Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Андрій САДОВИЙ: «Поліція з «мигалками» супроводжує львівське сміття по всій Україні. Так президента України возять!»

Міський голова стверджує, що місто має проблему «політичного сміття», а не побутового.

Остання безпрецедентна заява міського голови Львова Андрія Садового про те, що він звернувся до мерів польських міст з пропозицією приймати у себе львівське сміття, підірвала інформаційний простір. Кажуть, cміття з хати не виносять. Але у випадку зі Львовом сміття з хати вивозять вже не в переносному, а у прямому сенсі слова. Та ще й планують вивозити його за кордон! Отже, сміттєва епопея набуває міжнародного резонансу. Андрій Садовий розповів журналісту “ВЗ” про нагальні нюанси і складнощі “сміттєвого питання”.

- Пане Андрію, звернення до мерів польських міст з проханням прийняти львівське сміття — це крик відчаю чи свідома провокативна заява, аби привернути увагу державних діячів, бо в інший спосіб не вдається? 

- Вісім місяців Львів - у сміттєвій блокаді. Полігон у Грибовичах, який працював останні 60 років, закритий - за рішенням суду на подання обласної прокуратури. Щодня громада Львова продукує орієнтовно 600 тонн сміття. Його треба нагально вивозити. Досі це сміття вивозили по всіх полігонах нашої держави. На мої неодноразові прохання до керівництва держави стосовно допомоги і певної централізації не отримав жодної позитивної відповіді. «Це твої проблеми, ти сам повинен їх вирішувати». Я це роблю вісім місяців. Щодня починаю робочий день і закінчую його з моніторингом ситуації по сміттю. Куди вивезли, чому не вивезли, хто де блокує…

Місяць тому львівські сміттєвози почали на під’їздах до полігонів у Центральній Україні завертати назад до Львова - у супроводі машин поліції з «мигалками», передаючи їх по областях. Так президента України возять! Це перейшло межі здорового глузду. Два перевізники фактично заблоковані, не мають де сміття вивозити. Маємо 30% перенакопичення на майданчиках. Б’ю на сполох! Звернувся до послів іноземних країн, до міжнародних екологічних організацій, до міст-партнерів. Якщо брати Львів і околиці, тут живе мільйон людей. Вони у біді. А якщо завтра буде потепління? Хто думає про екологічні наслідки? Мав серйозну розмову з міністром охорони здоров’я. Попросив міністра підняти це питання на Кабміні. До останнього часу державні органи влади робили вигляд, що проблеми немає. Скерував до них десятки листів. Коли тиждень часу нема реакції на прохання скликати обласну комісію МНС, державну комісію... І тільки у вівторок, 24 січня, я отримав запевнення, що 25 січня голова обласної адміністрації скличе комісію МНС. 

Живу під критикою 11 років. Можу багато кому не подобатися. Лупіть мене, скільки хочете. Але не робіть львів’ян заручниками своїх планів. Маємо твердий намір цього року розпочати будівництво заводу з глибинної переробки сміття. Проста технологія, механіко-біологічний підхід. Після відсортування 60-65% сміття на вторинну переробку мало би лишатися на захоронення лише 35%. Ми оголосили про бажання купити 25 гектарів землі під новий полігон ТПВ. Отримуємо пропозиції. Щоправда, є нюанс - на отримання такої ділянки має бути державний дозвіл. Громада може тільки сприяти. Тому такі складні питання вирішуються виключно у координації з державними органами влади, і я надіюся, ця координація з’явиться. 

- Скликання обласної комісії з надзвичайних ситуацій - наслідок вашої заяви про можливість вивезення сміття за кордон?

- Мав телефонну розмову із Олегом Синюткою, з Володимиром Гройсманом. Гройсман мене запевнив, що він думає про проблематику, і є варіанти вирішення. Стосовно пропозицій від польських міст - так, такі пропозиції є. Розумію, є складнощі права, у тому числі польського права. Але наші юристи ці питання опрацьовують. Я би дуже цього не хотів (вивезення сміття за кордон. - Авт.), тому що це справді некоректно - свої проблеми українці повинні вирішувати на своїй території. Хоча в Європейському Союзі є практика, коли відходи з міста в одній країні везуть в іншу країну. Але це ЄС, це інші правила. Насправді маємо проблему політичного сміття, а не побутового. 

- Наскільки технічно можливо вивозити сміття за кордон? Не віриться, що наша митниця пропустить машини зі сміттям...

- Можна пропускати певні фракції. Але бути переконаним на 100% без юридичного висновку не можу. 

- «Газета виборча» написала, що така співпраця може бути тільки на рівні міждержавних угод. Тобто має бути офіційне звернення Міністерства екології України до профільного міністерства Польщі…

- Якщо з тих 600 полігонів, які є в Україні, жоден не захоче прийняти наше сміття, тоді, напевно, треба буде таку заяву робити. 

- Усі ці 600 полігонів як один «поставили шлагбаум» для нашого сміття?

- Ситуація така: ми працюємо з полігоном два-три дні, після цього туди приходить місцева прокуратура, інші служби… І оператор полігону телефонує до нас: «Вибачте, хлопці, я не знав, що це такі проблеми. Більше не можу приймати сміття від ваших перевізників». І так з кожним полігоном. 

- Тобто не стільки місцеві громади блокують полігони, скільки державні служби…

- Та які громади? У нас є одна «громада», яка блокує більшість цих полігонів. Всюди ті самі обличчя. Приїжджають як «хлопчики на виклик». Є багато приватних полігонів, які готові приймати сміття, для яких це бізнес. Але на них чиниться шалений адміністративний тиск. Відстежити, куди везуть сміття, - не проблема. Подивіться на кількість постів поліції від Львова до Києва, по дорозі в інші міста. 

- Чого центральна влада хоче за те, щоб розблокувати ці полігони?

- Лояльності «Самопомочі» у парламенті. Усе банально просто.

- Що би мала вирішити обласна комісія з питань надзвичайних ситуацій?

- У першу чергу - визначити місця для зберігання ТПВ. В області достатньо полігонів, можна дати рознарядку кожному полігону прийняти по дві машини в день. Питання вирішується автоматично. Протягом кількох хвилин. Можна звернутися до інших областей України - дати команду прийняти по одній машині в день. Всього-на-всього по одній машині! Якби кожне місто Західної України взяло по одній машині… Питання вирішується елементарно!

- Ви говорили з міськими головами цих міст? 

- Мери багатьох міст залежні від політичної позиції депутатського корпусу. У Луцьку на пропозицію партії УКРОП місцеві депутати прийняли рішення не приймати жодного сміття з жодного міста. Яка «фантазія» у людей! Це - антиукраїнський підхід. Подібні заяви прийняли депутати у Чернігові, Запоріжжі. І при цьому говоримо про єдність країни. 

- Ви готові до політичних компромісів заради вирішення цього питання?

- Я дуже компромісна людина. Завжди знаходив спільну мову з урядами, які працювали в Україні. Але це було виключно в інтересах громади Львова. Ніколи не дам команду «Самопомочі» голосувати у Верховній Раді за закони, які призведуть до руйнації нашої держави. 

- Може, йдеться не лише про голосування у ВР? А, наприклад, про ваш особистий рейтинг, ваші особисті перспективи? 

- Мене не цікавить мій рейтинг. Якщо когось цікавить мій рейтинг - це їхні проблеми. Мене цікавить моя робота, вирішення проблем міста. Якщо хтось дбає про мої рейтинги і не має чим зайнятися - нехай дбає. Не звертаю на це уваги.

Фото прес-служби ЛМР.

Схожі новини