Передплата 2024 «Добрий господар»

Маттіас ґеорґ КЕНДЛІНҐЕР: «У симфонії «Маніпуляція» відчувається вплив української культури»

Відомий австрійський диригент Маттіас ґеорґ Кендлінґер, який у 2002 році заснував у Львові симфонічний оркестр K&K Philharmoniker, презентує у місті Лева свою першу симфонію. Світову прем’єру симфонії “Маніпуляція” музичні гурмани зможуть почути на сцені Львівської філармонії 29 вересня, у рамках XVIII Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти». Про твір “Маніпуляція”, сім’ю та українського слухача кореспонденту “ВЗ” розповів Маттіас ґеорґ Кендлінґер.

— Любов до музики розвинулась у мене з пелюшок, — зізнав­ся “ВЗ” Маттіас Ґеорґ Кендлінґер. — У моїй родині дідусь, бабуся, тато, мама не випускали з рук музичних інструментів. Хоча музичної освіти ніхто із них не мав. З п’ятирічного віку з настановами батька почав освоювати гру на акордеоні. Згодом опанував ще сім різних музичних інструментів на слух, адже не ходив до музичної школи.

— Співпрацюючи з українськими музикантами упродовж десяти років, чи відкрили ви українську культуру?

— Класична музика тут не є надто популярною. Проте кожен наш концерт в Україні проходить з аншлагами. Якщо оркестр виконує цікаву програму, то люди йдуть на ці концерти. Жодного разу не шкодував, що почав співпрацю з українськими музикантами. Вони навчались від мене, а я — від них. У моїй новій симфонії відчувається вплив української культури. Музика не має кордонів і не поділяє людей на нації. Можемо спілкуватись нотами і в єдиному пориві творити музику, яка поєднує традиції декількох культур.

— Знаю, ідею створення симфонії «Маніпуляція» ви виношували упродовж багатьох років...

— Симфонія «Маніпуляція» підіймає одвічні нерозв’язані питання історії, намагається по-філософськи осмислити міжлюдські стосунки, зокрема стосунки маси і влади та місце у цьому процесі маніпуляцій. Пош­товхом до написання цієї симфонії стали довгі розмови з дідусем. Він розповідав мені про війну і її катастрофічні наслідки для людства. Ця жорстока бійня виникла внаслідок маніпуляцій політиків. Люди вбивали одне одного без підстав. І в мирний час користуються маніпуляціями. Щоправда, їх можна використовувати у позитивному напрямі.

— Уся ваша родина з діда-прадіда кохається у музиці. А ваші діти перейняли цю любов до світу нот?

— У мене троє дітей, і всі вони творчі особистості. Син та донька грають на музичних інструментах. А ще одна донька Кароліна більше кохається в образотворчому мистецтві, чудово малює.

Довідка «ВЗ»

Маттіас Ґеорґ Кендлінґер народився 1964 р. у Тіролі (Австрія). 1981-1994 рр. — Маттіас Кендлінґер виступає як професійний музикант на сценах всієї Європи. У 1994 р. засновує в Куфштайні (Австрія) музичну агенцію Da Capo. За свою десятирічну історію його оркестр K&K Philharmoniker дав близько 800 концертів у кращих залах світу.