Передплата 2024 «Добра кухня»

Рятували євреїв ціною власного життя...

У польському селі Маркова – Музей родини Ульмів, яка переховувала євреїв під час Другої світової війни.

За сім кілометрів від Ланьцута, що у Підкарпатському воєводстві Польщі, є село Маркова. Тут нема пам’яток архітектури, заради яких прокладали б дорогу туристичні автобуси. Але у маленькому селі менш як рік тому було відкрито музей Голокосту і Сад пам’яті загиблих.

Будівля музею здалеку нагадує величезну комору. Темно-рудий колір даху і стін нагадує колір засохлої крові. На площі перед музеєм вмонтовані скляні таблиці з іменами поляків, які загинули, рятуючи євреїв на Підкарпатті. Праворуч на плиті — прізвища тих поляків, які також долучилися до порятунку єврейського народу.

Музей у Марковій — перший у Польщі, присвячений усім полякам, які мали добре серце і рятували євреїв.  

Музей постав у Марковій не випадково. Саме тут, в одній зі сільських хат, мешкала родина Ульмів — Юзеф, його дружина Вікторія та шестеро їхніх дітей. На початку Другої світової війни у селі мешкало  понад чотири тисячі осіб, серед яких 120 євреїв, близько тридцяти родин. Влітку та восени 1942 року більшість з них німці розстріляли, та деякі знайшли притулок у польських сусідів. Ульми прийняли під свій дах дві єврейські сім’ї — Ґольдманів та Шаллів, загалом вісім осіб.  На Ульмів донесли німецьким жандармам.  24 березня 1944 року німці розстріляли тут 16 осіб — євреїв та їхніх рятівників-поляків.

За словами екскурсовода, Вікторія Ульма була на дев’ятому місяці вагітності. Найстаршій їхній донечці Станіславі було 8 років. Батьків розстріляли на очах дітей перед їхнім будинком. А потім вбили і діток...

 Юзеф Ульма був громадським діячем, автором інноваційного методу у галузі садівництва. Брав участь у роботі Гуртка католицької молоді і підтримував Народну партію Спілки сільської молоді, у якій працював бібліотекарем. Найбільшим захопленням Юзефа Ульми була фотографія. Власноруч зібрав фотоапарат, яким зробив тисячі знімків своєї родини і знайомих.

Головний елемент музейного комплексу — символічний дерев’яний будинок Ульмів з оригінальними предметами інтер’єру — столик біля ліжка, тумбочка і шафа. Однак більшість матеріалів, за словами екскурсовода, з польського Інституту національної пам’яті та Єврейського історичного інституту. Деякі документи надали приватні особи. Збереглася і фотографія євреїв, яким допомагав Юзеф Ульма. Коли німці влетіли у хату,  порозкидали фотографії, а потім кулеметною чергою “прошили” стелю. З горища почала капати кров на ці фотографії. Один з таких закривавлених знімків зберели  жителі села Маркової, а потім передали його у власність музею.

Темно-рудий колір даху і стін нагадує колір засохлої крові. Праворуч на плиті — прізвища тих поляків, які також долучилися до порятунку єврейського народу.
Темно-рудий колір даху і стін нагадує колір засохлої крові. Праворуч на плиті — прізвища тих поляків, які також долучилися до порятунку єврейського народу.

Крім історії сім’ї Ульмів, музей розповідає про інші історії. Є чимало документів, в яких показано німецьку окупацію. В експозиції представлені документи, в яких йдеться про Голокост. На прикладі варшавського гетто у музеї показано спосіб знищення євреїв. Цих історій є так багато, що упорядникам треба було зробити серйозний вибір. Бо у музеї  показано як історії безкорисливого порятунку євреїв (як це було з Ульмами), так і випадки, коли поляки переховували єврейські родини за гроші.

Ізраїльський національний меморіал Катастрофи і Героїзму Яд Вашем у 1995 році посмертно присвоїв родині Ульмів медаль Праведних серед народів світу.

Автор дякує Львівській ОДА за організацію подорожі у Підкарпатське воєводство.

Фото автора

Підкарпатське воєводство Польщі

Схожі новини