Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Про stan wojenny сусіди-поляки не забули...

Один із активістів київського Євромайдану закликав запалити у п’ятницю, 13 грудня, на майдані свічки — у пам’ять про трагічну сторінку в історії наших сусідів-поляків.

32 роки тому, в ніч з 12 на 13 грудня 1981 року, Державна рада Польської Народної Республіки (ПНР) ввела в країні воєнний стан. Влада перейшла до Військової ради національного порятунку на чолі з генералом Войцехом Ярузельським. Воєнний стан, який було запроваджено з метою приборкати антикомуністичну профспілку “Солідарність”, тривав аж до 22 липня 1983 року. Міліція жорстко “тлумила” прояви громадянського опору: за ґрати потрапили близько 10 тисяч осіб. Не обійшлося без жертв — кількадесят людей загинули.

Про введення воєн­ного стану генерал Ярузельський повідомив поляків у телезверненні.

В ранці 13 грудня 1981 року по всій Польщі відключили телефонний зв’язок. Лідери «Солідарності» та інші опозиціонери були інтерновані, на вулицях з’явилися танки і бронетранспортери. У своїй заяві по телебаченню перший секретар Польської об’єднаної робітничої партії генерал Войцех Ярузельський, зокрема, заявив: «Треба зв’язати руки авантюристам, перш ніж вони зіштовхнуть вітчизну у вир братовбивчої війни».

Пізніше Ярузельський пояснював: запровадження воєнного стану в Польщі начебто було «найменшим злом». Мовляв, якби цього не було зроблено, у ПНР був би введений радянський військовий контингент. І тоді б сталося те, що в Угорщині 1956-го та в Чехословаччині 1968-го... Чи пояснення Ярузельського мають під собою ґрунт? У Польщі про це сперечаються досі. Одні вважають, що Ярузельський справді запобіг великій крові, а відтак його крок був виправданим. Інші ж упевнені, що розмови про ймовірну радянську інтервенцію — лише “страшилка”, якою Ярузельський намагається виправдатися. Насправді ж Радянський Союз, який тоді вже вліз у війну в Афганістані, на ще одну масштабну воєнну операцію навряд чи наважився б... 2005 року Войцех Ярузельський таки опинився на лаві підсудних. Урешті-решт, після кількох років судових засідань, справу призупинили. Через поважний вік і поганий стан здоров’я головного фігуранта...

12 грудня минулого року президент Польщі Броніслав Коморовський запалив у вікні своєї варшавської резиденції свічку — у пам’ять про жертв воєнного стану. Коморовський закликав поляків пам’ятати про тих, хто ще не може насолоджуватися демократією і свободою пов­ною мірою. «Нехай жест солідарності від нас, поляків, зміцнить віру в те, що свободу не можна зупинити, не можна піддати цензурі чи побити кийком міліціонера. Свободу не можна зачинити у в’язниці», — заявив торік президент Польщі. Тоді Коморовський говорив насамперед про Білорусь. Сьогодні ж ці слова актуальні й для України...

Схожі новини