Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У квітні Саакашвілі може повернути собі владу»

Хоча проти нього налаштовані тбіліська інтелігенція, Грузинська православна церква й чимало «ображених» корупціонерів

У квітні мине півроку після того, як до влади у Грузії прийшла політична сила “Грузинська мрія” на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі, що заробив свої капітали в Росії. Як сьогодні живе Грузія, чи наспрадві там згортаються всі демократичні реформи, “ВЗ” поцікавився у голови львівського осередку Всеукраїнського громадського об’єднання “Георгія” Джумбера Дзігуа. Він нещодавно повернувся зі своєї історичної батьківщини.

— Джумбере, ти провів два місяці в Грузії. Які зміни помітив? Чи надалі туристів у Тбілісі зустрічають посмішками симпатичні дівчата-прикордонники, а паспортний та митний контроль тривають лічені хвилини?

— Я летів з Києва в Кутаїсі. У кутаїському аеропорту надалі гостинно ставляться до гостей Грузії. Коли з цього ж аеропорту повертався в Україну, виліт затримали на 14 годин. Літак через метеоумови довго не міг вилетіти з Києва. Мене вразили мої земляки. Люди, що чекали на рейс у Кутаїсі, почали проклинати... Саакашвілі. Ніби він особисто затримав виліт! Розлючені люди не розуміють, не можуть сформулювати, чому вони проти Саакашвілі. Лише повторюють: “Міша — поганий!”, “Міша — іди!..”.

— Тобто нинішнього прем’єр-міністра Бідзіну Іванішвілі пересічні громадяни Грузії справді підтримують?

— Ще коли Іванішвілі не прийшов до влади, приїжджаючи в Грузію, він втілював у життя певні соціальні програми: допомагав селянам у рідному регіоні, трудовим колективам заводів, працівникам культури, а найбільше — церкві. На його особисті кошти в Грузії звели сучасний храм Святої Трійці. Зрозуміло, церква його підтримувала й підтримуватиме.

— Чого не скажеш про відносини церкви з президентом Саакашвілі.

— Президент викликав гнів церкви, коли в Грузії за його ініціативою прийняли закон, який зрівняв у правах всі релігійні організації. Грузинській православній церкві це не сподобалося. Сьогодні 90 відсотків священиків на боці нової влади... Хто такі грузинські священики? Це люди, які заробляють близько 80 тисяч доларів на місяць. Дев’яносто відсотків грузинських священиків отримали духовну освіту ще за часів СРСР, у радянських семінаріях. У них залишилися тісні зв’язки з російським духовенством.

За два тижні до парламентських виборів всі рейтинги показували, що партія Саакашвілі перемагала, “мрійники” Іванішвілі набирали лише двадцять відсотків голосів. Та перед виборами з усіх амвонів почали закликати голосувати за Іванішвілі. Іванішвілі віддячив за підтримку. Щойно став прем’єром, надав церкві з державного бюджету 25 мільйонів ларі (близько 13 млн. доларів).

— Іванішвілі під час виборів підтримала й грузинська інтелігенція. Особливо столична...

— У Тбілісі проживає близько двох мільйонів громадян. Це практично половина населення Грузії. Саакашвілі колись висловився про столичну інтелігенцію не дуже коректно. Назвав їх словом “гаріцхілі” (буквальний переклад: ті, яких змило. — Авт.). Розумію, що цим хотів сказати. Найбільше до цього підходять слова Джавахарлала Неру: “Національна інтелігенція, вихована колонізатором, — ворог номер один свого народу”. Подивіться, що ця інтелігенція робить сьогодні. До Москви, столиці держави, яка окупувала третину території Грузії, почали збиратися на гастролі театр Руставелі, танцювальні колективи “Руставі”, ансамбль Сухішвілі... Це ж не просто артисти. Вони — носії грузинського етнічного коду. І будуть виступати в Москві перед ворогами свого народу!

— Здається, Саакашвілі змирився з програшем. Крок за кроком здає позиції своїм опонентам, хоча, як чинний президент має вагомі важелі для виправлення ситуації...

— Якщо ми, грузини, які проживають за межами своєї батьківщини, так переймаємося проблемами Грузії, уявіть, що відчуває Михаїл Саакашвілі, який ледь не власноруч створив нову демократичну країну. Не думаю, що він здався. Наразі, за законодавством Грузії, він нічого не може вдіяти. Та у квітні, коли минає півроку з приходу до влади “мрійників”, у Грузії відбудуться проміжні вибори до парламенту. За конституцією, Саакашвілі після цих виборів зможе розпустити і парламент, і уряд. Та поки що не хоче викликати напругу в суспільстві. Мені здається, президент тягне час. Щоб у вигідний момент використати своє право.

У президента Саакашвілі сильна підтримка у регіонах. Я побував у курортному місті Анакліа. Бачили б ви, як там облаштували все узбережжя! Мав розмову з місцевими жителями. Раніше ці люди також критикували президента, повторюючи: “Саакашвілі багато будує. Та нові дороги й будівлі на хліб не намастиш, ситий ними не будеш”. Та минулого літа, розповіли жителі відбудованого наново Анакліа, у них було стільки туристів, скільки ніколи не бачили. Жоден приватний будинок не стояв порожнім. Усі заробили на туризмі. Люди почали облаштовувати сади, вирощувати на продаж ківі, інші раніше екзотичні для Грузії фрукти. Зараз будівництво у цьому місті призупинилося. Найбільший готель “Золоте руно” закрили. То за кого будуть голосувати жителі Анакліа?..

Перебуваючи в Грузії, я спілкувався з багатьма політологами. Вони кажуть: так, “Грузинська мрія” перемогла на виборах. Та сьогодні “мрійників” та їхнього лідера Іванішвілі вже не можна назвати переможцями. Політичні симпатії грузинів можна поділити 50 на 50. Чимало людей зрозуміли, що Івані-швілі не збирається виконувати своїх виборчих обіцянок. Він багато говорить про європейський шлях розвитку Грузії. Проте все, що робить, повертає Грузію у минуле та розгортає обличчям до Росії.

За межами Грузії мало хто знає, що Іванішвілі не планував стати лідером країни. Його завданням під час минулорічних виборів було спричинити хаос, збройне протистояння на вулицях. Цим мали скористатися російські війська та ввести свої танки на вулиці Тбілісі — “для захисту мирного населення”. Та несподівано для російських стратегів Саакашвілі після програшу на виборах віддав владу без протистояння. Іванішвілі отримав владу. І не знає, що з цим “щастям” робити...

— Чому не знає? Зараз “мрійники” активно захоплюють владу в провінціях. На всі державні посади приводять своїх людей, які іноді навіть не мають вищої освіти...

— Це насправді так. Моя сестра була державним службовцем та голосувала за Іванішвілі. Зараз зрозуміла, як помилялася. Каже, у регіонах на державні посади призначають людей, які не розуміють, чим мають займатися.

— За Саакашвілі в Грузії перебороли вуличну злочинність. Чи надалі на вулицях грузинських міст навіть уночі безпечно?

— На жаль, ні. Під час так званої політичної амністії на свободу випустили вісім тисяч ґвалтівників, злодіїв, збоченців. Преса звинувачувала Іванішвілі в тому, що свій капітал він заробив у Росії, співпрацюючи зі злодіями в законі? Уже на другий день після виборів, 2 жовтня, на сторінку Іванішвілі у Facebook надійшло привітання він тоді ще живого лідера російського кримінального світу діда Хасана: “Бідзіна, поздоровляю з перемогою від усього злодійського світу. Сподіваюся, ти виконаєш свої обіцянки та випустиш наших братів із тюрем”. Обіцянки Бідзіна виконав...

В одному з магазинів Тбілісі я став свідком цікавої сценки. До крамниці зайшов якийсь чоловік, взяв пляшку пива та пішов до виходу, не заплативши. Продавець його наздогнала і, мабуть, упізнала. Почала вітати зі звільненням із тюрми. У відповідь здоровило заявив: “Будеш платити мені, як раніше”. “Як це, як раніше?” — розгубилася продавець. “Все! — гримнув чоловік. — Саакашвілі більше немає. Цей квартал знову належить мені!”

— Яке ставлення до нової влади у грузинських військових?

— У збройних силах Грузії погана ситуація. Щойно “Грузинська мрія” прийшла до влади, почалися репресії проти офіцерів четвертої, п’ятої та другої бригад. Це бригади, які найкраще воювали у 2008 році з російськими окупантами. Щоб розпочати репресії, “мрійники” скористалися приводом. Група сержантів-контрактників не пройшла випробувань, які необхідні для зарахування на службу в елітні спецпідрозділи. Ці горе-вояки почали писати скарги про те, що їх примушували під час заліків виживати в екстремальних умовах. За що й вхопилися “мрійники”. Спочатку у всіх офіцерів поміняли номери корпоративних мобілок, щоб не могли один з одним зв’язатися. Потім офіцерів почали примушувати писати доноси на колег...

Іноді мені здається, що сьогодні в Грузії при владі перебувають люди, якими рухає лише одне бажання: помститися Саакашвілі! Свого часу він звільнив зі служби чимало корупціонерів. Зокрема, весь без винятку особовий склад тодішньої міліції. Як ви вважаєте, за кого голосували і кого підтримують усі ці колишні корупціонери?

Схожі новини