Передплата 2024 ВЗ

За літр пива — 9,5 євро!

У Мюнхені 179-й фестиваль «Октоберфест».

У Мюнхені стартував найвідоміший пивний фестиваль світу — «Октоберфест». Цього року він дивує гостей рекордними цінами на пиво — літровий кухоль “масс” коштує майже 10 євро (у несвяткові дні такий кухоль пива в Мюнхені коштує 6,6 євро за літр).

Високі ціни віддавна стають об’єктом критики мюнхенського «Союзу проти обману під час розливу». «Як зрозуміти, що півлітра пива на «Октоберфесті» коштує на два євро дорожче, ніж у найдорожчій пивній Мюнхена?» — обурюється голова «Союзу» Жан-Ульріх Біттлінгер. «Союз» вимагає від влади встановити максимальну ціну на звичайне і нефільтроване пиво та безалкогольні напої у розмірі 7,1 євро за літр. Але організатори свята виправдовують високі ціни високими витратами, які можна відшкодувати тільки високим оборотом.

Рекордні ціни на пиво — не головна неприємність для гостей. Мюнхенські готелі теж не втрачають нагоди підзаробити. На період фестивалю ціни на номер в 4-зірковому готелі зросли на... 850%! Наприклад, ніч у номері Kempinski в Мюнхені на період «Октоберфесту» коштує 2430 євро, хоча в будні ціна 256 євро. Але навіть за космічними цінами житло в Мюнхені на період «Октоберфесту» не знайти, адже бронювати готелі починають за рік до початку події.

“Октоберфест” приносить Мюнхену колосальний прибуток: один гість за добу залишає на березі Терези близько 63 євро, тобто за 16 днів назбирається 435 млн. євро. Щорічно на фестиваль з’їжджаються близько 7 млн. осіб, які випивають 7,9 млн. літрових кухлів пива, з’їдають 520 тис. курей і 120 биків.