Передплата 2024 «Добра кухня»

«На свою «Суботу» я чекала чотири роки»

Українська актриса Тетяна Коновалова – про творчість, особисте життя і новий серіал.

Із настанням осені телеканал «1+1» показує відразу чотири комедійні стрічки. Одна з них — серіал «Субота», про стосунки у родині Каблукових. Роль головної героїні у фільмі отримала Тетяна Коновалова — актриса, у портфелі якої понад 30 ролей у кіно і стільки ж у театрі. Однак останні чотири роки Тетяна не знімалася, бо, як сама зізнається, була або вагітною, або мамою-годувальницею. Коли оголосили кастинг на головну роль у фільмі «Субота», вирішила взяти у ньому участь. Режисер побачив у Тетяні головну героїню. І Тетяна з десятимісячною донькою приїхала з Одеси до Києва на зйомки.

— Тетяно, в комедійному серіалі «Субота», який зараз транслює телеканал «1+1», ви зіграли головну героїню — Аріну Каблукову. Про що фільм і якою є ваша героїня?

— «Субота» — легкий комедійний серіал про сімейні стосунки. Кожен зможе знайти щось подібне у своїй сім’ї. Просто згадайте, на що перетворюється ваш дім, коли з’їжджаються всі ваші родичі. У таких випадках завжди згадую вислів із п’єси «Мораль пані Дульської»: «Ніхто і ніколи не зможе так зіпсувати твоє життя, як твої родичі». А серіал «Субота» покаже глядачам приклади, як із гумором виходити з таких ситуацій і зберегти хороші стосунки у родині. У житті я не дуже схожа на Аріну Каблукову, але у нас є кілька збігів, які допомогли її зіграти. Ми приблизно одного віку, вона, як і я, дуже любить свого чоловіка, дітей і цінує родину. Але найважливіше, що ми схожі за темпераментом: я така ж емоційна, як і вона.

— Аріна — глава у сім’ї Каблукових. А як у вас в родині?

— У нашій родині голова, звичайно ж, Михайло, але, як кажуть: «Чоловік голова, а дружина — шия» (сміється). Через те, що йому часто потрібно їздити на зйомки, мені іноді доводиться приймати важливі рішення без нього. Я — Лев за гороскопом і люблю, щоби влада належала мені. На щастя, нам вдається знаходити компроміси. Я, на відміну від Аріни Каблукової, поступлива, не насідаю на свого чоловіка. Можливо, річ у тім, що Аріна і Стьопа у шлюбі вже 15 років, а я зі своїм чоловіком — 6.

— Ваш Михайло ревнивий? Ви у серіалі з Олексієм Смолкою маєте багато ніжних сцен, навіть у ліжку...

— Мій чоловік справді ревнивий, але він також артист і розуміє, що наша робота потребує відповідних жертв. Міша з розумінням ставився до сцен, де ми з Олексієм Смолкою прокидаємося вранці в одному ліжку. Окрім того, мій реальний і серіальний чоловіки знайшли спільну мову, коли Михайло приїжджав на майданчик.

— А ви ревнива дружина?

— Жінки і чоловіки завжди відчувають, коли у другої половинки хтось з’явив­ся. Важливо довіряти одне одному, а я своє­му чоловікові довіряю на 101 відсоток. Мені здається, кохання і сім’ю потрібно оберігати, тому що втратити можна дуже легко, через безглуздий вчинок. Я не ревнива дружина, але своє захищатиму до останнього.

— За сценарієм серіалу, в дім Каблукових приїжджає батько з новою молодою дружиною. Як ставитеся до нерівних шлюбів у житті?

— Мені складно відповідати на це питання, оскільки мій чоловік лише на п’ять років старший за мене, і я не була у такій ситуації. Вважаю, кожен сам для себе вирішує, з якою людиною пов’язати своє життя. Звичайно, на місці моєї серіальної мами, дружини, від якої пішов чоловік, я б не хотіла бути. Але не можна заперечувати того, що «любви все возрасты покорны». Одні мої знайомі зараз переживають складний період. У їхньому шлюбі чоловік на 25 років старший за дружину, і йому хочеться ввечері відпочити вдома, почитати газету. А їй би ще кудись піти, повеселитися... У сім’ї, перш за все, мають бути повага і дружба, адже пристрасть потім минає, і це не залежить від віку людей.

— Як познайомилися з вашим майбутнім чоловіком?

— На зйомках. Мене запросила до Києва талановитий режисер Оксана Тараненко, для зйомок у пілотних серіях одного серіалу. Картина на екрани, на жаль, не вийшла, але зате вийшла наша сім’я.

— У вас є двоє діток. Сподіваєтеся, вони стануть акторами?

— У нас дві донечки: Єва, їй чотири з половиною року, і дворічна Маргарита. Коли вони разом, у нас вдома стається маленький армагеддон. У них вже проявляються творчі якості: вони танцюють, співають, але ще рано робити висновки. Я прихильник того, що дітям не потрібно нічого нав’язувати. Але якщо вони одного разу скажуть, що це їхня мрія, і вони хочуть пов’язати своє життя з акторською професією, буду дуже рада і підтримаю.

— Важко акторці йти в декрет?

— Складно. Загалом я була в декреті чотири роки, а вагітна актриса нікому не потрібна. Люблю те, чим займаюся, і мені важко давалася ця перерва. Аріна Каблукова в серіалі «Субота» — моя перша роль після тривалого декрету. Дуже нервувала, коли чекала на відповідь від продюсерів, думала, що буде відмова, і що вже час іти з акторської професії. Але сталося диво, і вже перед початком зйомок мене затвердили.

— Ви живете в Одесі. Фільм знімали у Києві. Дітей брали зі собою?

— Це було непросто. Я приїхала до Києва, коли Маргариті було лише 10 місяців. Ще тоді годувала її грудьми. Довелося відлучити, бо знімальний день триває по десять і більше годин. Дітки були з нянею і чоловіком.

— Після пологів жінки набирають у вазі. Як вам вдається тримати себе у формі: спорт, дієти?

— Після першої вагітності почала займатися йогою, вона стала моїм порятунком. Одразу минув біль у спині, але з часом я ще й відчула, як йога допомогла мені підтягнути форму. Після другої вагітності часу на йогу майже не залишилося, але як тільки у мене є бодай 40 хвилин вільного часу, намагаюся зробити кілька вправ. Зараз ходжу у спортзал, бігаю. Спорт важливий для актриси. Камера ще й ваги додає, а іноді потрібно зніматися і в купальнику, тому треба почуватися впевнено.

— Бачила, ви публікуєте багато фотографій домашніх солодощів. Кулінарія ваше хобі чи необхідність балувати сім’ю?

— Люблю балувати свою родину, але це приносить мені задоволення. Мій чоловік обожнює ласощі, тому я завжди намагаюся приготувати йому щось смачненьке. Він любить качку з яблуками і борщ. Для мене важливо, щоб страва, яку готую, була не просто смачною, а й красивою. Ще одне моє захоплення — це фотографія, люблю вибудовувати кадр. Тому, коли щось приготую, фотографую і виставляю в соціальні мережі.

— Останні 15 років живете в Одесі. Як туди потрапили?

— Я народилася у Полтаві, а вчилася у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого. На мою дипломну виставу приїхав тодішній керівник Одеського драматичного театру — Андрій Петрович Гончар — і запросив мене грати у театрі. Я погодилася, тоді мені було 20 років. Відтоді я одеситка.

— Чоловік приходить на ваші вистави до театру?

— Не пропустив жодної вистави, де я граю. Для мене важливо знати його думку. Але Михайло більше любить кіно, ніж театр.

— З дитинства мріяли стати актрисою?

— Мої батьки — медики. Спочатку мали намір віднести мої документи у медичне училище, потім — у медінститут. А я мріяла бути музикантом, оскільки закінчила музичну школу, граю на скрипці. Однак, коли настав час вступу, вирішила стати юристом. Тоді це було дуже модно. Але пригадала, як мені подобалося виступати на шкільній сцені, коли у школі проводили різноманітні свята. А ще я була учасницею команди КВК. І раптом вирішила: спробую вступити у театральний. Коли розповіла про це батькам, тато лише усміхнувся, але нічого не сказав. У мами були широко відкриті очі від здивування. Але я вдячна батькам, що вони завжди рахувалися з моєю думкою. І коли я їм сказала, що вступатиму у театральний, вони були шоковані, але не відмовляли. Це був мій вибір.

— У своєму профілі в «Інстаграм» ви написали, що мрієте відкрити власний квітковий магазин. Це був жарт?

— Обожнюю квіти, особливо троянди. Всі, крім бордових. Бордові мені не пахнуть (сміється). Мрію відкрити магазинчик, в якому людина зможе купити не лише гарний букетик, а й випити горнятко запашної кави. А ще хочу мати приватний будинок у стилі модерн, — щоб я мала можливість вирощувати квіти самостійно і доглядати за ними.

Фото прес-служби «1+1».

Схожі новини