Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як чотири класи на три вчительки ділили...

У селі Гамаліївці на Пустомитівщині батьки перекривали... школу

село Гамаліївка,Пустомитівський район

Безпрецедентна акція сталася учора у селі Гамаліївці на Пустомитівщині. Батьки учнів перекрили... вхід у школу. До такого відчайдушного кроку їх довела безнадія: через тиждень після початку навчального року у молодшій школі вирішили “перетасувати” класних керівників...

На годиннику майже де­в’я­та, біля шкільних дверей у Гамаліївці — натовп. Батьки стали перед входом і всередину впускають тільки школярів, щоб не мерзли. «Мій син пішов у перший клас, — каже батько учня Андрій Заставний. — Почалося навчання. Під кінець першого тижня нам раптом повідомляють, що нашу вчительку забирають. Перший клас навчатиме інша, яка зараз є керівником другого класу. Тому, щоб взятися за навчання першачків, своїх вихованців, вона передає третій вчительці... І вона навчатиме цих другокласників паралельно зі своїми третьокласниками...».

У цій катавасії мало що зрозуміло... Батькам ж не втямки ще й те, кому на руку така плутанина.

Не задоволені і батьки учнів другого класу, які втратили і свою вчительку, і клас, який тільки-но відремонтували за свої гроші. «Вчителька прийшла і раптом сказала учням: «Перейдіть в інший клас, бо ви тепер не у мене вчитеся». Діти відреагували по-своєму: сказали, що нікуди не підуть», — каже батько учениці другого класу Ігор Солук.

Обурені люди скаржаться: не мають спокою, ні вони, ні діти. «До кого тільки не зверталися? І в районний відділ освіти, і в обласне управління. «У школі нам сказали, що ніхто не допоможе, хіба що сам Табачник, — говорить Андрій Заставний. — Увесь тягар конфлікту ліг на вчительку першого та четвертого класів Оксану Шах, її у колективі затравили. Мовляв, це вона створює конфлікти. Хочемо запевнити: не вона, це ми, батьки, прагнемо, щоб все залишилося по-старому. Нас також дивує чому вчитель другого класу Надія Ошурко так легко віддає своїх учнів іншому педагогу? Хіба не має горою стояти за своїх вихованців?».

Батьки припускають, що справа у ставках, мовляв, комусь не сподобалося, що молода вчителька, ведучи два класи, зароблятиме більше...

...Педагоги почали збиратися до школи ближче до 9 години (коли починаються уроки). Між вчителями і батьками почалася суперечка. Звинувачували одне одного у неповазі. Вчителька другого класу, Надія Ошурко, переконує: «Я справді віддаю свій другий клас, але не хочу його віддавати. Мені так сказало керівництво».

Під школу прийшла завуч. «5-го вересня ми прийшли здавати тарифікацію, — говорить вона, — і нам у районному відділі освіти заборонили зробити комплект «перший-четвертий клас». Можна скомплектувати лише другий та третій класи. Але для цього вчителі змушені обмінятися дітьми.

— Чому тарифікацію здавали так пізно?

— Це не до нас питання, ми у відділ освіти про ситуацію, що склалася, повідомили ще в червні, — говорить завуч школи.

Директора Богдана Олексіва батьки взяли «в облогу». «Чому класних керівників вирішили міняти після початку навчального року, а не влітку?» — запитують. «Тому що навчальний рік починається 1 вересня», — безпорадно відповідає він.

До протестувальників підійшла начальник районного відділу освіти Мирослава Лісна. Пані Мирослава запевняє: варіант з перетасуванням класів був не єдиним. «Ми пропонували, щоб прийшла нова четверта вчителька, і про це попереджали заздалегідь, — говорить вона батькам. — Згідно з новими стандартами, перший клас повинен вчитися окремо. Ви ж розумієте, що значно краще, коли вчитель вчить один клас, а не два одночасно. У другому і третьому класах цієї школи менше учнів. З таким комплектом легше працюватиметься».

Батьки: Ми не хочемо травмувати дітей... Діти звикли до цієї вчительки і вона готова працювати з двома класами окремо. З одним — у першу зміну, з іншим — у другу.

Мирослава Лісна: Не може такого бути, є визначені вимоги, наприклад, молодшокласників за державний кошт харчують. Харчування не будуть привозити і для першої, і для другої зміни.

Батьки погоджуються купити для школи спеціальну установку, щоб продукти були теплими довший час... Нагадали освітянському керівництву, що у школі немає ні їдальні, ні спортзалу, ні навіть умивальника та туалету... «Якщо з харчуванням проблему вирішили, то, значить, навчатися у дві зміни можна?» — перепитують.

Мирослава Лісна: Не може такого бути, бо тоді вчитель матиме дві ставки...

Батьки: Вона готова працювати за одну...

Врешті-решт конфлікт закін­чився на тому, що цьогоріч жодних перетасовок не буде. Вчителька Оксана Шах вестиме два класи за одну ставку. А наступного року у школу, можливо, пришлють нового вчителя. Мирослава Лісна лише зітхнула і попередила батьків: «Ви ще зрозумієте, що зробили неправильно. Ми хотіли якнайкраще. Не може відділ освіти зробити гірше». Батьки ж вирішили створити свій комітет і почати збирати гроші на потреби школи.

...Доки тривали «розбірки», у кутку тихо плакала вчитель першого та четвертого класів Оксана Шах. Крізь сльози каже, що не хотіла скандалу, не підбурювала батьків до виступів і була готова відмовитися від першого класу.

Коли дорослі сварилися, діти зацікавлено виглядали із вікон школи та з-за спин матусь і татусів. Доки ділилися ставки і класи, про те, що ділять ще й дітей, окрім батьків, ніхто не згадував...

А тим часом...

Тільки-но протестувальники розійшлися, у школі почали роботи з облаштування внутрішнього туалету. Це питання було актуальним вже кілька років поспіль. Але якось до його вирішення руки не доходили...

Коментар для «ВЗ»

Богдана БІЛЯК, заступник начальника Головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації

Ми прийняли рішення на користь батьків, але я переконана: відділ освіти у цьому випадку діяв правильно. Цього року учні починають вчитися за новими державними стандартами. Програми для першокласників складніші, аніж були досі. Тому важливо з перших же днів почати якісну освіту. А як її можна забезпечити у спареному класі, де поряд із четвертим класом вчаться наймолодші учні. Ми хотіли якнайкраще, адже головне, що діти здобули добрі знання.

Схожі новини