Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Діану обожнював увесь світ, а чоловік її так і не покохав

31 серпня весь світ згадуватиме принцесу Діану, яка загинула 15 років тому в автомобільній катастрофі. За життя вона стала королевою сердець, а після смерті — легендою.

Згідно з опитуванням ВВС, принцеса Діана увійшла до десятки «великих британців» всіх часів — поряд з Вільямом Шекспіром, Вінстоном Черчіллем, Джоном Ленноном та Ісааком Ньютоном... Здавалося б, дивне сусідство: вона не була ні великим драматургом, ні вченим, ні навіть політиком. Мабуть, у цьому і полягає найбільша загадка Діани: як зі звичайної дівчини вона перетворилася на ікону, кумира мільйонів і королеву сердець.

У юності Діана була «гидким каченям». Але саме цій «простачці», як описувала її тоді подруга старшої сестри, дістався головний приз її життя — шлюб з принцом Чарльзом. Кажуть, зупинити вибір на Діані Чарльзу порадила його близька подруга, у яку був закоханий з юності, Камілла Паркер-Боулз. Вона дала суперниці зневажливе прізвисько «Мишка».

Для Камілли, не кажучи вже про Чарльза, стало великим сюрпризом перетворення «мишки» в «кішку». Нещасний шлюб, розлучення і ненависть королівської сім’ї не зламали Діану, а навпаки, загартували її характер. Із жінки з булімією і розхитаними нервами вона перетворилася на яскраву особистість, яка володіла неймовірним магнетизмом. Люди її любили, газети з фотографіями Діани і подробицями її життя розліталися як гарячі пиріжки. «Я тут для того, щоб збирати букети», — жартував Чарльз під час їхньої першої спільної поїздки в Уельс. Потім йому було вже не до жартів...

Діана знайшла себе у благодійності. Вона допомагала хворим на СНІД і проказу.

Діана і сама була в якомусь сенсі знедоленою в королівській родині, де її вважали мало не “звихнутою” після декількох спроб самогубства. А тут раптом з’ясувалося, що вона може бути комусь потрібною, на неї чекають. Діані дорікали в самопіарі на чужому горі — за її численні відвідування лікарень і притулків і фотографії з хворими на СНІД дітьми на руках. Однак люди, які були присутні при цьому, казали, що їх вражало, наскільки тонко поводилася принцеса, як правильно добирала слова. Діана здавалася своєю, попри те, що походила зі знатної і багатої родини.

Вона народила двох дітей, спадкоємців британського престолу. Леді Ді загинула, коли їй виповнилося 36 років, однак головна катастрофа в її житті сталася набагато раніше — коли вийшла заміж за принца Вельського.

Любовний трикутник, хоч і був королівським, мало чим відрізнявся від тих, які руйнують прості сім’ї. Чоловік відкрито зраджував принцесі усе життя.

Чарльз одружився з Діаною у 33 роки. Їй було лише 20. На той час він вже 10 років кохав іншу жінку — Каміллу Паркер-Боулз. Тоді Діана не підозрювала, що Камілла буде не лише спати з її чоловіком, а й як господиня приймати гостей у їхньому сімейному маєтку.

Коханці сподівалися, що наївна тиха Діана змириться з цим. Але вони помилилися. Все своє життя вона боролася. Спочатку — за Чарльза, потім — проти нього.

Вона усвідомила, що її принц — зрадник. Любовні листи, трусики в його піджаку, часті відлучки — все було не по-королівськи банально. На третьому місяці вагітності під час однієї зі сварок з Чарльзом вона кинулася зі сходів. Істерики призвели до булімії (вовчий голод, буває при розладах центральної нервової системи і психічних розладах), від якої довелося довго лікуватися.

Інші чоловіки (серед її коханців були майор кавалерії Джеймс Х’юїт, регбіст Вілл Карлінг, менеджер Джеймс Гілбі, королівський охоронець Баррі Меннекі та ін.) теж не допомагали заглушити біль зради. Як і бурхлива громадська діяльність. І тоді Діана пішла на відчайдушний крок: вона зробила роман Чарльза надбанням громадськості. У 1992 р. опублікувала мемуари про 10 років нещасливого заміжжя. Вибухнув скандал. У 1996 р. Чарльз подав на розлучення.

31 серпня 1997 р. відбулася найзагадковіша автокатастрофа XX століття: в паризькому тунелі під мостом Альма у броньованому «Мерседесі» загинули принцеса Діана та її друг, мусульманський донжуан, син єгипетського мільярдера Мохаммеда аль-Файєда, Доді Аль-Файєд. Раптова смерть популярної людини, та ще в розквіті літ, завжди шокує. Але те, що відбувалося після загибелі Леді Ді, одним лише співчуттям пояснити важко. Здавалося, вся Британія, увесь світ занурилися у траур.

У день похорону Діани у Лондоні і по всій країні безперервно били дзвони, 6 мільйонів осіб прийшли провести її в останню путь, і всі 130 кілометрів шляху, по якому їхав траурний кортеж, обсипали квітами. До королівських палаців у Лондоні було покладено п’ять мільйонів букетів вагою 15 тисяч тонн.

Її Величність королева Єлизавета ІІ не могла пробачити невістці розлучення. Дехто навіть звинувавчував королеву у тому, що це вона організувала “катастрофу у паризькому тунелі”. Чи то шокована трагедією, чи налякана, Її Величність мовчала і не давала жодних коментарів. Газети рясніли критичними заголовками з приводу мовчання Єлизавети ІІ. За день до поховання королева звернулася до нації у прямому ефірі. Вона казала про горе у королівській родині, що втратила Діану, назвавши колишню невістку “винятковою і обдарованою людиною”. “Вона і в добрі, і в тяжкі часи не втрачала оптимізму і своєї усмішки. Ніколи не втомлювалася надихати інших своїм теплом і добротою”.

Під час похоронної Літургії брат Діани граф Спенсер назвав сестру “ідеалом співчутливості, обов’язку і краси”. “Вона впливала на людей добротою. І для цього їй не був потрібний королівський титул, — сказав він. — Я пишаюся тим, що маю право називатися її братом. Ні на кого не схожа, незвична і незамінна Діана, краса якої — внутрішня і зовнішня — назавжди залишиться у нашій пам’яті”.

Схожі новини