Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Дітей не можна тримати у коконі – «дорослу» інформацію вони повинні отримати з гарної літератури»

Керівники Форуму видавців — про те, чому дитячі квитки будуть дорожчі, ніж дорослі, та інші особливості  Дитячого книжкового форуму.

У Всесвітній день захисту дітей Львів перетвориться на казкову планету “Космовізія”. 1 червня у місті розпочнеться Дитячий книжковий форум. За чотири дні малеча зможе не лише випросити у батьків гарну книжку, а й взяти участь у майстер-класах, літературних читаннях, стати казковим героєм. Чим ще дивуватимуть львів’ян і гостей міста на Дитячому книжковому форумі, журналісту “ВЗ” розповіли президент Громадського об’єднання “Форум видавців” Олександра Коваль та  програмний директор Форуму видавців Софія Челяк.

- Пані Олександро,  спочатку народився Форум видавців, а потім — Дитячий книжковий форум. Хоча мало би бути все навпаки — від малого до великого. Коли і як з’явилася ідея проводити Дитячий книжковий форум?

- Дитяча література  була важливим складником вересневого Форуму видавців у Львові. Але ЗМІ і публіка  звертали  замало уваги на дитячі книжки, адже в Україні  дитяча тематика,  не лише дитяча література, попри  декларації «Діти»  і «Все найкраще — дітям»,   була  і почасти залишається  марґіналізованою. У 2002 році ми вирішили проводити заходи, скеровані на підтримку і розвиток дитячого читання, започаткували конкурс дитячого читання «Книгоманія». У 2005-му він став всеукраїнським.  Переможців конкурсу запрошували до Львова і влаштовували їм програму в рамках вересневого Форуму, але із його розвитком це ставало дедалі складнішим логістично. Коли до мене звернувся пан Садовий з пропозицією проводити навесні окремий форум для дітей, радо на це пристала. Львівська міська рада ставала співзасновником заходу і мала забезпечити фінансування. Конкурс разом із фестивалем вже міг стати зародком міської, потім обласної, потім державної Програми підтримки і розвитку читання, про яку я мріяла.  Ми були впевнені, що про дитяче читання почнуть говорити і писати, а це призведе до зростання зацікавленості батьків. Так воно й сталося. зараз дитяче книговидання на підйомі, відомі видавництва стають все потужнішими, щороку з’являються нові.  

Дитячий форум також розвивається, але, на жаль, не завдяки підтримці органів влади. Міська рада у 2007-2009 роках давала нам достатнє фінансування. Потім воно різко скоротилося, торік ми отримали у доларовому еквіваленті лише 30% від планового кошторису. У цьому — 150 тисяч гривень, що на 25% менше, ніж торік. Львівська обласна рада  традиційно надала нам безкоштовно Палац мистецтв для проведення і виділила 80 тис. грн. Щоб провести Дитячий форум на належному рівні і покрити всі витрати (без оплати праці учасників і нашої упродовж 4 місяців), потрібно зібрати ще 500 тисяч. Оскільки розраховуємо на  12 тисяч відвідувачів, з яких не менше

2 тисяч належатимуть до пільгових категорій (діти з особливими потребами, з багатодітних і малозабезпечених родин, діти героїв Майдану, учасників АТО, переселенці, вихованці дитячих будинків та інтернатів), тож маємо продати 10 тисяч квитків.   

- Щойно у Києві закінчився книжковий «Арсенал». Це конкурент Форуму видавців у Львові?

- Поки не розрісся книжковий «Арсенал», ми розвивалися як у вакуумі. Були єдині і могли рівнятися лише на себе. Або на Франкфуртський книжковий ярмарок.  Тішимося, що книжковий «Арсенал» розвивається. Між нами не може бути конкуренції, тому що в Україні наразі не існує конкуренції між видавництвами. Книжковий ринок не насичений, він порожній і лише починає розвиватися. Організатори фестивалів мають взаємодіяти між собою і з видавцями, щоб проводити все кращі заходи і таким чином розширювати коло споживачів книжкової продукції.  

- Письменниця Оксана Забужко порівняла «Арсенал» з книжковим «Євробаченням».  Вас це не ображає?

- Чому це має мене ображати? Торік  Оксана Забужко на Форумі видавців у Львові виступала на відкритті літературного фестивалю. Виголосила таку  зворушливу промову про Форум, що я аж плакала.  Куди там «Євробаченню»!

- Які «родзинки» ви приготували цього року на Дитячий форум?

- Геокупол. У ньому будуть відбуватися літературні читання.  Ця футуристична  білосніжна конструкція ще раз підкреслить, що читання — це найкрутіше заняття для сучасної дитини в цифровому світі, тому що книжки є відкритим порталом у минуле і майбутнє.

- У наш складний час батьки і бабусі іноді собі відмовляють у придбанні якоїсь книжкової новинки, а на дітях не економлять…

- Такого не знаю, тому що люблю опиратися на цифри, а не на враження.   Я спілкуюся з  людьми, для яких читання є однією з найважливіших культурних практик, вони постійно купують багато книжок або ж ходять у бібліотеку чи позичають одне в одного. Дитячі книжки передають з родини в родину, у міру доростання дітей. Та вони, швидше, від кави відмовляться, ніж від книжок! Але це коло «наших прекрасних друзів» досить вузьке. Хочеться вірити, що українська економіка досягла найнижчої точки, і далі все буде лише краще, у людей з’явиться більше грошей, відповідно, вони купуватимуть більше, а видавці зможуть більше видавати.

- Наші реалії впливають на літературу і на письменників, які швидко реагують на події сьогодення.  Дорослі теми, дорослі проблеми перекочували у дитячу літературу. Як до цього ставитеся?

- Справді, є теми, яких ніколи не торкалася дитяча література раніше. В інших країнах енну кількість років тому зрозуміли, що тема смерті, хвороби, неповної сім’ї, насильства  в літературі має бути присутня, бо діти  живуть у такій реальності. Не можна їх від цього відмежувати і сказати, що смерть найріднішої людини  - це доросла тема.  Тому про складні речі почали писати  у дитячих книжках дедалі більше, хоча  й на Заході це сприймалося неоднозначно. Однак глобалізація та інформатизація робить дітей дорослими, навіть у дошкільному віці діти здатні усвідомлювати набагато більше, ніж це було у час інформаційної ізоляції. дітей не можна тримати у коконі  і чекати, поки подорослішають, щоб дізнатися, що є люди нетрадиційної орієнтації, що  християнство не є єдиною світовою релігією,  що існує насильство і що агресії можна і треба  протистояти.  Все одно дізнаються  про  наркотики, домашнє насильство, підлітковий секс, тому краще, якщо прочитають про це у добрій літературі. В якій заодно й пояснять, що халепа може трапитися з кожним,  що дитина чи підліток не залишається самотньою зі своїми проблемами, що є вихід, і люди прийдуть на допомогу.

- Яка буде вартість вхідного квитка на цьогорічному Дитячому форумі?

- Продаємо квитки, бо треба чимось покривати витрати. У Дитячому форумі беруть участь понад 400 осіб — майстри, письменники, художники, винахідники, науковці, мандрівники, пластуни… Відбудеться понад 800 заходів — майстер-класи, квести, ігри, розваги…  Побувавши на Дитячому форумі і взявши участь у грі «Космовізія: супергерої і книжкова туманність»,  діти зможуть здобути суперсили і  врятувати Всесвіт. Ідея цього заходу належить Ярославі Яковлєвій. Квитки для дітей коштуватимуть 50 гривень, їх можна вже купувати на сайті Gastroli. ua   або перед входом. Це квиток на один повний день. На чотири дні квиток коштує 100 гривень. Квиток на дорослу особу коштує, відповідно, 20 і 40 гривень. Дитячі квитки дорожчі через те, що з відвідуванням дітей пов’язано витрачання різних матеріалів.  І це значно дешевше, ніж вартість одного майстер-класу у центрах дитячого розвитку, адже  кожна дитина за день зможе відвідати до 20 різних заходів, якщо дорослі дадуть їй волю.  

- Не раз чула, що Форум — це бізнес-проект. Видавці за участь платять чималі гроші. Плюс продаж квитків... Скажіть чесно, це прибутковий чи збитковий бізнес?

- У нас всі ціни виставлені на сайті. Кожна людина, яка хоче підрахувати, які надходження Форуму видавців, може взяти калькулятор і помножити вартість площі на кількість квадратних метрів, що є доступними у Палаці мистецтв. Необлікованих квадратних метрів там нема. Тоді можна отримати грандіозну суму — 2,5 мільйона гривень. з неї треба оплатити витрати, пов’язані з ярмарком, орендою, побудовою стендів, охороною, опаленням, світлом, водою, каналізацією, прибиранням, рекламою, транспортуванням... Після цього нам залишається “грандіозна” сума — близько 500 тисяч гривень — на те, щоб дожити до наступного року. Буду щаслива, якщо будь-хто з людей захоче розділити з нами ці прибутки і витрати. Дефіцит бюджету по Дитячому книжковому форуму становить 500 тисяч гривень. тому ми зобов’язані продати 10 тисяч квитків по 50 гривень, щоб не опинитися у борговій ямі. Сподіваюся, у Львові є 10 тисяч людей, які прийдуть на Форум зі своїми дітьми. Вірю, що бізнесмени зголосяться і придбають квитки для тих дітей, які не мають батьків, для дітей з інтернатів та дитячих будинків, переселенців, учасників АТО, героїв Майдану, багатодітних, малозабезпечених сімей. Звісно, таких дітей пустимо безкоштовно. Але розраховуємо на якусь солідарність. Хто це розуміє, мав би придбати квиток і дати будь-якій дитині.

- Маю ще запитання до програмного директора Форуму видавців Софії Челяк. Софіє, які зіркові гості прибудуть на Дитячий книжковий форум?

- Цьогоріч буде представлений десант авторів підліткової літератури — Міа Марченко, Володимир Арєнєв, Настя Левкова, які представлятимуть свої твори для підлітків. Буде також представлено програму від інтернет-порталу «Барабука», який запрошує авторів, яких люблять діти. Це — Таня Стус, Галя Ткачук, Кузько Кузякін, Олеся Мамчич. Вони будуть ліпити, клеї­ти, співати, читати, танцювати з дітьми. Вперше буде організовано два літературні простори від організації «Львів — місто літератури ЮНЕСКО», в одному з яких відбуватимуться читання, а другий простір стане майстернею, де дітей навчатимуть азів літературних професій. На дитячому форумі будуть представлені вже й відомі класики — Леся Воронина, Галина Малик, будуть майстер-класи з малювання для наймолодших, майстер-класи із засинання-прокидання від Мар’яни Савки. У рамках форуму буде дискусія із залученням дітей, які розкажуть, що вони хочуть читати.

- А що це за легенда є на фестивалі?

-  Уже третій рік поспіль дитячий форум відбувається у форматі квесту. Дитина повинна виконати певну кількість завдань, здобувши певну кількість суперсил, для того, щоб стати супергероєм. Цього року їх буде дев’ять. Минулого року діти рятували нашу Країну від мороку, а цьогоріч рятуватимемо Всесвіт.  Під час цієї гри діти будуть думати, вчитися логічно мислити. 

Фото автора.

Схожі новини