Передплата 2024 «Добрий господар»

«Політики розтринькують дорогоцінний для країни час…»

З якими результатами народні депутати пішли на канікули?

Позаду черговий політичний сезон. Хоча формально народним депутатам прописано ще тиждень працювати з виборцями в округах, переважна більшість парламентаріїв уже «на морях». Там, поміж іншого,  знімають стреси після драматичного фіналу літньої сесії, коли на кількох їхніх колег прийшли подання з Генпрокуратури (принагідно пообіцяла законодавцям нові «листи щастя»)… Як оцінили роботу політиків у першому півріччі експерти? Які події були для них найбільш яскравими, резонансними? І найбільш значущими для країни. Враженнями ділиться аналітик Центру суспільних відносин Євген Магда (на фото).

- Резонансними, з одного боку, назвав би події, які… не відбулися.  Не побачили публічного звіту уряду і не сталося його відставки. Прозвучали дві заяви про намір піти з Кабміну — від «аграрного» міністра Кутового і керівника Мінінформполітики Стеця — але їх так і не було реалізовано.  Подано шість  (рекордну кількість!) звернень ГПУ до парламенту протягом одного тижня з проханням «зняти недоторканність» з підозрюваних у корупції нардепів - однак лише щодо Добкіна це клопотання задоволено повною мірою…

У минулому політсезоні варто згадати пам’ятні затримання детективами НАБУ і подальше відсторонення керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова. Затримання з подальшою передачею на поруки впливового екс-нардепа з «Народного фронту» Миколи Мартиненка.

Назвав би минулий період сезоном великих очікувань, багато з яких так і не  втілено.

Водночас завершено процес ратифікації Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, надано безвізовий режим поїздок до ЄС. Ми повернулися до північноатлантичного вектора у безпековій політиці. Розпочато (нехай і заочний) судовий процес над екс-президентом Януковичем…

- Несподіваним політичним кроком керівництва держави стало блокування російських соцмереж…

- Він — важливий, але має, швидше, психологічний характер. Багато охочих можуть обійти ці санкції… Особливість нашої політики у тому, що багато ухвалених рішень розраховано радше на свідомість, на усвідомлення проблеми, ніж на неухильне виконання цих директив.

- Чого вкрай актуального для країни наші політики за цей сезон так і не зробили?

- Не ухвалили необхідних реформ у тому обсязі, який був конче потрібен. Земельне питання зависло. Парламент саботує прийняття змін у медичній сфері. Пенсійну реформу ухвалили у цілому, але це не означає, що її швидко запустять. Серед політичного класу нема усвідомлення того, що Україні слід рухатися швидше, не гаяти часу на канікули, на суперечки, а рішуче діяти в умовах кризи, про яку самі функціонери часто говорять.

- А ще було багато безплідних розмов про Антикорупційний суд…

- Виникає враження, що боротьба з корупцією перетворилася у щось на зразок національного виду спорту. В якому не завжди є результати.

- Якщо на умовні терези поставити плюси і мінуси, що переважить: досягнення чи промахи наших політиків?

- Вони мали зробити набагато більше, ніж те, чого домоглися. Не «могли», а «повинні були б зробити».

- Швидко злетять півтора місяця літнього відпочинку. Яких процесів слід сподіватися на політичну осінь?

- Не чекаю бурхливих, кардинальних змін. Але наші політики мають збагнути просту річ: вони втрачають, розтринькують дорогоцінний для країни час. Коли йшли на вибори, обіцяли  зовсім інше, ніж те, що роблять. Своєю нинішньою роботою вони доводять, що поняття «держава» для них є порожнім звуком. Не люблю оперувати термінами «зрада-перемога», але, на жаль, робота багатьох з них - це справді зрада.

Схожі новини