Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«За рік Луценко не став класичним генпрокурором. До певної міри, це – добре...»

Оздоровлення прокурорських лав не за горами – упевнений Віктор Шемчук, заступник голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, яка має стати «чистилищем» для цієї категорії правоохоронців

У реформі правової системи України великі сподівання на оновлення прокурорських рядів. Прискорити цей процес покликана Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП), яка почала працювати місяць тому. Чи стане нова державна інституція «ситом» для відбору фахівців нового зразка, наскільки незалежною вона є від влади? Про це та інше — у розмові із заступником голови КДКП, колишнім генпрокурором АР Крим і в.о генпрокурора України Віктором Шемчуком.

-Останній раз ви носили прокурорські погони десять років тому, зараз отримуєте прокурорську пенсію. Що спонукало знову зануритися в улюблену роботу, щоправда, дещо в іншій ролі?

- Це ще один виклик. Є бажання докластися до створення якісно нової прокуратури. Створено новий, незалежний орган забезпечення діяльності прокуратури, який не входить в її структуру, — Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію з 11 осіб. П’ятеро з них обирає всеукраїнська конференція прокурорів, трьох — за погодженням з парламентом призначає Уповноважений з прав людини, двох — з’їзд викладачів юридичних вишів, ще одного — з’їзд адвокатів. Мене рекомендувала омбудсмен.

У цього органу достатньо повноважень, щоб докорінно змінити роботу прокуратури. Він має функцію добору кадрів, їх тестування, проведення конкурсів. На базі відомчої Академії організовує спецпідготовку прокурорів, які вперше ідуть на роботу, і тих, які підвищують кваліфікацію для призначення на вищу посаду. КДКП має право притягати до дисциплінарної відповідальності — аж до звільнення — всіх прокурорів. Навіть генеральний прокурор таких повноважень не має. Цей орган оцінює професійність дій самого генпрокурора. За власною ініціативою може готувати висновок про його непрофесійні дії. А це може стати підставою для висловлення йому недовіри у парламенті.

- Як фінансово оцінюватимуть вашу працю?

 — Ми є державним органом, однак в уряді досі не розробили системи оплати членів КДКП, створення його апарату. Поки що працюємо у приміщенні Національної академії прокуратури. Це зручно, але це не зовсім правильно. Якщо ми — незалежний орган, то повинні мати і окреме приміщення. Прокуратура не повинна видавати зарплату членам КДКП, премій, бо тоді буде конфлікт інтересів.

- Хто очолює комісію?

- Законодавці чомусь придумали, що головувати у ній може тільки… працівник прокуратури. Отож з п’яти прокурорів, яких обрала у КДКП всеукраїнська конференція, керманичем став Віталій Грушковський. Він працював на Вінниччині…

- Батьківщина президента…

- Думаю, тут не грає роль, звідки голова. Голосування було таємним. Ніхто з п’яти кандидатів (а ними також були ще й представники Закарпаття, Одеси, Харкова, Військової прокуратури) не взяв самовідводу. Грушковського обрали, мабуть, тому, що його бачення роботи КДКП як незалежного органу іншим видалося найбільш фаховим.

Загалом, кадровий потенціал у нашій комісії — серйозний, настрій у всіх — бойовий. Зібралися самодостатні люди, які одержимі високою метою. І на яких тяжко вплинути.

Аналогом нашої служби є Вища кваліфікаційна комісія суддів. Для порівняння, нас — 11, їх — 16. У нас передбачається 40 працівників в апараті, у них — 250. Вони мають забезпечити добір 6 тисяч суддів, ми — 10 тисяч працівників прокуратури. Вони не розглядають скарг на дії судді, ми — скарги на прокурорів розглядаємо. Кількість скарг, які щомісяця приходять на дії прокурорів по всій Україні, сягає двох тисяч. Все це ми повинні «переварити», ухвалити рішення. На недавній відомчій нараді у Житомирі генпрокурор попередив 11 працівників прокуратури, що документи на них буде скеровано у нашу КДКП для притягнення до дисциплінарної відповідальності. Так що з ГПУ теж очікуємо валу скарг…

- Ви згадали про генпрокурора. Як оцінюєте його діяльність? Юрій Луценко часто вкраплює у свої виступи політичні оцінки. Скажімо, його пост у Фейсбуку щодо затриманого головного редактора сайту «Cтрана.ua» Ігоря Гужви починається словами «Добрехався, нарешті…». У багатьох інших виступах Юрія Віталійовича присутня “публіцистика”, неприпустима для очільника ГПУ. Він забуває, що не політик, громадський діяч, а правник...

- Тільки у Китаї і ще у кількох країнах прокурори не мають юридичної освіти. Я завжди казав: треба розмежовувати, ким ти є, — політиком чи прокурором. Політик може говорити деякі речі, які прокурор дозволити собі не може. За рік Юрій Віталійович не став прокурором у класичному розумінні, кар’єрним прокурором. І далі залишається політиком. На певному етапі це навіть і добре. Коли стояло питання про скерування до суду складних кримінальних проваджень, про початок процесу над екс-президентом Януковичем, про притягнення до відповідальності осіб, яких обвинувачують у незаконному збагаченні протягом 2010-2013 років, можливо, інший генпрокурор на цій посаді був би більш вимогливим до чистоти доказів. Можливо, до суду ці справи потрапили б значно пізніше. Те, що за політичної волі Юрія Луценка ці справи перебувають у суді, ускладнить роботу прокурорам у судовому процесі. Але це говорить про те, що є політична воля завершити справи щодо високопосадовців, які розікрали країну. Тому, з одного боку, я критикував (і буду це робити) законодавців за те, що у нас може бути генпрокурор без юридичної освіти. А з іншого — розумію, що у нашій ситуації кандидатура Луценка — не найгірше рішення.

Колишня прокуратура “шкутильгала” через те, що, вміючи робити свою роботу, не вміла її показати публічно. Не вчили нас цього! Сьогодні Юрій Віталійович демонструє, що ГПУ може і працювати, і показувати результати — навіть якщо вони досить сирі...

- Чи ви вже працювали з кандидатами у прокурори?

- Ще ні. Ближчим часом оголосимо конкурс на 300 нових прокурорів. Процес їх добору і підготовки триватиме більше року. Хотілося б відібрати найкращих. Але при нинішньому невисокому рівні зарплати прокурорів (перша їхня платня на посаді — 5 тисяч грн.), їх соціальної захищеності, незрозумілих пенсійних пертурбацій зробити це буде складно...

- Чи не шукають до вас «підходи» давні знайомі, які хочуть бути прокурорами?

- Ми працюємо відкрито. Якщо хтось захоче поспілкуватися з членами КДКП, будь ласка — у робочий час двері відчинено. І ніяк інакше! Я пройшов “Крим, Рим і мідні труби”, мене добре знають, тож незаконними проханнями не дістають. Ми усвідомлюємо, що будемо під лупою суспільства. Найпильнішими оцінювачами стануть, напевно, західні партнери, які готові допомагати, але лише у разі нашої ефективної роботи.

- У кількох словах поясніть її специфіку...

- Багато людей, у тому числі — прокурори, ще не усвідомлюють її суті. Дехто каже: витребуйте таку-то справу. Пояснюю: ми не маємо права цього робити. Не можемо підміняти суд, давати оцінку доказам. Але якщо прокурор вчинив дисциплінарний проступок або порушив основи прокурорської етики — тоді це наша сфера, будемо перевіряти його мотиви, приймати рішення. Якщо прокурор працює непрофесійно, не виконує своїх функціональних обов’язків, підозрюється у “кришуванні” чогось, то це теж наше питання. До дисциплінарної відповідальності прокурора можна притягнути, якщо необґрунтовано зволікає з розглядом звернень, розголошує таємниці, які стали йому відомими під час виконання повноважень, якщо вчинив порушення при подачі декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Коли вчинив дії, які порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури. Може бути покараний, якщо порушив правила внутрішнього службового розпорядку, втручався або чинив будь-який інший вплив на іншого прокурора, службових, посадових осіб чи суддів, зокрема, шляхом публічних висловлювань щодо їх рішень, дій чи бездіяльності. Генінспекція, з якою зараз плідно працюємо, передаватиме нам такі матеріали. Дисциплінарні провадження розподілятимуть так само, як у суді — автоматизованою системою. Голосувати на засіданні КДКП будуть лише 10 її членів. Той, хто проводив перевірку конкретної скарги, такого права не матиме. Сторонніх при голосуванні не буде. Тобто виставлено запобіжники, які мають гарантувати об’єктивність, чесність, справедливість.

- Чи маєте відчуття, що через ваші руки у правоохоронну систему прийде нове покоління прокурорів, на голову вище від попередників?

- У нас непочатий край роботи. Люди, які прийшли у КДКП, залишивши хто — адвокатську справу, хто — вчительську стезю, хто — прокурорську роботу, — прийшли сюди, щоб досягнути результату. Щоб закласти перший камінь в історію успіху нової прокуратури. Ми це зробимо.