Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Карпати” – володар Кубка СРСР 1969 року

17 серпня 1969 р. львівські «Карпати» стали володарями Кубка СРСР, вигравши фінальний поєдинок зі СКА (Ростов-на-Дону) із рахунком 2:1.

Карпати: Віктор Турпак, Іван Герег, Ростислав Поточняк, Петро Данильчук, Валерій Сиров, Лев Броварський, Володимир Данилюк, Володимир Булгаков, Янош Габовда, Ігор Кульчицький (к), Геннадій Лихачов, головний тренер Ернест Юст.

Голи: Лихачов 62′ Булгаков 66′ — Зінченко 20′

«Карпати» єдиний клуб за всю історію Кубка СРСР, що виграв трофей, виступаючи не у вищій лізі.

На попередніх етапах львів’яни вибили зі змагань дві команди першої групи класу «А». — Так тоді називали вищу лігу — єреванський «Арарат» й одеський  «Чорноморець».

У півфіналі на рідному стадіоні «Дружба», тепер «Україна», переграли «Суднобудівник» із Миколаєва — 2:0.

Фаворитом фінальної гри вважали вищелігову команду з Ростова-на-Дону. Вона підпорядковувалася Міністерству оборони, тож мала у своєму складі призовників з усієї країни. Ростовські вболівальники привезли на гру полотно з закликом: «СКА без Кубка — как Дон без воды».

«В Ростові вже підготувалися до зустрічі своєї команди як переможців: командувач Бєліков (згодом він командував Прикарпатським військовим округом) мав вітати їх на білому коні, партійні органи купили килим, яким мали б крокувати переможці відразу після приземлення літака. А ми то все поламали. І хлопці впали та й плачуть. Я більше такого ніколи не бачив. Коли закінчилася гра, Хярмс підійшов до мене і сказав, що навіть коли матиме неприємності, не пошкодує. Ми з ним на радощах випили по келиху файного шампанського, і мені було приємно, що він так очистив свою душу»,- згадує Ігор Кульчицький.

Кубок у Львові

Кубок був зі срібла та кришталю. На його кришці писали назву кожної команди, яка його вигравала, разом із датою фіналу. Володар Кубка зберігав його до наступного фіналу. Потім його забирав наступний переможець до наступного фіналу. І так далі. У Львові Кубок виставляли в Історичному музеї. Таким чином його могли оглянути зблизька всі охочі. Тепер цей футбольний трофей зберігають у Залі футбольної слави в Москві, де експонують регалії, що їх виграли московські футболісти та збірні СРСР, розпочинаючи з 1930-х років. На кришці Кубка серед інших є також напис: «Карпати» (Львів), 1969». 

фото з особистого архіву автора
фото з особистого архіву автора

Перемога в Кубку СРСР з футболу дала можливість львівській команді представляти Україну в Кубку володарів кубків сезону 1970/71. В 1/16 фіналу, на першому етапі, «Карпати» грали проти румунської команди «Стяуа». Але львівська команда, незважаючи на свої переваги (гра проходила у Львові), не використала свої моменти і пропустила гол від супротивників на 88-й хвилині, програвши з рахунком 0:1.

Наступного разу фіналістами Кубка вже Незалежної України львівські «Карпати» стали аж у сезоні 1992/1993 років.

Схожі новини