Передплата 2024 «Добра кухня»

Збережемо форель для дітей та онуків

На Львівщині вперше починає діяти осіння нерестова заборона на вилов риби

“Королівська риба” — один із синонімів назви представниці лососевих риб форелі. Її ніжне і смачне, рожевого кольору м’ясо після чаклування вправного кухаря стає делікатесом і прикрасою навіть для столу монарших осіб. На теренах Західної України струмкова форель, або пструг, мешкає у холодних, чистих струмках та річках зі швидкою течією та піщано-гальковим дном. Від інших карпатських риб струмкову форель нескладно відрізнити завдяки яскравому і пістрявому забарвленню. На жаль, королівна карпатських річок опинилася на межі зникнення…

«Запаси цієї риби відтворюються в осінньо-зимовий період, а гірські притоки річки Дністер у Львівській області — сприятливе середовище для нересту струмкової форелі, — розповів “ВЗ” головний фахівець Львівдержрибоохорони Іван Косач. — Прикро, але, незважаючи на заборону лову струмкової форелі упродовж року (згідно з «Правилами любительського і спортивного рибальства»), вона стає об’єктом варварського вилову місцевими жителями і туристами. А середовище її проживання руйнує нераціональна господарська діяльність людини в Карпатах. Через вирубку лісів відбувається посилений змив ґрунту зі схилів. Річки, струмки, потоки замулюються та міліють. З лісопереробкою пов’язане ще одне лихо — трелювання деревини потоками, яке завдає шкоди кладкам риб’ячої ікри, знищує їх. У воді залишаються шматки кори, тріски та гілля, які згодом починають розкладатися. Вода вимиває з деревини дубильні та інші стійкі органічні речовини, які негативно впливають на життєдіяльність водних організмів. Форель надто чутлива до забруднення води. Цю рибу використовують як “лакмусовий папірець” у системах фільтрації стічних вод. Після очистки запускають форель. І варто лише просочитися невеликій кількості токсичних речовин, як ці риби гинуть першими».

Протягом нерестового періоду у гірських притоках ріки Дністер та їх прибережних захисних смугах заборонено проводити днопоглиблювальні, вибухові, бурові роботи, видобуток гравію та піщано-гравійної суміші, трелювання лісу. Також заборонене пересування будь-яких плавзасобів, окрім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів та у випадку надзвичайної потреби.

Щоб зберегти середовище перебування та забезпечити природне відтворення форелі струмкової, рибоохоронці Львівщини у співпраці з Інститутом рибного господарства Української академії аграрних наук визначили основні нерестовища і строки нересту цієї риби. І вперше на Львівщині жовтень, листопад, грудень цього року оголосили місяцями охорони форелі струмкової. На території Львівської області в цей період заборонено будь-яке рибальство та добування водних біоресурсів у гірських притоках басейну ріки Дністер, а саме:

  • верхів’я річки Стрв’яж та її права притока в околицях села Терло (ліва притока ріки Опір) — Старосамбірський район;
  • верхів’я річки Бережниця (права притока річки Стрий, в околиці м.Моршин) — Стрийський район;
  • річка Стрий в околиці с.Ісаї — Турківський район;
  • річка Бутивля і всі її притоки (ліва притока річки Орява, лівої притоки ріки Опір) — Сколівський район;
  • річка Орявчик та всі її притоки (ліва притока річки Орява, лівої притоки ріки Опір) — Сколівський район;
  • річка Панасівка та всі її притоки (ліва притока річки Орява, лівої притоки ріки Опір) — Сколівський район;
  • річка Довжанка та всі її притоки (ліва притока річки Орява, лівої притоки ріки Опір) — Сколівський район;
  • річка Славська, в районі с. Волосянка (права притока річки Опір) — Сколівський район;
  • річка Опір, в районі с. Лавочне — Сколівський район;
  • права притока річки Опір, в околицях с. Либохори — Сколівський район;
  • права притока річки Опір і всі її притоки вище села Тишівниця — Сколівський район;
  • річка Кам’янка (права притока річки Опір) від с. Кам’янка до с. Дубина (місце впадіння в річку Опір) — Сколівський район;
  • річка Зерем’янка (права притока річки Опір) в межах с.Гребенів ) — Сколівський район;
  • річка Бринівка (ліва притока річки Опір) від с. Тухолька до с. Тухля — Сколівський район.

Схожі новини