Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Життя і смерть Діани

Весілля леді Діани та принца Уельського було захоплюючою подією. Весь світ спостерігав за цією, здавалось би, казковою історією кохання,  якій, щоправда, не судилося мати щасливого кінця.

Шлюб розпався через звинувачення у невірності з обох сторін. Розлучення цієї пари принесло серйозну шкоду іміджу британській монархії. Для Діани це був особливо болісний процес, що призвів до депресії. За її словами,  вона не отримала жодної підтримки від королівської сім’ї.

Щойно принцеса Уельська знайшла нове кохання, як її життя трагічно обірвалося.  31 серпня 1997 року Діана загинула в автокатастрофі.  Коханий Леді Ді Доді Аль-Фаєд та водій автомобіля також загинули в цій аварії. Вижив лише охоронець.

Батьки розлучились, коли Діані виповнилося шість років

Діана Френсіс Спенсер народилася 1 липня 1961 року у маєтку Парк Хаус поблизу Сандрінгема, Норфолк. Вона була наймолодшою дочкою тодішньої родини віконтів Альторп (що померли у графському званні).  Мала двох старших сестер - Джейн і Сару, а також молодшого брата Чарльза.

Її сім’я жила у королівському маєтку в Сандрінгемі, батько був королівським шталмейстером (головний конюший)  як при королі Георгу VI, так і молодій королеві Єлизаветі II.

Весілля батьків Діани було чи не центральною подією 1954 року. Королева була головною гостею, коли батьки Діани одружувалися в 1954 році. Церемонія відбувалася у Вестмінстерському абатстві.

Діані виповнилося лише шість, коли батьки розлучилися. Вона  назавжди запам’ятала стукіт кроків її матері, коли та йшла з дому доріжкою, посипаною гравієм. Діти стали розмінною монетою під час гострих суперечок щодо розлучення.

Щасливі роки дитинства закінчилися. У шість років Діану відправили в школу-інтернат у Вест Хіз у Кенті.  Вона “на відмінно” займалася спортом, особливо вдавалося плаванням, але у всіх решту предметах зазнавала невдач. Попри це, завжди з теплотою згадувала рідну школу  та підтримувала її.

Працювала навіть кухаркою...

Після школи працювала у Лондоні, спочатку як няня (іноді підпрацьовувала кухаркою), а потім як асистент у дитячому садочку в Найтсбриджі. Тим часом її батько переїхав до Альторпа біля Нортгемптона. Він став восьмим графом Спенсером. Оскільки її батьки розлучилися, то з’явилася нова графиня Спенсер, дочка відомої  письменниці Барбари Картленд. Та незабаром саме Діана стала найзнаменитішим членом сім’ї.

Не любив Діану, але  сподівався, що полюбить

Поширювалися чутки про те, що її дружба з принцом Уельським переростає у щось більш серйозне. Преса та телебачення атакували її на кожному кроці. Безтурботні дні на звичайній роботі добігали кінця. Королівський палац намагався зам’яти чутки. 24 лютого 1981 року заручини стали офіційними.

Проте вже тоді було помітно, що не все у стосунках пари гладко. Виглядало, що у них мало спільного. Можливо, давалася взнаки чимала  різниця у віці: принц був на 13 років старший  за Діану. Коли журналісти запитали їх під час офіційного фотографування, чи вони закохані, обоє відповіли “так”, але принц додав загадкову фразу: “Що б кохання не означало”. Чарльз, як виявилося пізніше, зізнався своєму другові, що  не любить Діану, але  сподівається, що полюбить...

 Помилилася, перелічуючи титули свого чоловіка

Весілля відбулося  у Соборі Святого Павла у  чудовий спекотний липневий день. Трансляція привабила мільйони телеглядачів у всьому світі, а ще понад 600 тисяч  зівак вишикувалися вздовж маршруту  весільного кортежу від Букінгемського палацу до собору. Діана була першою англійкою, яка вийшла заміж за спадкоємця престолу за останні 300 років.

Діані було лише 20. Під пильним поглядом своєї матері,  тримаючи за руку батька, готувалася дати свої весільні обітниці.  Через нервове напруження схибила лише раз, перелічуючи усі титули й імена свого чоловіка у відповідному порядку.

Її вмить полюбили за щирість і простоту

Отже, королівська сім’я привітала новачка у своїх лавах. Це була хвилина особливого задоволення для королеви  - адже вона народилася звичайною англійкою, яка пройшла шлях до трону близько 60 років тому.

Після весілля принцеса Уельська швидко увійшла в ритм офіційних обов’язків королівської сім’ї. Незабаром мала список постійних благочинних  візитів до дитячих садків, шкіл, лікарень... Її вмить полюбили за щирість і простоту.

Водночас Діана почала додавати свіжих рис консервативним  правилам Віндзорської королівської родини. В ідеї королівської прогулянки нічого нового не було - але Діана привнесла в неї спонтанність, яка усіх зачарувала. Її перший офіційний візит до Сполучених Штатів  прикував до її персони увагу всіх американців. Це було щось особливе, аби жінка привернула неабияку увагу американського президента. Усі обговорювали і її гардероб.

Діти ходили у звичайну школу

Діана завжди прагнула мати велику родину. Через рік після її одруження, 21 червня 1982 р., народила сина - принца Вільяма. У 1984 році, 15 вересня, у нього з’явився брат,  якого хрестили Генріхом, хоча всім  він відомий як Гаррі. Діана прагнула дати своїм дітям нормальне виховання, наскільки це дозволяли королівські правила та обмеження.

Вільям став першим чоловіком - спадкоємцем трону, який пішов у звичайний дитячий садок. Її дітей не вчили приватні викладачі,  вони пішли у школу з іншими дітьми. Діана наполягала на тому, щоб дати їм звичайну, а не елітарну, освіту. Аби ті мали нормальне дитинство, бавилися з однолітками.

Віталася за руку з прокаженими

Діана привернула увагу суспільства до проблем людей зі СНІДом.  Вона зуміла побороти багато упереджень щодо хворих на СНІД.  Потискуючи руки пацієнтам зі СНІДом,  доводила громадськості, що  контакти з хворими на СНІД не несуть жодного ризику. Під час візиту до Індонезії у 1989 році публічно віталася за руку з прокаженими...

Самотня Діана

Тим часом  її шлюб тріщав по швах. Особливо після народження принца Гаррі. У 1987 році, коли Гаррі  пішов у дитячий садок, відокремлене життя королівської пари стало загальнодоступним. Преса мала широке поле діяльності.

Під час офіційного візиту до Індії в 1992 році Діана сиділа сама біля Тадж-Махалу, що є великим пам’ятником любові. Це було символічно. Хоча подружжя формально було разом, преса вже знала, що кожен живе своїм життям. Через п’ять місяців у світ вийшла скандальна книга Ендрю Мортона “Діана: її справжня історія”. Вона остаточно поховала міф про казку. Книга,  побудована на інтерв’ю з найближчими друзями принцеси та мовчазно схвалена самою принцесою, підтвердила, що її стосунки з принцом Уельським були холодними та віддаленими.

Під час державного візиту до Південної Кореї було видно, що пара розійшлася. Незабаром після цього в грудні 1992 року було офіційно оголошено про те, що Чарльз і Діана розлучаються.

 У книзі, зокрема, йшлося про спроби самогубства принцеси протягом перших років шлюбу, про її боротьбу з булімією (патологічно підвищене відчуття голоду) та про  справжню любов Чарльза - Каміллу Паркер-Боулз. Пізніше Чарльз підтвердив в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що він та Камілла мали позашлюбні стосунки. 

Роман з Джеймсом Х’юїтом

20 листопада 1995 року Діана дала безпрецедентне  інтерв’ю  програмі  Бі-Бі-Сі “Панорама”. Відверто розповіла про свою післяпологову депресію,  про непрості стосунки з принцом Чарльзом та королівською сім’єю. А також заявила, що її чоловік не бажає бути королем. Це багатьох шокувало.

Вона розуміла, що ніколи не стане королевою, але з цього приводу не засмучувалася, бо для неї найважливіше стати  “королевою в серцях людей”.

Тиск на неї засобів масової інформації був несамовитий. Преса відстежувала кожен її крок. Особлива увага була прикута до чоловіків, які її оточували. Один з цих друзів, армійський офіцер Джеймс Х’юїт, на її жах і обурення, випустив книгу про їхні стосунки.

Погодилася на розлучення лише під тиском королеви

Діана погодилася на розлучення лише під тиском королеви. 28 серпня 1996 року  розповіла своєму другові, що це був найсумніший день її життя.

Принцеса Уельська відмовилася від всього, крім благодійної роботи. Вона мала чітке уявлення про те, якою має бути  “Королева сердець”. У червні 1997 року відвідала матір Терезу, яка нездужала.

Принцеса виставила на аукціон 79 суконь і бальних костюмів, у яких  з’являлася на обкладинках журналів у всьому світі. Аукціон приніс 3,5 мільйона фунтів стерлінгів для благодійності, а також  символізував її розрив з минулим.

Останнє кохання

30 серпня 1997 р. принцеса Діана, колишня дружина спадкоємця британського престолу, і Доді Аль-Фаєд, старший син бізнесмена мільйонера Мохамеда Аль-Фаєда, мали намір закінчити свій відпочинок на Сардинії. Але папараці не відпускали їх з поля зору.  Фотографи безперервно знимкували пару  на яхті Аль-Фаєда, що була пришвартована біля Коста Смеральда. Після цього закохані вирішили провести романтичний вечір у  Парижі. Наступного дня принцеса  мала  повертатись до Англії.

За словами її подруг, це був один з найщасливіших періодів життя принцеси Діани. Подруга пізніше згадувала: “Було літо, вона була вільною жінкою, яка добре проводила час. Вона була щаслива, дуже щаслива і розслаблена, і один Бог знає, наскільки вона це заслужила”.

Арабська газета цитувала Хусейна Ясина, одного з родичів родини Аль-Фаєдів: “Доді сказав, що вони глибоко закохані і що  вони вирішили одружитися”.

Отже, пара покинула море і сонце і полетіла до Франції. О 15.20 прибули в аеропорт “Ле-Бурже”, що за межами Парижа, і одразу ж потрапили у павутину папараці. Пару супроводжував охоронець Тревор Ріс-Джонс.

Їх забрав один з водіїв Аль-Фаєда - Філіп Дурно. За ними їхав Рендж-Ровер, у ньому перебував помічник директора з безпеки готелю Ritz. Обидва автомобілі супроводжували фотографи на мотоциклах.

 Спочатку прибули у палац Аль-Фаєда біля Булонського лісу. Він показав коханій будинок і сад. Після того пара поїхала вечеряти у Ritz.

Коли принцеса Діана та Доді Аль-Фаєд під’їхали до готелю, біля головного входу їх чекало  до 20-ти фотографів. Тому зайшли через чорний вхід. Тоді ж Доді Аль-Фаєд отримав доставлений йому з діамантом перстень вартістю 130 000 доларів, який  замовив 10 днів тому в одного з найбільш ексклюзивних ювелірів Парижа - Альберто Репоссі.

Пара пішла з готелю о сьомій вечора,  Філіп Дурно відвіз їх у помешкання Доді. Анрі Поль також пішов, думаючи, що його робота на цей вечір закінчилася.

О 19.15 Діана і Доді прибули у квартиру, біля якої їх знову чекали папараці.  Вони забронювали столик на 21.30 в бістро на вулиці Сен-Мартен. Коли вони вийшли із квартири,  їх оточило близько десяти  фотографів на мотоциклах, тому вони змінили плани і вирішили сховатися  у готелі Ritz. У знаменитому ресторані морепродуктів готелю планували повечеряти, але їсти під прицілом фотокамер не могли і  пішли в Імперський Люкс. Там планували перечекати, поки надокучливі фотокореспонденти відчепляться, і поїхати ночувати на квартиру Аль-Фаєда.

 Тим часом до фотографів, що чатували на пару, приєднався чималий натовп глядачів. Все ж вирішили їхати. “Мерседес”, на якому  пересувалися вдень, мав їхати першим, щоб відвертати увагу папараці. Пара чекала п’ять хвилин, доки за ним приїхав інший автомобіль.

 На годиннику  -  00.20, за кермом машини - Анрі Поль, якого знову викликали на роботу. Існують різні версії того, де Анрі Поль був  того вечора до моменту виклику на роботу: вдома дивився телевізор чи розважався у місцевому барі з друзями? Але те, що пив алкоголь, не ставиться під сумнів.  Mercedes S280 з 2,8-літровим двигуном  легко міг розганятися до 200 км/год.

Обман не спрацював

Принцеса Діана займала непомітне місце ззаду у правій частині авто  - звичайне місце для VIP-персони. Доді Фаєд сидів на лівому боці, охоронець Тревор Ріс-Джонс - на передньому сидінні. Він єдиний пристебнувся ременем безпеки.

Ідея «кинути» папараці була цікавою, хоча ставить під сумнів навички водіння Анрі Поля.  Той, хто їздив на мотоциклі, знає, що в умовах міста  навіть найшвидша машина не матиме достатньої переваги перед скромним моторолером. Єдиним винятком може бути  пряма дорога, достатня для демонстрації потужності автомобіля. 

«Це було схоже на сцену  з джунглів»

“Мерседес” виїхав на берег Сени, рухаючись на захід. Дорога в тунелі, в якому водій  ще більше натиснув на газ, мала невеличку яму і легкий поворот ліворуч. Цей маневр став  трагічним. На великій швидкості машина врізалася  у бетонну колону, що підтримувала стелю тунелю. Спрацювали дві передні подушки безпеки, передок машини сплющився  у гармошку. Удар підкинув задню частину авто догори, ламаючи дах. Через мить машина зупинилася — понівечена, із працюючим звуковим сигналом.

Водій і Доді Фаєд були мертві. Ріс-Джоунс зазнав важких травм. Його життя врятували ремінь безпеки та подушка.

Принцеса Діана - без свідомості з  жахливими травмами голови і грудей.

Спікер Гародс описував поведінку фотографів після аварії як напад диких індіанців на дикому заході: фотографи безперестанку блимали спалахами, намагаючись зробити фото понівеченої машини і тіл всередині.

 На місці аварії було 15 папараці. Була там  американська родина Фаєрстоунів з 12-річним сином, які їхали в тунелі на таксі. Вони описують папараці словами: «Роїлися навколо авто, намагаючись зробити якомога більше фотографій. Це було схоже на сцену з джунглів». 

На слуханнях у справі про загибель в автокатастрофі принцеси Діани і Доді виявилося, що папараці Ромуальд Рата замість того, щоб надавати допомогу, намагався тут же продати знімки принцеси, що помирала, таблоїду The Sun за 600 тисяч доларів, і відганяв конкурентів. Він торгував фотографіями із  зображенням закривавленого обличчя Діани і медика, який одягає їй кисневу маску. Папараці звинуватили у тому, що він намагався  врятувати свій “товар”, а не жертв аварії від допитливих роззяв.

Машина була настільки понівечена, що пожежникам довелося годину витягати Діану з автомобіля.  Її відвезли в госпіталь, де лікарі робили безуспішні спроби врятувати їй життя. Незважаючи на відчайдушні зусилля лікарів, смерть принцеси настала о 4-ій годині ранку.

Критики Діани звинувачували її у тому, що вона позбавила монархію певного нальоту таємничості, так важливого для її існування. Але  сила її характеру у складних особистих обставинах і підтримка, яку вона  надавала хворим і знедоленим, принесла їй заслужену  повагу та любов мільйонів людей.

Схожі новини