Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто така ЮНРРА?

У перші повоєнні роки в Україну надходила велика допомога Заходу.

Нещодавно в бібліотеці переглядав підшивки газет “Правда Украины“ та “Радянська Україна” за 1947 рік (мені тоді було 12 років). У газетах багато матеріалу, який через наше малолітство до наших мізків не дійшов. Зараз же дізнався, що США та Європа після закінчення війни організували для Радянської України велику допомогу.

Даю факти, наведені в газетах. Під заголовком “Хроніка” надруковано: “Наприкінці грудня 1946 року до Одеського порту прибули пароплави “Сухона”, “Юдженфельд”, “Джордж Дьювей” та “Томас Ікінс”, на яких доставлено для УРСР в рахунок поставок ЮНРРА продовольства 55 тонн, промтоварів 365 тонн та устаткування 8470 тонн, у тому числі 90 тракторів”.

Таке ж повідомлення під заголовком “У рахунок поставок ЮНРРА”: в Одеський порт пароплавами “Гриллн Вікторія” та “Август Лорина” для УРСР доставлено 3240 тонн продовольства, 1403 тонни промтоварів та 3567 тонн різного устаткування. На пароплавах “Фридрих Энгельс” і “Каменец-Подольск” — продовольства 936 тонн, устаткування 3709 тонн, у тому числі тракторів — 94 шт. У подальшому поставки в Україну тривали.

Що таке “в рахунок поставок ЮНРРА”, я згодом розібрався. То була міжнародна місія з поставок допомоги для УРСР — на загальну суму 188 мільйонів доларів. Місія була доброю волею 48 об’єднаних націй — з метою мирної відбудови розорених війною країн. Загалом тільки в Україну на вищевказану суму привезли продовольства на суму понад 100 мільйонів доларів, промтоварів на майже 19 мільйонів, медичних поставок на 2,325 мільйона, товарів для сільськогосподарської відбудови на понад 17 мільйонів та для промислової відбудови — на понад 50 мільйонів доларів США.

15 місяців в Україні працював цілий склад місії на чолі з її главою Полом Уайтом. Генеральний директор ЮНРРА Лоцеллу Рукс через главу місії здійснював із Вашингтона загальне керівництво поставками.

2 липня 1947 року з Києва виїхав весь склад місії на чолі з керівником місії Уайтом, який перед від’їздом заявив голові Ради Міністрів УРСР Микиті Хрущову: “Успіхи, зроблені вашим народом у справі відбудови, є великою мірою результатом тих якостей, які ви проявили в справі енергійного проведення програми ЮНРРА. Вони дозволяють твердо сподіватися на ваші подальші успіхи в тривалому завданні відбудови, яке все ще стоїть перед вашим народом...”.

Схожі новини