Передплата 2024 «Добрий господар»

«Майбутньому чоловікові казала, що ніколи не буду з ним танцювати у парі»

Прима-балерина Національної опери України Катерина Кухар — про творчість, особисте життя і проект «Танці з зірками».

- Катерино, ви станете одним із членів журі проекту «Танці з зірками». Дивилися шоу 10 років тому?

- Аякже! Прямі ефіри були  такими захоплюючими, і я рада, що в новому сезоні стану частинкою цього легендарного проекту.

- Могли уявити, що через 10 років увійдете до складу журі «Танців з зірками»?

- Я часто входила до складу журі міжнародних балетних конкурсів: у Сеулі, в Берліні і навіть вперше в історії України була запрошена приймати іспит в учнів легендарної прими французького балету Ізабелли Сераволи в Паризькій консерваторії. Французька школа вважається найбільш закритою і рідко запрошує до себе «чужинців». Після видатного артиста балету українського походження Сержа Лифаря я єдина мала честь бути присутньою на такому важливому заході. Та уявити, що стану членом журі «Танців з зірками», не могла. У проекті буду відповідати за красу і культуру, тому це буде для мене захоплюючим творчим експериментом.

- Чи варто глядачам очікувати, що ви з чоловіком, найкрасивіша пара українського балету, виконаєте на паркеті «Танців з зірками» щось з латиноамериканської програми?

-  Проект готує багато сюрпризів...

- Як ви прийшли до танців?

- У балеті я з п’яти років. Гуляла зі своєю прабабусею. Повз проходила тренер з гімнастики і помітила мене. Запитала дозволу у бабусі перевірити мої здібності. Попросила: «Дівчинко, витягни ніжку, стань на місток». Наступного дня я вже мала перше тренування у Палаці спорту. У перший же день мене посадили на шпагат: одну ногу поклали вище, друга була на підлозі, натиснули. Я зціпила зуби, плакала. Дівчата з мене сміялися, адже вони все це вже вміли робити. У гімнастиці жорсткі закони, ніхто нікого не жаліє. Після тренування я сказала, що більше туди не піду. Тоді мама перевела мене до балетного гуртка.  Потім закінчила Київське хореографічне державне училище. Мені пощастило, адже потрапила до єдиного класу, який випустила легендарна прима-балерина Тетяна Таякіна.

- Коли саме зрозуміли, що балет - ваша доля? Батьки  впливали на ваш вибір професії?

- Мабуть, знала це завжди. Хоча перший раз гостро це відчула, коли пішла у декрет. Мама і бабуся мріяли, щоб я стала балериною, підтримували мене у моєму виборі. Бабуся Олена навіть кинула заради мене роботу начальника і після мого вступу до хореографічного училища влаштувалась туди на першу-ліпшу вакансію, що звільнилася. Тільки зараз  можу оцінити, яка це була жертва з її боку. Зробила це, щоб возити і забирати мене з занять, щоб я була під наглядом. Фізичні навантаження в училищі були надскладними,  «приповзаючи» додому, я падала спати, а бабуся сідала і дописувала за мене твори, доробляла домашнє завдання. Це бабуся здійснила свою мрію і допомогла мені стати примою-балериною.

- У вас підростає син і ще зовсім маленька донечка. Яка ви мама?

- У нашій родині найсуворіша людина - це я. Мама жартує, що бабусин командний голос дістався мені у спадок. Тому сина, як правило, сварю я, а ось доньку Олександр і Тимур постійно захищають. Особливо часто за неї заступається син і каже: «Не можна сварити дитину!». Він собі у чомусь відмовить, але сестрі купить подарунок.

- Чим захоплюються ваші діти?

- Наша Настя м’яка і пластична дівчинка, бачу в ній хореографічні здібності, сподіваюся, піде по моїх стопах. Тимур займається футболом, грає у клубі «Оболонь». Його  називають «маленьким Мессі».

-  Намагалися віддати сина на балет?

- Тимур - гіперактивний хлопчик. Коли йому було три рочки,  привела його на балет «Лускунчик» і посадила за лаштунками. Перші п’ять хвилин дитина сиділа з відкритим ротом. Не відриваючи погляду, дивився на сцену.  Подумала: «Фух, нарешті! Тепер знаю, чим його зайняти».

Але не тут-то було. Він повертається і каже: «Мама, балет - неть». Взяв мене за руку і повів з оперного театру. Зараз, коли Тимур став дорослим, любить приходити до театру,  приводити своїх подружок-дівчаток. Зрозумів, що дівчаткам  подобається балет і він, як справжній футболіст, підкорює дівочі серця.

-  Балерини повинні дотримуватися суворої дієти. На сім’ю поширюєте свої правила у харчуванні?

- Ні, не поширюю. Я і сама не дотримуюся дієти. Надаю перевагу овочам, фруктам, кашам, нежирному м’ясу, рибі і молочним продуктам. Якщо людина буде правильно харчуватися і регулярно отримувати фізичні навантаження, у неї не буде проблем із зайвою вагою. Звичайно, іноді  хочеться побалувати себе солодким. Якщо ви з’їдаєте невеликий шматочок тортика і через 2-3 години йдете до тренажерної зали - нічого страшного з вашою фігурою не станеться.

- Ви також можете з’їсти шматочок тортика?

- Аякже! У нас щоденні фізичні навантаження, вихідний тільки у понеділок. На сніданок я їм мало. Свій ранок починаю зі склянки води з лимоном, потім п’ю свіжозварену каву. На гастролях чоловік завжди вранці варить мені її сам. Для цього беремо з собою японську плитку і певний сорт улюбленого напою. Щоранку Олександр встає раніше і приносить мені каву в ліжко. Він мене балує.

- Як ви познайомилися з Олександром?

- В оперному театрі. Він мене довго добивався (сміється. — Г. Я.). А почалися стосунки з дружби.

Нас поставили у пару в спектаклі «Лускунчик». Спочатку я цьому була не дуже рада. На репетиціях панувала напружена атмосфера. Коли я закінчувала училище, одним з моїх педагогів з дуету був народний артист СРСР Валерій Ковтун, якого Майя Плісецька називала найкращим партнером. Коли Валерій Петрович демонстрував нам, студентам, танцювальні комбінації, він завжди запрошував мене як партнерку. Тому знала, якою має бути ідеальна підтримка. Валерій Петрович мене навчив, що в дуеті завжди винен партнер. Була дуже вимогливою до Олександра, прискіпливою, через що часто виникали конфлікти. Казала йому, що з ним ніколи більше не буду танцювати у парі. Але під час вистави, перед публікою, Олександр зробив все настільки ідеально, що я змінила гнів на милість. Олександр - геніальний танцюрист..

- Як в родині уживаються двоє артистів балету?

- Чудово, навіть незважаючи на те, що 24 години на добу ми разом. Думаю, чималу роль у наших стосунках відіграє саме професія. У нас часто бувають гастролі за кордоном. Після звичного побуту в Києві приїжджаємо на гастролі в іншу країну і у нас знову починається медовий місяць. У стосунках найважливіше, коли чоловік обожнює свою дружину. Коли чоловік дуже кохає свою жінку, це і надихає його обраницю берегти сімейне вогнище.

- Радите жінкам починати стосунки з дружби?

- У моїй ситуації було саме так. Найцікавіше, що Олександр дуже довго не подавав вигляду. Потім у мене з’явився спортивний інтерес. Я не могла зрозуміти, що відбувається і запитувала у себе: «Чи подобаюся я йому як жінка?» Олександр шукав правильний підхід до мене.

Фото телеканалу “1+1”.

Схожі новини