Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Оксана КАРАВАНСЬКА: «Якщо хтось цікаво вбраний, не можу цього не помітити. Це, швидше, не професійний інтерес, а жіночий»

Відома українська дизайнерка – про львівську моду, нову колекцію та любов до джазу.

З 23 по 27 червня у Львові відбуватиметься найбільша джазова подія України — Alfa Jazz Fest. На фестиваль очікують не лише меломани, а й модники. Адже щороку у рамках фестивалю українська дизайнерка Оксана Караванська презентує свою нову колекцію. Чим дивуватиме цього року та чому не любить секонд-хенди, дизайнер розповіла в ексклюзивному інтерв’ю журналісту «ВЗ».

Домовляємось про зустріч з Оксаною Караванською в її майстерні в самому центрі Львова. Вмощуюсь на маленький диван у царстві тканин та модних журналів. Чую розмову дизайнера з помічницями. Дає настанови. Розумію, що йдеться про нову колекцію. Нарешті пані Оксана відривається від основної роботи на розмову за горнятком кави.

— Щороку під час Alfa Jazz Fest ви презентуєте нову колекцію. Чим здивуєте цього разу?

— Так вам взяла і сказала (сміється). Навіть не натякну. Це є закон мого бізнесу і показів: наперед не розповідати. Обіцяю, буде красиво, це знову буде український от кутюр.

— Днями братимете участь у показі в Тернополі. Як усе встигаєте?

— Попри те, що маю багато різних показів, нещодавно відкрила новий бутик в «Опера Пасажі». А перед тим мала в Києві показ. Я від самого початку поставила собі високу планку, тож мушу дотримуватися цього рівня.

— Під час Alfa Jazz Fest встигаєте відвідувати концерти?

— Звичайно. Купила квитки на всі дні. Я з першого року відвідую майже усі концерти на фестивалі. Сама не знаю, звідки в мене така шалена любов до джазу (усміхається). Це музика для тих, хто замислюється над чимось, для філософів (сміється). Вже встигла ознайомитись з програмою фестивалю. Піду на всіх музикантів, а якщо хтось не сподобається, можна вийти погуляти в парку. Не розумію, чому останнім часом репутацію «Альфа Джазу» намагаються забруднити, зіпсувати людям свято. Це культурний проект, який є найпотужнішим у Львові. Він дає великий поштовх для розвитку міста, для місцевого бізнесу, який заробляє чималі гроші на туристах-меломанах. Чому маємо від цього відмовлятись? Львів стає тільки багатшим і кращим.

— Минулого року саме ви започаткували традицію, що в один із днів фестивалю всі гості приходять у вишиванках. Як з’явилася ця ідея?

— Це була спонтанна ідея. Ми з організаторами зрозуміли, що потрібно започаткувати певний дрес-код на «Альфа Джазі», так буде цікавіше. Оскільки був показ «Вишиванка от кутюр», вирішили зробити це традицією. Так народився День вишиванки на «Альфа Джазі».

— Як ставитесь до моди на вишиванку? Чи її не забагато?

— Я тому і почала проект «Вишиванка от кутюр», оскільки за останні роки з’явилося багато кітчу, який важко назвати вишиванкою. Мені цікаво показати людям ту справжню вишиванку, яку українська жінка вишила собі вручну. Вишиванки, які роблю, є лише в одному екземплярі, і усі зроблені вручну.

— Навіть голлівудські зірки одягають вишиванки. Цікаво, вони знають, що це український народний одяг?

— Українські вишиванки зараз є у колекціях багатьох світових дизайнерів. Але вони, мабуть, і не знають, не розуміють, що це українська вишиванка. Просто беруть за основу ідею і запускають у свої колекції.

— Як дизайнер, мабуть, звертаєте увагу на одяг інших людей, оцінюєте критичним професійним поглядом?

— Якщо хтось цікаво вбраний, не можу цього не помітити. Та це радше не професійний інтерес, а суто жіночий. Стараюсь роботу залишити на роботі, інакше мозок може закипіти. Тому, коли відпочиваю, про роботу не думаю.

— Що можете виділити з останніх вуличних тенденцій? Що вам подобається?

— Подобається, що львівська молодь вдягається креативно і стильно. Це дуже важливо — мати відчуття стилю. Львів’яни завжди були досить консервативними в одязі, і якби не теперішня молодь, яка дуже круто міксує вбрання, моя надія вмерла б.

— Чи заходите у секонд-хенди або комісійні? Українці, які там вдягаються, кажуть, що там можна знайти цікаві речі.

— Не заходжу. Не люблю слово «секонд-хенд». Мені неприємно копирсатися у речах, які вже хтось носив. Є таке слово «вінтаж» — от воно мені подобається. Купивши таку річ і поєднавши її зі сучасним одягом, можна круто виглядати.

— Де черпаєте нат­хнення для нових колекцій?

— На це питання не існує відповіді. Отримую задоволення від життя, і воно мене надихає.

Схожі новини