Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Руку Анрі ірландці не забудуть ніколи...

«Важка рука» швейцарця Александра Фрая витягнула з кошика несіяних збірну Франції. Не найкращий жереб для футбольної збірної України. Бо ж не виключено, що у стикових матчах проти “триколірних” українцям доведеться стикнутися із не зовсім спортивною боротьбою... Прецедент у матчі плей-оф за участю збірної Франції уже був.

Право зіграти на Мундіалі-2010 у ПАР «галльські півні» виборювали в Парижі 19 листопада 2009 року, у матчі-відповіді проти ірландців. Французький нападник Тьєррі Анрі у додатковому екстра-таймі (на 103-й хвилині) нахабно підіграв собі рукою і відпасував на Вільяма Галласа, який і подарував «триколірним» путівку на чемпіонат світу. А раніше під час пробиття штрафного відразу двоє футболістів французької збірної перебували в очевидному офсайді. Проте суддівська бригада дивовижним чином залишилася в обох випадках сліпою... Після взяття воріт Анрі приєднався до бурхливого святкування забитого французами голу.

Волейбольний хист французького нападника побачили усі, але тільки не головний арбітр матчу Мартін Ханссон. Пізніше шведський рефері зізнався: коли він побачив, як саме забили французи ірландцям, то заплакав... Уболівальників, провідних футболістів і тренерів обурив неспортивний вчинок Анрі. Скандал набирав обертів і переріс у політичну площину... Тодішній президент Франції Ніколя Саркозі скерував офіційні вибачення тодішньому ірландському прем’єр-міністру Браяну Коуену, однак ідею переграти скандальний матч не підтримав. Відтак Коуен заявив, що вибачень Саркозі не приймає... З часом політичні пристрасті вляглися, а петиції і апелювання до принципів fair play (чесної гри) не дали результатів. На Мундіаль-2010 поїхала Франція — хоч і незаслужено.

У чому ж причина раптової сліпоти кваліфікованого шведського рефері? Колишній помічник головного тренера ірландців Ліам Брейді упевнений, що Ханссон просто не витримав тиску з боку ФІФА, яка робила все можливе, щоб великі футбольні держави (у тому числі й Франція) потрапили до Південної Африки. «Я не став би звинувачувати лише Тьєррі Анрі, — казав Брейді. — Нам усім треба подивитися трохи назад, коли було прийнято рішення про жеребкування стикових матчів на основі «посіву». Зроблено це було з метою полегшити життя таким збірним, як Франція і Португалія». Звісно, ФІФА вигідніше було бачити на Мундіалі розрекламовану збірну великої Франції (на самих лише телетрансляціях на цю країну скільки можна заробити!), ніж футбольних трудяг з маленької Ірландії... Цікаво, що й перед жеребкуванням 21 жовтня французи хотіли полегшити свою участь. Футбольна федерація «триколірних» скерувала у ФІФА лист із вимогою відмовитися від поділу при жеребкуванні на “сіяних” і “несіяних”, адже “несіяна” Франція могла потрапити на “сіяну” Португалію... Від “посіву” не відмовилися, але французів і португальців жереб розвів. Кажуть, він був абсолютно “сліпим”...

Сам Тьєррі Анрі визнав тоді свою провину і навіть приєднався до прохання Федерації футболу Ірландії переграти той скандальний матч. Але ФІФА відмовилася створювати «прецедент»... У самій Франції 81% громадян вважали потрапляння своєї своєї футбольної дружини на Мундіаль-2010 несправедливим. Букмекерські контори були готові повертати гроші тим, хто ставив на вихід Ірландії... У січні 2010 року ФІФА розглядала можливість дискваліфікації Анрі на кілька матчів південноафриканського Мундіалю. Однак головна футбольна організація світу дійшла висновку, що жодних підстав для дискваліфікації немає. Згідно з регламентними документами ФІФА, гра рукою не вважається серйозним проступком. Отже, якщо у стикових матчах проти України французи заб’ють з допомогою верхніх кінцівок, відомство Зеппа Блаттера їх за це не каратиме...

Футбол. Ліга чемпіонів

(груповий етап, матчі 22 жовтня)

Група Е

“Стяуа” — “Базель” 1:1

“Шальке” — “Челсі” 0:3

І В Н П М О

1. “Челсі” 3 2 0 1 8-2 6

2. “Шальке” 3 2 0 1 4-3 6

3. “Базель” 3 1 1 1 3-4 4

4. “Стяуа” 3 0 1 2 1-8 1

Група F

“Арсенал” — “Боруссія” Д 1:2

“Марсель” — “Наполі” 1:2

І В Н П М О

1. “Наполі” 3 2 0 1 4-4 6

2. “Боруссія” Д 3 2 0 1 6-3 6

3. “Арсенал” 3 2 0 1 5-3 6

4. “Марсель” 3 0 0 3 2-7 0

Група G

“Порту” — “Зеніт” 0:1

“Аустрія” — “Атлетико” 0:3

І В Н П М О

1. “Атлетико” 3 3 0 0 8-2 9

2. “Зеніт” 3 1 1 1 2-3 4

3. “Порту” 3 1 0 2 2-3 3

4. “Аустрія” 3 0 1 2 0-4 1

Група H

“Селтік” — “Аякс” 2:1

“ Мілан” — “Барселона” 1:1

І В Н П М О

1. “Барселона” 3 2 1 0 6-1 7

2. “Мілан” 3 1 2 0 4-2 5

3. “Селтік” 3 1 0 2 2-4 3

4. “Аякс” 3 0 1 2 2-7 1

«Фак» від Торреса — газпромівському «Шальке»

У німецькому Гельзенкірхені фанати місцевого “Шальке” (головний спонсор клубу — російський “Газпром”) ображали форварда англійського “Челсі” Фернандо Торреса. Іспанець не стримався і показав нахабам середній палець... А згодом відповів на футбольному полі, забивши “Шальке” два голи.