Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Тема війни була табу під час спілкування з учасницею з Росії»

Українка Олена Сподинюк, яка змагалася за титул «Міс Всесвіт», розповіла «ВЗ» про закулісся конкурсу.

18-річна киянка Олена Сподинюк повернулася зі столиці Філіппін — Маніли, де брала участь у конкурсі краси “Міс Всесвіт-2017”. Фортуна на конкурсі їй не усміхнулася. Олена не увійшла у ТОП-17 кращих конкурсанток. Її 25-кілограмовий національний костюм “Квітуча Україна” увійшов у рейтинг ТОП-25. Над національним вбранням української красуні працювали шість майстринь, шили чотири місяці. Спідниця  - зі старовинного лляного килима, вишитого вручну, прикрашена блискітками, вишивкою із бісеру, китицями. На рукавах сорочки -  етнічні візерунки, які символізують різні регіони України.

«Мої родичі живуть у Севастополі (Крим). Після конкурсу “Міс Всесвіт” поїхала до них у гості, щоб трохи відпочити, - розповіла в інтерв’ю “ВЗ” Олена Сподинюк. -  Бабця сказала мені після конкурсу: “Для того, щоб показати світу свою красу, не обов’язково мати корону”.  Мої плани  — закінчити  навчання в Київському університеті культури і мистецтв, здобути фах телеведучої». 

- З якими очікуваннями їхали на “Міс Всесвіт-2017”? Ставили собі високу планку щодо титулу?

- Їхала по перемогу, бо добре підготувалася. Презентувала на подіумі найбільший та найяскравіший костюм за всю історію конкурсів краси України. Вийшло так, як вийшло... Не пощастило!

Цей конкурс не є найважливішою подією мого життя. Не плакала від того, що  не увійшла у “ТОПи”. Хоча не приховую, що в душі був осад гіркоти. Взяла себе в руки. Розумію, що це конкурс,  де змагаються багато красивих і достойних дівчат. Експерти відзначали, що цього року був найсильніший склад за всю історію “Міс Всесвіт”. 

Цього разу організатори “Міс Всесвіт” трохи змінили правила конкурсу, зменшили планку — не ТОП-20, а ТОП-17. Цей конкурс був для мене насамперед перемогою над собою. Переповнювала гордість за те, що була наймолодшою учасницею.

- Розкажіть про стосунки з іншими конкурсантками.

- У готельному номері мене поселили з учасницею з Болгарії. Потоваришувала з дівчатами з різних країн, зокрема з Венесуели, Колумбії, Бразилії... З француженкою, яка перемогла, теж  подружилася. Її першу зустріла у Манілі. Спілкувалася з багатьма дівчатами ще до від’їзду на Філіппіни. Взяла у них через соцмережі номери мобільних телефонів. Ми запитували одна одної, як справи, як настрій, про підготовку до конкурсу. 

- Чи знали дівчата про війну на сході України та про анексію Криму?

- Дехто з конкурсанток не знав, що робиться за межами їхніх країн. Не знали також, що у нас війна з Росією. 

- Як у вас склалися стосунки з російською учасницею?

- Загалом не було дискомфорту. Була з нею в одній підгрупі, де були конкурсантки з України, Росії, Казахстану, Болгарії. Росіянці  Юліані Корольковій - 22 роки. Говорила з нею про події в Україні, Росії. Але згодом ця тема стала для нас табу. Зробила висновок, що людські стосунки вищі за те, що відбувається в країнах. Люди все одно дружитимуть між собою і спілкуватимуться, незважаючи на політичне становище. 

- Під час презентації костюмів російська красуня вийшла на подіум у білому костюмі, в образі “голуба миру”... 

- Не думаю, що в цій ситуації був якийсь підтекст. Організатори її навпаки випустили на сцену в такому костюмі, щоб, можливо, дати зрозуміти, що усі  знають, що насправді відбувається.  Думаю, це був своєрідний месидж про те, що люди між собою повинні дружити. 

- Яке враження на вас справила столиця Філіппін — Маніла?

- Філіппіни — країна контрастів. Чимало сімей живуть і готують їжу посеред  вулиці. А поруч — великі хмарочоси, де видно, що тут мешкають багаті люди. 

Найбільше мене вразили місцеві. Незважаючи на свою убогість, вони залишаються дружелюбними, добрими.  Цінують усе людське, радіють з того, що мають. 

Фото з архіву “Міс Україна Всесвіт”