Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЛАМА: «Написати альбом допомогло кохання»

Найтаємничіша співачка України, учасниця популярної групи «Лама» Наталія Дзеньків почала нову сторінку в житті.

Наталія зняла відвертий кліп «Лиш тільки ти», заручилась зі львівським барабанщиком та готується до релізу нового альбому «Назавжди». Кореспондент «ВЗ» зустрілась зі співачкою під час її візиту у Львів. Наталя-Лама чудово виглядає, каже, це чарівний вплив кохання та музики.

— Жила музикою завжди, мабуть, цим й відрізнялась від решти дітей,— розповідає Наталя. — Ще школяркою зрозуміла, що буду артисткою. Саме у школі зібрався перший музичний колектив, в який мене взяли вокалісткою. Страшенно цим перейнялась, сиділа на уроках і писала пісні. Вчителі сварились: «Дзеньків, чим ти займаєшся? Ти ж без математики не виживеш!». Пригадую, пішла з уроку фізики, бо згадала, що повинна вивчити програму на академконцерт у музичній школі. Зачинилась у сусідньому кабінеті і грала Баха, під кінець уроку фізик здався, припинив викладати і усі слухали мене. Коли на річницю закінчення школи наш клас знову зібрався, вчителі таки визнали, що «Дзеньків вижила без математики».

- Батьки у вас теж люди творчі. Їхній приклад надихнув вас на співочу кар’єру?

— Мама з татом часто брали мене на гастролі. Я виростала за лаштунками сцени серед тодішніх зірок естради, пригадую Леонтьєва, Пугачову… Іншого життя не уявляла. Спочатку думала, як мама, пов’язати майбутнє з танцями, займалась балетом. Але зрештою музика перемогла, і я серйозно зайнялась грою на фортепіано, у музичній школі навіть виконувала соло на фортепіано з камерним оркестром. Ще був у моєму житті період захоплення фігурним катанням. Це при тому, що в Івано-Франківську, де ми тоді жили, не було повноцінної ковзанки — створювали її взимку самостійно. Вже в дорослому віці, у 25 років, коли жила в Києві, це захоплення знову повернулось до мене, продовжила займатись фігурним катанням. Заняттям на льоду треба було приділяти багато часу, рівень травматизму на тренуваннях — великий. Але у мене справді добре виходило!

- Чому ж Наталя Дзеньків не стала відомою фігуристкою?

— На той час ми вже запустили проект «Лама», і я розуміла, що потрібно робити вибір… З-поміж балету, фігурного катання й музики я обрала останнє.

- Проте «Лама» — не перший ваш проект…

— У 1995 році в Івано-Франківську заснували разом з подругою гурт. Назвали його «Магія». Зараз важко сказати, чому обрали таку назву…Мабуть, мене завжди вабив потойбічний світ, і ця магічність привела зрештою до того, чим займаюся досі — до «Лами». Зараз теж відчуваю сили, які допомагають мені в житті.

- Ваше друге ім’я Лама означає захист. Від кого чи від чого захищаєтесь?

— Лама — не лише захист, це духовний стан, зв’язок з іншим життям, звідки можна черпати інформацію. Ламою себе назвала, коли переїхала у Київ. У цей складний для мене період познайомилась з важливою людиною у своєму житті — лікарем, який займався тибетською медициною. Він вивчавє східну філософію, прекрасний психолог. Так от, у той момент я відчула необхідність у цій культурі… Хоча виросла у християнській сім’ї, бабуся водила мене до церкви, і ця релігія завжди зі мною. Але така вже я людина — завжди у пошуках, навіть зараз. Для мене важливо знайти істину, а зроблю це, будучи буддисткою або християнкою, — неважливо. Я не пропагую буддизм чи будь-яку іншу релігію. У музиці використовую як індійські мотиви, так і слов’янські ритми. Вважаю, що Бог на світі один, його треба мати в собі, треба вірити і молитися. Завдяки тибетській медицині і філософії я навчилась медитувати, лікуватись, довго практикувала вегетаріанство…

- Тобто зараз ви вже відійшли від вегетаріанської кухні?

— Дійшла висновку, що ідеально зараз чергувати раціон. З м’яса вживаю тільки курку — цього вимагає стан здоров’я. У мене зараз дуже насичений період життя й творчості, витрачаю багато енергії, аби підтримувати організм в нормі, змушена була відмовитись від вегетаріанства.

- Ця зміна не зашкодить вашому іміджу?

— А я цього іміджу ніколи не вигадувала. Завжди одягалась і виглядала так, як мені хочеться. Наприклад, у кліпі «Літак», який ми знімали у німецькому мегаполісі, як контраст до хмарочосів мені захотілось одягти циганський костюм. Саме так, раптово, захотілось… А якби настрій був інший, то й стиль змінився б. Так і з вегетаріанством: був період, коли це було мені потрібно, зараз мені необхідно дещо інше. Ніякого іміджу — виключно прислуховування до своїх відчуттів.

- Наталю, знаю, що завершуєте альбом. Коли побачимо результат роботи?

— Альбом майже готовий, реліз планується на початок вересня. Альбом «Назавжди» буде розвитком усього набутого досі. Надихає мене абсолютно все, більшість нових пісень написані під час попереднього туру, просто в дорозі. В альбомі, як завжди, багато особистих пісень — на «Лиш тільки ти» мене надихнуло кохання, «Пробач» пов’язана з моїм батьком… Пишу про тих і для тих, кого люблю, хто мені дорогий.

- Чому вирішили на екрані оголитись?

— Оголення у кліпі “Лиш тільки ти” дуже скромне, не бачу в цьому нічого поганого. Сцена, коли я на березі моря скидаю з себе костюм, вийшла естетичною, без вульгарності. У кліпі хотіла показати себе справжньою, відкритою, позбавленою пафосу і надмірності. На початку дії я з’являюсь у незвичному і, чесно кажучи, незручному для себе образі — капелюшки, діаманти і строгий костюм під час зйомок мені заважали. Увесь цей гламур і пафос, який зараз повсюди, — це не моє. У цей бік мої вічні пошуки не звернуть ніколи.

- Якось ви сказали, що могли б закохатись тільки у незвичайну людину…

— Не можу закохатись у будь-кого. Це має бути справді хтось неймовірний — порядний, чесний, люблячий, відповідати мені духовно, мати схожі принципи. Зараз я таку людину знайшла.

- Розкажіть, як ви познайомились. Чим захопив вас коханий?

— Нас познайомила музика, коханий — музикант, грає на ударних. Зустрілись на телеканалі М1: тривав конкурс, він грав у гурті, а я була в журі. Випадково пересіклись у дверях студії, сказали «привіт», і я побачила в його очах глибину, зрозуміла, що це духовно близька мені людина… Почуття виникли без слів, самі собою.

- Ваш обранець людина творча, важко будувати такі стосунки?

— Працюємо у різних групах. Вирішили, що не будемо мати спільних проектів — цього краще не робити. У кожного з нас своя творча ніша.

- Плануєте весілля?

— Так, буде традиційне вінчання в церкві. Ми спільно прийняли таке рішення, разом ходимо до церкви, молимося, і це нам дуже допомагає. Інколи потрапляєш у складні ситуації, яких неможливо уникнути, і молитва допомагає пережити такі моменти.

Фото із сайту співачки.

Схожі новини