Передплата 2024 «Добрий господар»

Марія Кюрі була першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію

  • 20.04.2016, 12:16
  • 7 221

20 квітня 1902 року в Парижі Марія та П'єр Кюрі з мінералу уранініт виділили сіль радіоактивного радію.

Через рік вони разом з Анрі Беккерелем отримали Нобелівську премію з фізики за фундаментальні дослідження явища радіоактивності.

Підшукуючи тему для докторської дисертації, Марія Кюрі зайнялась вивченням урану. Властивості урану дали можливість Беккерелю відкрити в 1896 році радіоактивність. Сам термін "радіоактивність" став загальноприйнятим саме завдяки Марії Кюрі. Повідомляє "Цей день в історії".

П'єр Кюрі приєднався до її досліджень, а в 1898 році вони відкрили полоній і радій. На підставі цієї роботи в червні 1903 року Марія Кюрі захистила докторську дисертацію і цього ж року разом зі своїм чоловіком та Анрі Беккерелем отримала Нобелівську премію. Вона стала першою жінкою, яка отримала таку нагороду.

У 1906 році Марія Кюрі зайняла посаду професора кафедри фізики в Сорбонні і продовжила роботу над отриманням чистого радію. Разом з Анрі Деб'єрном це їй вдалось зробити в 1910 році. У 1911 році вона стала лауреатом Нобелівської премії з хімії (перша людина, котрій цю відзнаку було вручено двічі).