Передплата 2024 ВЗ

Старшокласникам – новий посібник з історії України

  • 04.09.2012, 14:14
  • 2 534

Робота над посібником тривала близько двох років. За цей час колектив викладачів середньої та вищої школи ретельно добирав та висвітлював історичні події, які зазвичай замовчувалися у книгах радянського зразка. Автори посібника приділили особливу увагу першим визвольним змаганням, Голодомору, геноциду, міжвоєнному періоду. «Необхідність видання цього посібника обумовлена складною політичною ситуа­цією в Україні, що фактично спричиняє викреслювання цілих епох, епізодів, постатей з нашої історії минулого століття, багатої на драматичні події», — пояснює один із авторів видання, заступник голови постійної депутатської комісії діяльності і законності у Львівській міській раді, голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Юрій Михальчишин.

Науковий редактор видання — кандидат історичних наук, доцент ЛНУ ім. І. Франка Анд­рій Козицький розповів, що над кожним розділом книги працювали досвідчені історики, які у своєму доробку мають по кілька десятків, а то й сотні статей. Серед авторів посібника — заслужений вчитель України Ігор Федик, дослідник політичних процесів Юрій Михальчишин, професор Ігор Голубко. Щоправда, під час чергової сесії Львівської міської ради видання «Історія України. Матеріали для учнів 10-11 класів» уже встигли розкритикувати. Заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів заявив, що у книзі занадто детально подані описи людожерства, які були в Україні під час Голодомору. «Мене здивувала така заява. Тут напрошуються висновки, що він або читав не той посібник, або послухав якогось радника, який сказав йому те, що не відповідає дійсності. Про канібалізм під час Голодомору у книзі справді згадується — три абзаци займають приблизно одну сторінку, де немає ніяких наднатуралістичних описів», — зауважує Андрій Козицький.

«Свободівець» Юрій Михальчишин розповів, що за кошти міської скарбниці планують закупити 300 посібників — по два примірники на кожну львівську школу. У майбутньому книга надійде у вільний продаж за ціною 36 гривень. Видання помістили у картонну папку, де разом із книгою є низка архівних ілюстрацій. Переваги посібника уже оцінили львівські педагоги. Практикуючий вчитель Орест Тучковський тішиться виданням: тепер учні матимуть якісний допоміжний матеріал, а відтак зможуть готуватися до уроків з історії України ґрунтовніше. Посібник видано у ЛА «Піраміда», його планують презентувати на Форумі видавців.

Схожі новини