Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шукають фундаменти Великої міської синагоги

На площі Арсенальній стартували археологічні розкопки, які проводять фахівці НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. Мета – дізнатись точне місце розташування збережених фундаментів Великої міської синагоги, яка була тут до Другої світової війни.

Фото Рятівної археологічної служби

«На цій ділянці мають реалізувати проект «Площа трьох синагог», — розповів “ВЗ” директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук. — Маємо завдання «вловити» кути синагоги і деякі рештки фундаментних конструкцій. Результати цих досліджень німецькі архітектори, які є авторами проекту, повинні використати під час розробки проектних пропозицій».

На площі Арсенальній планують реалізувати проект “Площа трьох синагог”, який має впорядкувати площу і зробити її громадсько-просвітницьким місцем. Переможцем конкурсу стала група архітекторів з Берліна. Археологи планують завершити розкопки за місяць. Сподіваються, що, окрім фундаментів синагоги, вдасться знайти матеріали давнішого часу — до активного заселення ділянки єврейською громадою.

З досьє «ВЗ»

Велику міську синагогу у Львові збудували 1801 року в стилі класицизму на місці, де були попередні міські синагоги. За інформацією дослідниці синагог Оксани Бойко, найдавніша міська синагога Львова постала у XIV ст. на цьому ж місці, тобто у південно-східному куті «міста в мурах». Ця синагога згоріла 1527 року. Нову синагогу у готичному стилі змурували 1555 року, до 1606 року вона виконувала роль Великої міської.

На початку XVII ст. роль Великої міської перейшла до новозбудованої синагоги Нахмановича «Турей Загав» («Золота Роза»), а готичну синагогу назвали «малою», вона діяла майже 250 років. У 1797 році її наказала розібрати австрійська влада. Будівництво на цьому місці нової, більшої синагоги юдейська громада завершила 1801 року. До нової синагоги перенесли клейноди, і вона виконувала роль Великої міської. Її разом із «Золотою Розою» восени 1941 року підірвали нацисти. У 1970-х роках на цьому місці провели археологічні розкопки, виявили низку знахідок. Роботи завершили трасуванням фундаментів синагоги 1801 року.