Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Оксана Караванська: «Якщо не подобається на собі одяг, намотай на шию яскравий шалик»

Він візьме акцент на себе і відверне увагу від вбрання. А шалик спокійних відтінків «заховає» поганий настрій.

Знайома розповідала: «Прийшла 14-річна донька з дискотеки: «Мамо, в Оленки така класна блузка. Я таку ж хочу». Купила. За тиждень: «Мам, в Катрусі така «суперова» спідничка. Хіба я гірша за неї?». Купила і спідничку. Та коли заявила, що хоче чобітки за останнім писком моди, я не втрималась. «Не потягну», - кажу. Мала образилась…». Такі випадки непоодинокі. Дівчатка-підлітки прагнуть сліпо слідувати моді, копіювати модельок з подіумів. Чи варто це робити? Як не розгубитися у морі тенденцій та дизайнерських пропозицій? Що одягати, щоб недоліки приховати, а достоїнства підкреслити? До розмови ми запросили відомого дизайнера Оксану Караванську.

- Пані Оксано, яких помилок в одязі припускаються юні дівчатка?

- Професійне око відразу помічає: одягнула те, що було під рукою, когось копіює чи намагається показати свої достоїнства. Завдяки одягу людина може або показати себе, або загубитися в натовпі. Головне правило: модний той, хто перший. Хто наслідує першого, ризикує зазнати слави інкубаторської курочки. Мода тим і цікава, що вона різноманітна.

Навіть без дорогого одягу можеш виглядати стильно. Його вдало урізноманітнять аксесуари, які можна виготовити власноруч. Завдяки цікавим дрібничкам кожна річ щоразу виглядатиме оригінально. Найдорожче — не завжди найкраще.

Якщо батьки не мають фінансової змоги купити модний одяг, не варто «перескакувати» через себе і негайно виконувати забаганки дітей.  Переконайте, що не варто наосліп гнатися за модою.

- Фешн-індустрія закарбовує в наших мізках: що в журналах мод і на подіумах — то круто...

- Це зовсім не так. Якщо глянцеві журнали вихваляють бренди, не означає, що їхній одяг — най-най-най… Хитрі менеджери  платять виданням за те, щоб їх хвалили. У магазинах можна купити одяг зі знижкою, хоча, можливо, й пошкоджений. Не бачу в цьому нічого поганого. Ти ж ростеш — і вже в наступному сезоні можеш не влізти в куплені за останні гроші чобітки, кросівки чи джинси. Але не хапай на розпродажу все підряд тільки тому, що воно дешеве. Гроші викинеш на вітер — а ходити в цьому, можливо, й не захочеш. Знайди свій стиль, який відповідає твоєму внутрішньому стану,  враженню, яке хочеш справити на оточення. Перше враження - найсильніше. У Коко Шанель є афоризм: ви не матимете другого шансу справити перше враження.

- «Золоті» правила для дівчаток-підлітків, як виглядати модно і стильно, подаєте у книзі «Стильна книжка для панянки». Отже, дівчинка йде на перше побачення…

- На побаченні слід виглядати не так модною, як стильною. В образі має бути цікава неординарна деталь: оригінальна шпилька у волоссі, незвично зав’язаний шалик, особливі “фенічки” чи підігнуті манжети сорочки. На ній  зупинятиметься погляд твого супутника, вона інтригуватиме.  І ще. Не сподобаєшся сама собі, будеш нервувати — і це відчує твій кавалер.

Йдеш на день народження до подруги? Не маєш права виглядати краще за неї. Це її свято, а не твоє. Виглядати найшикарнішою на чужому святі може невихована особа.

От на дискотеці скромність — не найкраща супутниця. У мерехтливому світлі гарно виблискують стрази і блискітки. Але не на всьому одязі - ти ж не на бразильському карнавалі. На дискотеці прийнятні обтислі штанці і короткі спіднички, кумедні зачіски, навіть певна надмірність у прикрасах. Однак не переноси дискотечний вигляд у повсякденність. 

- Які речі мають бути у гардеробі юної леді?

- Найперше - джинси (бажано хоча б дві пари — світло-блакитні і темно-сині, літні і зимові). Можуть бути з аплікаціями, вишивкою, розписами, дірками, шпильками, бісером, блискітками. Та пам’ятай: що розцяцькованіші джинси,  то скромніший верх (блузка, кофтинка). Більш зручного і демократичнішого одягу людство не придумало. Джинси пасують усім і мають вигляд навіть тоді, коли пожмакалися або протерлися на сідничках. Коли не маєш часу, одягни джинси, з якими пасує ледь не кожна кофтинка у шафі. До джинсів можеш взути що завгодно: від кедів і кросівок - до босоніжок і туфельок. Це безпрограшний варіант на щодень.

Повненькі дівчатка помилково вважають: в обтислих джинсах будуть стрункішими. Насправді лише деформують фігуру. Оскільки  постава ще не сформована, її лінії ще встигнеш підкреслити у старшому віці. Та й носити обтислий одяг — вміння, що приходить з віком. До твоєї фігури найкраще пасуватимуть класичні джинси.  

Чимало дівчат захоплюються джинсами-бедрівками. Вони дуже шкідливі для організму. По-перше, в них можна легко застудитися. По-друге, перетискають дітородні органи. До речі, знаєте, хто вигадав джинси-бедрівки? Китайці. А все задля того, аби вирішити одвічну проблему: знизити народжуваність у своїй країні. От і запустили в масове виробництво шкідливі штанці. 

Щоб джинси не витягувалися на колінах, увечері замочи у воді або збризкай водою «коліна». Якщо пратимеш їх навиворіт, довше зберігатимуть колір.

Не обійтися без білої блузки: класичної (на зразок сорочки, яка поєднується з усім одягом) або з рюшами, мереживом, жабо. Почесне місце - сукні. Навіть якщо «не вилазиш» із джинсів, час від часу одягай плаття, щоб «нагадати», що ти дівчинка… Бажано мати бодай одні темні штани (не обов’язково чорні і класичні). Не завадить кілька спідничок (серед них одна у складку, інша — міні, ще одна — для офіційних виходів у люди). Просиш маму купити модну річ? Подумай, з чим її носитимеш.  Речі повинні бути не так на піку моди, як вдало поєднувати твій гардероб. 

- Останніми роками модною стала вишиванка…

- Нині це світовий тренд. Бажано мати родинну вишиванку на свята (її добра енергетика — оберіг для тебе) і ще одну — сучасну (мікс різних технік). Вишиванка пасує до джинсів. Це так сучасно! Дівчатам з тонкою талією гарно взяти таку сорочку під шкіряний пасок, хустинку, стрічку або крайку (її можна зав’язати на стегнах, запхати під шльовки джинсів замість пояса). Таке поєднання модне, стильне і зі смаком. Оригінальне поєднання квіткових орнаментів із гуцульською колористикою та мережкою. І все це на блакитному або зеленому льоні. Це круто!

З вишиванкою гарно поєднується спідничка з тканини, подібної до традиційної плахти. До такої сорочки можна одягнути навіть шорти. От чого не раджу, одягати вишиванку з чорною спідничкою або чорними штанцями.  Не носіть вишиванку щодня - це все-таки святковий одяг.

- Часом дівчатка прикрашають себе надмірною кількістю аксесуарів. Вважають: що більше — тим гарніше…

- Це найцікавіша «фішка» гардеробу. Буденну сукню аксесуари можуть перетворити на вишукану, непомітну — на яскраву, торішню — на гостро модну. Гарно виглядає рясно накручене на шиї намисто. Не носіть на собі прикраси з різних кольорових металів: срібла, золота, міді.

Якщо носиш окуляри, вони вже є частиною твого стилю, то обирай не банальні металеві дужки, а цікаві оправи. Щодо торбинок. Вони — самодостатні і не мають бути допасовані до одягу. Торбинку для виходу, до слова, можна пошити власноруч: з «прикольної» тканини, старого гобелену чи бабусиної сорочки у формі прямокутної гуцульської торбинки-тайстри.  

- Дівчатка намагаються якнайшвидше «вскочити» у взуття на підборах…

- Не женися за останніми тенденціями: ніжки ростуть швидше, аніж змінюються модні тренди. На високих підборах треба вміти ходити. Такі спроби будуть кумедними і можуть закінчитися неправильною ходою або викривленим хребтом. У підлітковому віці до будь-якого одягу пасують кросівки, кеди або «гади». Якщо взуття радикальне, то прикраси, торбинка мають бути стриманих відтінків. 

- У «Стильній книжці для панянки» пишете, що шалик не мусить пасувати до взуття, торбинки чи шапочки з рукавицями…

- Якщо не маєш часу або не подобається на собі одяг, хаотично намотай на шию яскравий шалик. Він візьме акцент на себе: відверне увагу від вбрання. У тебе поганий настрій, втомлене чи невиспане личко? «Заховай» їх за шаликом пастельних, спокійних тонів. На шиї або сумці зав’яжи бантом, цікавим вузликом (є сотні способів). Колись вміння оригінально зав’язати шалик вважалося мистецтвом, а знамениті лондонські денді cвої особливі методи тримали у таємниці. Шалик може врятувати твій гардероб. Він пасує до будь-чого, навіть до футболки. Щоб не промахнутися з кольором, пов’яжіть шалик з багатьма відтінками, щоб колір одного з них збігався з барвою твого одягу.

- Дівчатка, як правило, намагаються виглядати дорослішими за свої роки?

— Це «хвороба» усіх підлітків. І я не була винятком. У 13 років уже вважала себе дорослою. Батьки пішли з друзями в парк, а  я випробувала на собі все «добро» з маминої косметички так, що мене годі було впізнати. Тіні на повіках — синьо-фіолетово-зелені, рум’яна — малинові, губи — червоні. І в такому «сценічному» образі гордо вийшла на вулицю. У мене досі перед очима обличчя батьків і їхніх друзів, які, повертаючись додому, зустріли “зірку Оксану”. У мами від стриманого сміху аж сльози по щоках покотилися. Тепер, до речі, найбільше шкодую, що свого часу не дослухалася до маминих порад.

Буває й навпаки. Деякі дівчата так і не виросли з дитячих мрій. Заміж виходять у білосніжних сукнях-пачках на кільцях (криноліні). Раджу позбутися комплексу принцеси ще в дитинстві. 

- Які кольори для юних леді модні цього сезону?

- Акцент у двох напрямах: усі карамельні відтінки (ніжно-карамельний, ніжно-лимонний, ніжно-кораловий), другий — від червоного кедра до глибокого теракотового, також темно-шоколадні, чорно-сині, темно-зелені. Ці барви красиві, вишукані, але затяжкі для дітей. Тож школяркам раджу карамельні відтінки. Тільки не такий, що зливається з кольором шкіри («нудь»). Він - для дорослої жінки. Такий одяг - сексуальний, вимагає відповідного макіяжу,  його треба вміти носити.

У моді часом прийнято змішувати непоєднувані кольори. Якщо кілька років тому чорне із зеленим було жахом для модниць, нині — тренд.  

Практичні поради Оксани Караванської: 

  • Худеньким дівчаткам пасуватиме біла сорочка із коміром-жабо, яку варто поєднувати з коротким вільним жакетом та плісированою спідничкою. Таку сорочку можна також носити із розширеним донизу сарафаном.
  • Повненьким не раджу обтислий одяг з тонкого трикотажу. Твоє - цупкі тканини і вільні фасони. Якщо повненька дівчинка вбрана у спідничку правильної довжини (навіть коротку) і вільний кардиган, то її повноту може ніхто й не помітити.
  • Високим варто носити спіднички короткі або до середини колін (у складку або кльош). Довгі — ще більше видовжуватимуть поставу. Светри одягай у горизонтальну смужку, що категорично не дозволяється невисоким і повненьким.
  • Руденьким краще відмовитись від помаранчевих, морквяних, червоних  кофтинок. Більше пасуватимуть зелені та бірюзові барви.
  • Кольори білявок — блакитний та рожевий.
  • Чорнявим пасують усі барви, окрім чорної та темно-шоколадної.
  • Темні кольори оптично зменшують. Щоб твій образ у такому одязі був яскравим, барв додадуть кольоровий шалик, світлий комірчик, веселі “фенічки”. 
  •  

Схожі новини