Передплата 2024 «Добрий господар»

Автор «Кінг-Конга» захищав Львів

І мало не загинув біля Рівного.

Маловідома сторінка історії пов’язує американського режисера, продюсера й сценариста, автора відомого кінофільму «Кінг-Конг», з Україною, зокрема зі Львовом та Рівним. Меріан Колдвел Купер побував тут під час Першої світової війни і мало не загинув.

Меріан навчався у США у Військово-морській академії, але покинув її заради журналістики. Згодом захоплення військовою справою перемогло, і Купер вивчився на пілота. Брав участь у Першій світовій війні. Пізніше попросив зарахувати його до польської армії добровольцем. Поки чекав на відповідь від Юзефа Пілсудського, у нього з’явилася ідея створити для боротьби з більшовицькою навалою авіаційний підрозділ — із пілотів, які воювали в Першу світову на боці Антанти. Ескадрилья отримує ім’я Тадеуша Костюшка — героя польського та американського народів, керівника польсько-білоруського повстання 1794 року проти Росії, американського генерала у війні за незалежність США 1776-1783 років.

Коли розпочалася радянсько-польська війна, Червона армія намагалася через Польщу прорватися до Німеччини, Купер разом з іншими американськими пілотами був у Львові. Їх приєднали до 7-го дивізіону військово-повітряних сил сили Польщі під командуванням Седріка Фаунтлероя. Той постійно пересувався Україною та мав 12 баз в аеропортах вздовж лінії від Львова до Білої Церкви.

Купер брав участь у Київській операції польських військ. Наприкінці червня 1920 року ескадрилья імені Тадеуша Костюшка повернулася на аеродром у Львові, щоб тримати оборону міста. Льотчики здійснили вдалу операцію і завдали великих втрат російській кавалерії на річці Стир. Проте 13 липня капітан Купер не повернувся з польоту…

Меріан Колдвел Купер, 1920 рік.
Меріан Колдвел Купер, 1920 рік.

Товариші розмірковували над тим, живий Меріан чи ні. А той потрапив у полон до більшовиків. Напередодні Купер самотужки атакував великий загін кавалерії Будьонного під Рівним. Біля сіл Білів та Новосілки ворожий кулеметник із тачанки вцілив в аероплан американського льотчика. Той, поранений, приземлився на житньому полі й не зміг втекти. Не виключено, що на чоловіка чекав розстріл, адже Купер був включений у список небезпечних ворогів, за його голову пропонували солідну винагороду. Та життя зберіг чужий… светр. На ньому була нашивка іншого військового. Меріан назвався його ім’ям — і йому повірили.

З-під арешту льотчик спробував утекти. Але його спіймали, побили та відправили на будівництво залізниці під Москвою. З другої спроби план втечі вдався. Купер утік до Польщі, де з рук маршала Юзефа Пілсудського отримав найвищий орден Польщі.

Повернувшись на батьківщину, американський льотчик зацікавився кінематографом. Якийсь час вивчав життя горил, що й спонукало Купера до написання сценарію фільму про гігантську мавпу, яка опинилася у Нью-Йорку. Назвав його «Кінг-Конг». І під час зйомок 1933 року не відмовив собі у можливості особисто знятися у сцені повітряної атаки, коли пілот розстріляв чудовисько... Після прем’єри у США фільм відразу став сенсацією. За цю стрічку режисер отримав зірку на Алеї Слави. Пізніше Купер отримав «Оскара» — за фільм «Могутній Джо Янг».

Фото з Вікіпедії

Рівненська область

Схожі новини