Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Університетське містечко майбутнього

Перший студентський гуртожиток у цьому містечку вже прийняв у свої стіни студентів Українського католицького університету

Студентський гуртожиток у нас асоціюється із гармидером, жахливими умовами проживання та перенаселеними кімнатами. Яким насправді має бути студентське житло, на власному прикладі показав Український католицький університет. Вуз відкрив у Львові колегіум імені Йосипа Сліпого за адресою: вул.Стрийська, 29. Це район Стрийського парку, біля Податкової адміністрації. Це — лише перша будівля студмістечка, яке з’явиться тут за кілька років. Як живеться мешканцям колегіуму, вирішили побачити кореспонденти «ВЗ».

Нашими екскурсоводами стали студенти Злата, Тетяна, Олекса, Артем, Володимир та Тимофій. Вони кілька днів тому поселилися тут. Хлопці і дівчата захоплені умовами, у яких житимуть, навчаючись у Львові. Вони з’їхались з усієї України. «Тут усе чудово, — говорять. — Навіть заселялися ми не так, як у інших внз. У коридорах були люди, які усіх реєстрували, волонтери проводили до кімнат». «Кімнат-трійок у нас немає, живемо по двоє, — ведуть далі. — У хлопців та дівчат вони однакові». На дверях наклеєні таблички з іменами мешканців. Кімната простора, добротні світлі меблі, дуже багато шафок, що важливо для студента. Колегіум підключений до Інтернету. Телевізорів немає, але студенти кажуть, що вони їм не потрібні. Вчитися треба. Тягати техніку з дому, як доводиться їхнім колегам з інших вузів, також не треба. У кожній кімнаті є холодильник (на фото).

Для мешканців облаштували зручну кухню (на фото). Тут є вся необхідна техніка і зона для обідів з величезними вікнами. Приємно зранку пити каву, споглядаючи на Стрийський парк… У колегіумі є також їдальня, окрім того, студенти мають можливість замовляти їжу через Інтернет з доставкою.

У колегіумі є також невеличка капличка. Тут щоранку та щовечора правиться Літургія.

Коментар для «ВЗ»

Отець-доктор Ігор Бойко, керівник колегіуму

Цього року тут житимуть близько 140 студентів, але, якщо буде потрібно, поселимо більше. У колегіумі житимуть студенти, які навчаються на наших стаціонарних програмах. Наразі це лише перший будинок університетського містечка. Другий будинок, який завершать наступного року, — багатофункційний. Там будуть лекційні, професорські кабінети, конференц-зал. Окрім того, побудуємо церкву та бібліотеку. Зараз обговорюється концепція та дизайн.

Схожі новини