Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коли Сена виходить із берегів  

Велика повінь у Парижі 1910 року тривала аж 45 днів — з 18 січня до 8 березня

Із тривогою чуємо зараз новини про те, що Сена вийшла з берегів і затопила деякі райони французької столиці... Нинішня повінь — не перша у довгій історії Парижа і не найсильніша. Узимку 1909 року постійно йшов дощ, і наприкінці січня 1910-го рівень Сени почав збільшуватися. Оскільки рівень води збільшувався плавно, загиблих не було.

20 січня 1910 року було припинено рух кораблів по Сені, оскільки вода піднялася так високо, що кораблі не могли пройти під мостами. 21 січня вода почала підніматися набагато швидше, і кілька тисяч людей було евакуйовано із своїх будинків. Економічне життя Парижа завмерло. 23 січня вода піднялася на один рівень з набережними столиці Франції.  Залізнична станція Орсе і паризький метрополітен, що був відкритий 1900 року, були повністю затоплені.  

Вулицями на човнах пересувалися поліцейські, пожежники та солдати. Ширилися чутки, що у воді плавають зграї крокодилів, що втекли з паризького зоопарку... Для пішого переміщення містом було побудовано спеціальні дерев’яні містки.

28 січня вода піднялася на максимум - 8,69 метра вище звичайного рівня! (Попередня повінь такого масштабу була 1658 року, коли вода піднялася на висоту 8,81 метра).

Коли навесні вода відступила, виявилося, що зруйновано 20 тисяч паризьких будинків. Економічні збитки від повені становили 400 мільйонів франків золотом, що за сьогоднішнім курсом приблизно 1,7 мільярда євро. Крім того, 50 мільйонів франків були виплачені як допомога потерпілим.

Після тієї велетенської повені Сена трохи заспокоїлася. 1925 та 1955 років Париж пережив повені, які перевищили позначку 7 метрів. У 2001 році, взимку, Сена піднялася до рівня 5 метрів, міська влада закрила набережні для доступу та заборонила рух барж по річці. 2010 року Сена піднялася до позначки 3,74 метра, а 2013-го - лише на  метр вище норми. І ось річка знову випробовує парижан на міцність…

Схожі новини