Передплата 2024 «Добрий господар»

Три кулі для президента Кеннеді

50 років тому, 22 листопада 1963-го, у Далласі під час передвиборчого турне країною убили 35-го президента США Джона Кеннеді. За офіційною версією, це зробив убивця-одинак Лі Гарві Освальд — через особисту ненависть до глави держави. Якщо 50 років тому в це вірили 87% американців, то тепер кількість білих плям в цій історії змушують 61% жителів США вірити у теорії змови. Вони пояснюють вбивство Кеннеді жаданням влади віце-президента і наступника Ліндона Джонсона, змовою ЦРУ, чиказької мафії, Фіделя Кастро, радянського КДБ... Тож одне з найбільш загадкових політичних убивств ХХ століття досі оповите завісою загадок.

За крок до ядерної війни

У 1961-му Кеннеді прийняв присягу як 35-й президент США. Промова Кеннеді була емоційною: «Не питай, що країна може зробити для тебе, а спитай, що ти можеш зробити для неї».

Демократ Кеннеді зібрав у Білому домі команду молодих, освічених, амбітних людей, які мали подолати економічний спад. Політика «нових рубежів» Кеннеді передбачала реформи в освіті, охороні здоров’я, вирішення проблем безробіття, житлового питання, расової дискримінації...

Кеннеді розширив космічну програму США, аби подолати відставання в цій галузі від СРСР — втричі збільшив бюджет НАСА. Цей крок активізував розробки в галузі високих технологій, що підготувало умови для початку ери комп’ютерів у США. Кеннеді збільшив військові витрати. Для протидії впливу комуністів в Азії та Африці його команда розробила низку економічних і військових заходів. У 1961-му команда Кеннеді створила «Корпус миру» — вчителі-добровольці зі США вчили дітей у країнах, що розвиваються.

На початку 1960-х ЦРУ підготувало і озброїло кубинських емігрантів для висадки на “Острові свободи”, аби скинути режим Фіделя Кастро. Кеннеді дав згоду на вторгнення на Кубу, але за умови, що в операції не будуть брати участі війська США. У 1961-му підрозділи кубинських емігрантів висадилися на Кубі, але за три дні їх розбили. Цей конфлікт підштовхнув Кастро до зближення з СРСР і прийняття ним соціалістичного шляху розвитку Куби.

Дії Вашингтона підштовхнули Москву до рішення дислокувати на Кубі ядерні ракети. У 1962-му літаки-розвідники США, здійснюючи регулярні польоти над Кубою, помітили там ракетні установки середнього радіуса дії з ядерними боєголовками. Почалася Карибська криза. США вирішили знищити ракети за допомоги авіації. Це б спричинило удар СРСР по США і... початок ядерної війни. Пентагон почав підготовку до авіаудару по Кубі. Але замість цього Кеннеді запропонував ввести морську блокаду острова — 180 військових кораблів США оточили Кубу і закрили радянським кораблям дорогу до острова. Кубинський лідер Фідель Кастро заявив лідеру СРСР Микиті Хрущову про невідворотність війни зі США. Почалася «війна нервів», і Хрущов запропонував Кеннеді врегулювати конфлікт мирно. Обидві сторони пішли на компроміс. Після довгих переговорів Хрущов погодився вивести радянські ядерні ракети з Куби — за умови повного невтручання США у внутрішні справи острова.

Але боротьба між двома наддержавами тривала. За Кеннеді США втрутились у громадянську війну у В’єтнамі. Аби завадити об’єднанню країни під владою комуністів, Кеннеді наказав відправити морську піхоту на південь країни. США втягнулись у тяжку і безрезультатну війну...

Джон і Джеккі

У 1953-му 36-річний сенатор Кеннеді одружився з 24-річною красунею Жаклін Був’є. Одна з найпопулярніших жінок свого часу, законодавець мод і краси в Америці та Європі, героїня світської хроніки, розумна і гостра на язичок Жаклін зачарувала американців. Весілля сина мільйонера Кеннеді і красуні Джеккі стало подією року в США.

Пара стала символом Америки. Країна вірила у казку про прекрасного принца і народну принцесу. Мало хто здогадувався, що ця казка була драмою. Джон часто знімав номер у вашингтонському готелі «Керрол Армі», де з друзями насолоджувався юними красунями. Жаклін мріяла про дитину, але її переслідували невдачі. У 1955-му — викидень, у 1956-му — народження мертвої дитини. А Джон у цей час катався по Середземному морю на яхті з дівчатками... У 1957-му Жаклін народила дочку Керолайн. 1960-й став для родини Кеннеді найщасливішим — Джона обрали президентом, а Жаклін народила сина Джона. Їхній шлюб витримав усі випробування і закінчився у 1963-му фатальним пострілом. Улюбленою першою леді Жаклін була 1037 днів.

Кулі в черепі

Убивство Кеннеді протягом 10 місяців 1963-го розслідувала комісія на чолі з главою Верховного суду США Ерлом Ворреном («Комісія Воррена»). Вона дійшла висновку, що вбивство скоїв злочинець-одинак Лі Освальд. Наступні офіційні розслідування підтвердили, що вбивцею був Лі. Але існує низка теорій змови, які піддають сумніву висновки комісії Воррена і дають альтернативні версії. Зокрема змову американських, кубинських чи радянських спецслужб. Проте жодна з цих версій не доведена.

Ряд фахівців зі США у 2006-му проаналізували дані, які вказують, на їхню думку, що уряд США не лише всіляко намагався зам’яти розслідування вбивства Кеннеді, а й пішов на відверту фабрикацію і підтасував докази. Сумніви спочатку викликали здібності снайпера, який зробив два точні постріли, зумівши за п’ять секунд перезарядити гвинтівку (під час руху президентського кортежу). За словами історика Джеймса Фетцера, зібрані дані вказують, що було не три, як вказано у висновку комісії Воррена, а шість пострілів, і стріляли з різних точок, а не з одного місця... Фахівець з радіаційної онкології Девід Мантік провів технічну експертизу трьох рентгенівських знімків черепа Кеннеді, зроблених після вбивства президента, які зберігають у Національному архіві США. Усі три знімки виявилися копіями, а оригінали зникли. Мантік виявив, що над копіями хтось старанно попрацював. Маніпуляції, зроблені зі знімками, на його думку, могли приховати істинний характер поранення, яке отримав Кеннеді. Тому фахівець вважає, що голову Кеннеді вразили дві кулі, а не одна, як заведено вважати.

Розчарований життям комуніст Освальд

«Вбивця Кеннеді Лі Освальд народився у 1939-му. Майже все дитинство і юні роки він провів з матір’ю у поневіряннях. Середня тривалість його проживання за однією адресою була 10 місяців. Тому молодий Лі був позбавлений коренів і отримав погану освіту. Його першим притулком став у 17 років Корпус морської піхоти США, де він прослужив 2,5 року. Звідти Лі пішов з репутацією недисциплінованого солдата. Його другим притулком став СРСР, в якому він оселився на рік. Поїздка туди була для нього відкиданням суспільства, яке з народження відкинуло його. Повернення з СРСР у США з російською дружиною Мариною і дитиною не вирішило його проблем. Восени 1963-го він працював у Далласі, в бібліотеці. Сюди 22 листопада приїхав політик, чий блискучий образ людини, яка реалізувала себе у житті, був протилежний тому, ким був внутрішньо Освальд», — пише про причини ненависті та замаху вбивці Кеннеді британська The Times.

Схожі новини