Передплата 2024 «Добрий господар»

Рудий король осені

Нині на кухні балом править сезон. І в жовтні гарбуз – справжній король. Він здатний перенести будь-яку кулінарну обробку – від запікання до маринування, чудово поєднується з усіма можливими інгредієнтами – від смаженої з перцем яловичини до солодких сухофруктів.

Гарбуз дуже добре засвоюється організмом людини і позбавляє проблем зі шлунком або кишківником. Він — знахідка для тих, у кого виразка чи гастрит! Винятковість його в тому, що корисні речовини запаковані в надійну товсту шкірку і не руйнуються навіть за час довгого зберігання.

Якщо хочете позбутися зайвих кілограмів, з’їдайте на день по 0,5 кг сирого або 1,5 кг запеченого гарбуза. Гарбузовий сік п’ють при синдромі хронічної втоми. А гарбузова олія поліпшить роботу серця, нирок і жовчного міхура. Вона чудово знімає осінню депресію (приймайте по ложці щодня).

Насіння гарбуза — кращий друг чоловіків: в ньому багато цинку, а цей мінерал покращує потенцію і ефективно бореться з простатитом. Він же піднімає працездатність, поліпшує пам’ять, лікує акне (з’їдати по 50 зерняток щодня) і знімає нервозність. Ці бонуси порадують і жінок.

А осіннє меню в помаранчевих тонах не лише корисне, а й дуже смачне.

Гарбузовий рулет

150 г гарбуза, 3 яйця, 1 ч. ложка розпушувача, 2 ст. ложки цукру-пудри, 1 ч. ложка меленої кориці, 0,75 склянки борошна, 0,75 склянки цукру, сіль.

Для начинки: 0,5 склянки арахісу, 0,75 склянки цукру-пудри, 250 г сиру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 2 ст. ложки вершкового масла.

Змішати цукор з борошном, розпушувачем, корицею і дрібкою солі. Яйця збити на піну і додати в суміш разом з гарбузом, натертим на грубій тертці, ретельно перемішати.

Розігріти духовку до 190°С. Вилити тісто на змащене олією і застелене пергаментом деко, розрівняти лопаткою. Випікати 15 хв.

Застелити робочу поверхню рушником, рівномірно посипати його 2 ст. ложками цукру-пудри. Вийняти деко з духовки, пройтися ножем по краях коржа і акуратно перекласти його на рушник пергаментом догори. Не знімаючи пергаменту, обережно скрутити корж у рулет і дати охолонути.

Приготувати начинку. Горіхи посікти ножем. Вимішати сир, м’яке масло, цукор-пудру і ванільний цукор. Збити блендером на однорідну масу і змішати з горіхами.

Розгорнути рулет, зняти пергамент. Рівномірно змастити тісто сирною начинкою. Використовуючи рушник, знову скрутити тісто в рулет. Кінці рулета зрізати гострим ножем. Можна посипати рулет цукром-пудрою.

Гарбузовий суп-пюре

120 г шпондеру, 2 цибулини, 1 кг гарбуза, 800 г картоплі, 1 літр овочевого бульйону, 200 млжирних вершків, сіль, перець, каєнський перець, чебрець, 2 ст. ложки лимонного соку, зелень петрушки.

Тонко нарізати шпондер і підсмажити до легкої скоринки. Відкласти.

Почистити картоплю і гарбуз, все нарізати кубиками. Цибулю дрібно посікти і підсмажити, додати гарбуз і смажити його 10-15 хв.

Перекласти гарбуз у каструлю, додати до нього картоплю, чебрець і влити овочевий бульйон. Довести до кипіння і варити 15-20 хв., поки картопля не зм’якне.

Подрібнити все блендером до стану пюре, додати до смаку солі, перцю і дрібку каєнського перцю. Влити вершки і готувати ще 5 хв. Додати лимонний сік і перемішати.

На стіл подавати з підсмаженими скибочками шпондеру і посіченою зеленню петрушки.

Курка з гарбузом

800 г м’якоті гарбуза, курка вагою 1,5 кг, 200 мл молока, 1 велика цибулина, сіль, перець, дрібка меленого мускатного горіха, 3 ст. ложки олії, дрібка меленої кориці.

Курку розрізати на порційні шматки, обсмажити на олії з усіх боків. Приправити сіллю і перцем. Перекласти в каструлю.

Гарбуз нарізати невеликими кубиками. Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити в олії, що залишилася. Додати гарбуз і готувати 6 хв. Влити молоко, довести до кипіння. Приправити корицею, мускатним горіхом та сіллю. Готувати 5 хв.

Викласти овочі в каструлю з куркою, перемішати, накрити і поставити в розігріту до 180°С духовку на 20 хв.