Передплата 2024 «Добра кухня»

Оксана ЖДАНОВА: «На сцену вперше вийшла у дворічному віці»

Молода акторка знімається у дебютному серіалі і одразу – у головній ролі

У другій половині серпня телеканал “Україна” розпочне показ телесеріалу “Дворняжка Ляля”. Ця 95-серійна картина — власне виробництво телеканалу “Україна”.

У центрі історії — 17-річна циганка Ляля Рубінова. Через те, що їй дуже потрібні гроші, Ляля вночі грабує будинок місцевих багатіїв Свиридових. На момент злочину приходить син господарів Сергій. Замість того, щоб здати злодійку поліції, Сергій пропонує їй... вийти за нього заміж. Головну роль у серіалі зіграла 21-річна актриса Театру драми і комедії на Лівому березі Дніпра, студентка театрального інституту імені Карпенка-Карого Оксана Жданова. Про дитинство, зйомки у телесеріалі “Дворняжка Ляля” і особисте життя Оксана Жданова розповіла журналісту “ВЗ”.

— Ви — з акторської родини. Це і вплинуло на вибір професії?

— Мої батьки працювали у театрі, і я там виросла. Була ще дитиною, коли Херсонський театр, де на той час працювали мама з татом, оголосив набір дітей для масовки. Так я вийшла вперше на сцену. Тоді мені було два роки. Потім вже не боялася виходити на сцену. Коли ми приїхали у Донецьк, попробувалася на роль Лоліти у п’єсі Гі де Мопассана “Милий друг”. Багато років виходила у Донецькому театрі з цією роллю. Тому, коли їхала до Києва подавати документи в інститут імені Карпенка-Карого, не сумнівалася й на секунду.

— Окрім того, що вчилися у школі і грали у театрі, ще чимось займалися?

— Відвідувала гуртки, у яких вчать танцювати, співати, декламувати... Правда, колись моїм ідеалом була ніжна, витончена балерина. Тож першою мрією був балет. Але мрія залишилася нездійсненою. Прийшла записуватися у балетну школу — мене не взяли. Казали, не “вийшла” ані зростом, ані фігурою. Тоді пішла займатися в “Тодес”. Мені ці заняття серйозно допомагають у роботі. Можу не просто танцювати, а й стрибати, лазити по деревах і робити не зовсім складні трюки.

— Циганка Ляля — це ваша перша велика роль у серіалі. Серіали — як конвеєр. Зйомки тривають мало не добу. Звикли до такого шаленого темпу?

— На сцені я не новачок, бо маю театральний досвід. Про труднощі акторської роботи знаю не з розповідей. Але тепер переконалася, що у серіальному виробництві усе набагато складніше. Мій організм ніяк не може звикнути до щоденних зйомок, постійного недосипання і шаленого навантаження. Приїжджаю на знімальний майданчик о 7.45, а покидаю його після дев’ятої вечора.

— Не з’являлася думка все кинути?

— Та ви що?! Попри втому, кожен день по-іншому цікавий, багато нових сцен, подій. Приходять нові люди. Втомлююся фізично, але в душі у мене завжди свято. Тому щоранку із задоволенням їду на роботу. Та й зйомки відбуваються на свіжому повітрі, на фермі, а це заряджає енергією.

— Яка сцена була для вас найскладнішою?

— Сцена у колонії. Вона не просто була складною. Я страшенно нервувала. Моя героїня сидить у в’язниці. Це дуже важко сприймати. Ми цілий день знімали у цих стінах. Текст тяжкий, на додачу ще й вагітність...

— Ви вагітна?

— Не я. Моя героїня Ляля. Попереду будуть ще складніші зйомки, бо мені доведеться ще й народжувати у серіалі. А я не знаю, як це. Яке це відчуття — носити дитину під серцем? Яка під час вагітності пластика, як жінка ходить. Запитувала у нашого костюмера, вона вже народжувала. Вона мені показувала, як тримати спину, як підтримувати живіт. Одне слово, проходили майстер-клас з вагітності (сміється. — Г.Я.).

— Маєте гарне яскраве вогняно-руде волосся. Це ваш натуральний колір? Чи довелося фарбуватися заради ролі?

— Під час кастингу чула, що на роль Лялі шукали блондинку. Коли ми приступили до зйомок, гримери відмовилися мене перефарбовувати у білий колір, бо потім не зможу повернутися до свого рідного кольору. Але все одно трохи втрутилися — змінили довжину волосся і вплели треси. А від них так свербить голова (сміється. — Г.Я.). Загалом, за сюжетом серіалу мені доведеться кардинально змінити зовнішність: очі, інтонацію, одяг... На мене чекає складне акторське завдання — змінити характер персонажу, поведінку. Дай Боже, щоб усе вийшло! Добре, що спеціально скидати вагу не доведеться. За перший місяць зйомок я втратила без жодних дієт чотири кілограми. Думаю, до кінця зйомок втрачу ще більше (сміється. — Г.Я.).

— Що тоді з вас залишиться? Любите смачно поїсти?

— Люблю і поїсти, і готувати люблю. Якщо маю вільну годинку, із задоволенням готую. Намагаюся щоразу вигадувати нові рецепти, щоб не приїдалося. Хочеться здивувати коханого. Йому подобається все, що готую. Ось недавно винайшла новий рецепт — курка у вершковому соусі зі сиром “Фета” і шпинатом.

— Коханий вам допомагає?

— Аякже! Якби не він, я би, мабуть, померла з голоду (сміється. — Г.Я.). Щоранку він йде разом зі мною на кухню, щовечора мене зустрічає і постійно нагадує: треба поїсти, ти сильно схудла. Навіть якщо приходжу зовсім виснажена і вичавлена, він мене благає поїсти.

— Якщо випадає вільний день, як проводите час?

— Вмію бути тихою, спокійною, домашньою... Водночас люблю драйв, все дуже швидке: велосипед, ковзани, машини. Але тепер про все це можна забути. За ті два з лишком місяці, поки знімаємо серіал, я постійно тут (знімають серіал у селищі Чубинське. — Г.Я.). Пізно ввечері, коли повертаюся додому, ми з коханим можемо вийти на вулицю, щоб хоч трохи погуляти.

— Як ваш коханий ставиться до того, що ви у серіалі — закохана в іншого?

— Це, швидше, я не була готова від самого початку до ліжкових сцен. А нам їх поставили ледь не в перші знімальні дні. Навіть не встигла тоді добре познайомитися з Сашком (Олександр Попов, виконавець ролі Сергія. — Г.Я.). Ми бачилися на кастингу, а режисери, мабуть, вирішили таким чином нас ще більше здружити (сміється. — Г.Я.). Мій коханий також актор, тому все розуміє. Але у мене є маленька таємниця: я йому про ліжкові сцени ще не розповідала (сміється. — Г.Я.).