Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Юній самогубці не дали втопитися рятувальники

У Сарнах, що на Рівенщині, небайдужі перехожі зателефонували рятувальникам, аби повідомити: на автодорозі Київ-Ковель на перилах мосту через річку Случ стоїть молода дівчина і погрожує стрибнути вниз. Сталося це 10 вересня – якраз у Всесвітній день запобігання самогубствам.

Рівенська область

Бійці МНС за лічені хвилини прибули на виклик. На той момент юнка уже звисала над водою, зачепившись руками за бетонну опору моста. На вмовляння подати руку рятівникові й вилізти на міст — не реагувала. Знесилившись, вона врешті шубовснула з 20-метрової висоти у воду. І втрапила у вир. Опинившись у холоднй купелі, дівчина отямилася й спробувала виплисти зі стрімкої течії. Проте сама зробити цього не змогла. На порятунок їй миттю кинулися заступник начальника ДПРЧ-14 капітан служби цивільного захисту Олександр Шахно та командир відділення — водій Дмитро Ляшко. Хлопці швидко дісталися до потерпілої й допомогли вибратися бідолашній на берег. А там на дівчину вже чекали медики.

Як повідомили у відділі зв’язків з громадськістю ТУ МНС у Рівенській області, звести порахунки з життям намагалася 17-річна жителька одного із сіл Сарненського району. Кажуть, причиною відчайдушного кроку могла стати сварка з батьками, що виникла напередодні. Зараз дівчина перебуває в лікарні із забоєм хребта.

За статистикою ВООЗ, в останні роки суттєво зросла кількість самогубців. Їх вже стає більше ніж тих, хто гине внаслідок військових конфліктів та вбивств. Так, у світі щороку приблизно 800 тисяч осіб добровільно вкорочують собі вік. Спеціалісти запевняють: багато з них залишилися б живими, якби поруч опинилися небайдужі люди.