Передплата 2024 «Добра кухня»

«Пам’ятки руйнують, бо немає будівельної поліції»

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко розповіла «ВЗ» про незаконні забудови на площі Ринок

Власники нерухомості у центральній частині Львова самовільно роблять перепланування будинків, що належать до культурної спадщини. Зокрема, критична ситуація на вул. Фредра, 7, вул. Вірменській, 30, вул. Крушельницької, 25 та Січових Стрільців, 3. На вул. Фредра замість автентичного вікна зробили два дверні прорізи і встановили пластикові вікна. Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради судиться з власниками помешкань, які під “благими намірами” реконструкції чи косметичного ремонту зруйнували пам’ятки архітектури. “Перепланування роблять без жодних документів.

Попри заборону суду, продовжують роботи...” — розповіла на брифінгу директор юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич.

Начальник управління охорони історичного середо­вища Львівської міської ради Лілія Онищенко (на фото) каже, що на вул. Крушельницької, 25, власники самовільно вибили вікна та встановили двоє сходів. Цей будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення, пам’яткою історії, в ньому жив Іван Франко. Типова схема — більшість приміщень, де проводять перепланування, перепродані кілька разів.

— Пані Ліліє, мабуть, у руйнівному переплануванні історичних кам’яниць все ж винне недосконале законодавство... На основі яких дозволів ремонтують фасад будівлі?

— Перепланування роблять без дозволів. Не мають навіть проектних робіт! Ремонтують так, як хочеться, і, що найгірше, — спотворюють фасади. Якщо квартира на першому поверсі, реконструкцію роблять під майбутній магазин, кафе, ресторан. Вибивають у фасаді двері там, де їх ніколи не було...

— Яке покарання передбачає закон за спотворення історичних будівель?

— Складно щось відсудити, бо немає будівельної поліції. Найпростіше зупинити роботи на початкових етапах. Фірма, яка виконує якісь роботи у пам’ятці архітектури, повинна мати відповідну ліцензію. Хтось ці ліцензії повинен перевіряти. А цього немає. Наприклад, приходимо до майстрів, запитуємо про “ремонт”, про дозволи, ліцензії. Вони відповідають: “Ми лише майстри”... Якби у нас була будівельна поліція, то б негайно зупинила ці речі. Немає ліцензії — не робіть ремонт! На одній з вулиць центру вдалося зупинити “реконструкцію”, яка передбачала винесення сходів аж... на тротуар. Мешканці постійно викликали поліцію, працівників управління охорони історичного середовища міської ради. Разом боронили історичний будинок. Іноді поліція приїжджає і заявляє: “Не можемо зупинити ремонт, то не наші повноваження”. На вул. Фредра тричі особисто викликала поліцію, щоб припинити ремонт. Винуватців забрали, а потім відпустили. Якщо в архітектурних справах є судове рішення, то питання штрафу розглядає адміністративна комісія. Але суми штрафів не настільки великі, аби зупинити тих, хто проводить незаконне перепланування. Винуватця можуть оштрафувати на... 1700 гривень. Також адмінкомісія може звернутися до суду, аби змусити власника повернути приміщення до попереднього стану. Та це тривалий процес... Якщо все ж рішення суду на нашу користь, доводиться залучати до роботи виконавчу службу. Адже власник не хоче повернути будівлю до попереднього стану. Наприклад, ми виграли суд у справі реконструкції на Вірменській, 30. Але все стоїть, як було, власник не хоче відновлювати до первісного вигляду.

— На якому етапі вирішення проблеми кам’яниць на площі Ринок, де мають постати ресторанні комплекси відомих львівських бізнесменів? Я особисто була на нараді у Львівській ОДА, де піднімали питання незаконних забудов у місті. Правоохоронні та контрольні органи, чиновники Львівської міськради відверто сказали голові ЛОДА Олегу Синютці, що не можуть вплинути на підприємців, які не мають усіх дозволів...

— На площі Ринок, 28, нарешті зроблено проектну документацію, власник отримав усі дозволи на реконструкцію. Не можу сказати, що роботи зроблені ідеально, але багато чого відреставровано. На площі Ринок, 36, де мають плавати “акули”, документів на роботи нам не показали. (Власник приміщень — депутат Львівської міської ради, бізнесмен з Винників Григорій Козловський. В інтерв’ю “ВЗ” він сказав, що за цією адресою буде п’ять ресторанів, яким немає аналогів у Європі. Їх “родзинка” - велетенський акваріум, де буде морська вода, плаватимуть акули. - Авт.). Власник запевняє, що має усі дозволи. Але нам вдалося відвоювати фасад цієї будівлі, він не буде спотворений. Відреставровано також металеву решітку.

— Скільки коштів з міського бюджету надано на реставрацію будівель історичної спадщини? Які об’єкти відновлять?

— З міської скарбниці надано 25 мільйонів гривень. Навряд чи вистачить на все грошей. Насамперед ремонтуватимуть ті об’єкти, які з минулого року мають проектну документацію. Мова про реконструкцію церкви Святого Миколая (дах, гідроізоляція), ремонт даху Домініканського собору, гідро­ізоляцію церкви святої Параскеви П’ятниці, що на вул. Хмельницького, 77-б. Також відновлять історичний будинок на вул. Саксаганського, 11, об’єкти на вул. Шевченка, 4, пл. Міцкевича, 6-7, Шпитальній-Раппопорта. А ще відновлять у центрі чимало балконів.

Процедура отримання дозволів на ремонт кам’яниць складна. Ще одна проблема — брак підрядників. Фахівців бракує через надто низькі ціни реставраційних робіт. Експертиза позрізає кошторис на реконструкцію. А потім спробуй зробити за мізерну суму дуже якісно... Дива не буває! Наприклад, експертиза економить на якісних матеріалах для ремонту. Тобто підрядники пропонують працювати титаном або цинком, а змушені користуватися звичайною бляхою. Встановлюють таку ціну на мідь, що за ту суму не купиш її... Експерти відірвані від життя, не знають ринкових цін на реставраційні матеріали. Тому чимало реставраторів їдуть на роботу за кордон.  

Схожі новини