Передплата 2024 «Добра кухня»

Кубу Колумб вважав... Японією

517 років тому, 1 серпня 1498-го, великий мандрівник уперше ступив на землю континентальної Америки

 

Колумб народився в Генуї в 1451-му. У молоді роки працював моряком. З часом у нього з’явилась нав’язлива ідея, що існує західний шлях до Індії та Китаю. У той час маршрут до Південно-Східної Азії для європейців пролягав через Близький Схід. Його контролювала Оттоманська імперія. Шлях був фактично закритим через небезпеку подорожі. Як особа освічена, Колумб вірив, що Земля кругла, але погано уявляв її розміри. За його розрахунками, Східна Азія мала бути там, де сучасна Америка. Вважаючи, що лише один океан розділяє Європу від Індії, Колумб звернувся зі своїм планом відкрити західний шлях в Азію до короля Португалії, але не знайшов підтримки. Монархи Іспанії Фердинанд і Ізабелла теж двічі відхиляли ідею Колумба. У січні 1492-го, після завоювання столиці маврів Гренади, окрилені перемогою, іспанські монархи погодились дати гроші на експедицію Колумба.

Колумб відплив з Іспанії на трьох малих кораблях 3 серпня 1492-го. 12 жовтня вони побачили землю - острів Багамського архіпелагу. Через місяць Колумб добрався до Куби, яку прийняв за Японію. Колумб назвав острів Іспаньйола і заснував там колонію з 39 осіб. Через три місяці він повернувся в Іспанію з золотими прикрасами, які носили «індійці», як доказ величезних багатств, до яких нібито добрався. Це справило враження і 1493-го він отримав підтримку в організації другої експедиції.

У вересні 1493-го він відплив на чолі флоту з 17 кораблів. У листопаді його експедиція досягла Іспаньйоли, де виявила, що попередні колоністи убиті місцевими. Колумб заснував нову колонію. Пливучи далі, він відкрив Ямайку і Карибські острови. 1496-го Колумб повернувся в Іспанію. Там його зустріли прохолодно - затрати на експедицію не окупились.

Проте іспанські монархи погодились спорядити третю експедицію і зобов’язали Колумба таки знайти шлях до Індії. У травні 1498-го Колумб знову відплив у Новий Світ. Цього разу він відкрив узбережжя Південної Америки. Вернувшись на Іспаньйолу, він виявив, що в колонії — анархія. Колоністи розділились на ворогуючі табори, які, своєю чергою, протистояли місцевим «індійцям». Він почав наводити порядок, але вніс ще більше розладу. 1500-го Мадрид відправив на Іспаньйолу свого представника, який арештував Колумба.

Після повернення в Іспанію його звільнили з-під варти. Через два роки Колумб отримав монаршу згоду на четверту експедицію, аби таки знайти шлях до Індії і золота, про яке всі роки розповідав. У травні 1502-го він відплив в останню подорож. Колумб проплив вздовж узбережжя Центральної Америки, аби знайти шлях на Захід. Так і не досягши успіху, під час повернення до Іспаньйоли його кораблі штормом прибило до Ямайки, де Колумб з екіпажем потрапив у полон. Двом капітанам вдалось втекти на каное, і через рік Колумба було звільнено.

Він повернувся в Іспанію 1504-го. Королева Ізабелла померла через три тижні, а король Фердинанд категорично відмовив Колумбу в новій експедиції. Попри те, що Колумб мав пристойний прибуток від золота, яке привіз з Іспаньйоли, він помер 20 травня 1506-го в бідності та без визнання.

Схожі новини