Передплата 2024 ВЗ

Столітній олімпієць

Найстарший олімпійський чемпіон у світі Шандор Тарич відзначив своє 100-річчя

У день народження визначний олімпієць отримав у подарунок національний угорський халат зі своїм ім’ям, пляшку вина майже 100-річної витримки та унікальні фотографії угорських чемпіонів з водного поло. На святкування ювілею до екс-ватерполіста з’їхалися його більш молодші друзі з рідної Угорщини. Вони запросили найстаршого зі всіх олімпійських чемпіонів відвідати Будапешт: спочатку чемпіонат Європи у 2014 році, а потім і чемпіонат світу у 2021 році. Звичайно, запрошення відвідати Угорщину у 2021 році можна назвати трохи передчасним. Втім, сам ювіляр сміло прийняв його. У свої 100 років Шандор Тарич не виглядає як старенький дідок. Після закінчення святкувань він спокійно сів за кермо свого «Мерседеса» і рушив додому.

Шандор Тарич став переможцем змагань з водного поло в складі збірної Угорщини у далекому 1936 році. Ігри того року відбувалися в нацистській Німеччині. Політичне керівництво тодішнього Третього Рейху вимагало від своїх спортсменів довести перевагу білої раси. Втім, попри те, що Німеччина таки перемогла в командному заліку, справжнім тріумфатором Ігор-1936 вважають темношкірого легкоатлета Джессі Оуенса, якому вдалося завоювати чотири «золота». Збірна Угорщини як попередній переможець Ігор теж опинилася перед серйозним випробуванням. У фіналі Тарич із партнерами мали зустрітися з надмотивованою командою Німеччини. Крім цього, у складі угорської збірної виступали двоє спортсменів єврейського походження — Гергі Броді і Міклош Саркані. У фінальному протистоянні переможець так і не визначився: було зафіксовано нічию 2:2. Збірна Угорщини стала переможцем тільки завдяки кращій результативності. За підсумками Ігор-1936 Угорщина посіла третю сходинку у загальному командному заліку. Загалом тоді цю країну представляло 216 спортсменів, які зуміли завоювати 10 золотих, 1 срібну і 5 бронзових медалей.

«Можливо, хтось і здивується, що найстарший олімпійський чемпіон народився в такій маленькій країні, як Угорщина. Але те, що він — ватерполіст, не повинно нікого дивувати, оскільки кожен четвертий угорський переможець Олімпійських ігор — представник водного поло», — заявив президент федерації водного поло Угорщини Денеш Камені. Збірну Угорщини можна назвати справжніми королями водного поло. Лідерами водного поло угорські спортсмени стали ще у 1920-х. Ще до Другої світової війни вони двічі стають олімпійськими чемпіонами і п’ять разів переможцями чемпіонатів Європи. Команди цієї країни частіше за інших завойовували золоті нагороди Олімпійських ігор — 9 разів. Угорські ватерполісти також тричі вигравали світовий чемпіонат. От і на останньому чемпіонаті світу з водних видів спорту в Барселоні наші сусіди підтвердили статус лідерів у водному поло. Невипадково, найкращим спорт­сменом цього турніру став Денеш Варга — ватерполіст із Угорщини, його партнер по команді воротар Віктор Надь увійшов до символічної збірної з водного поло. Крім Угорщини, визнаними лідерами в сучасному водному поло є збірні Італії, Сербії, Росії, Іспанії, Хорватії, Єгипту, Туреччини, Мальти. Враховуючи довгу історію гри, водне поло є одним з найстаріших олімпійських видів спорту. Перші матчі були зіграні на Олімпійських іграх 1900 року. Після наполегливих протестів австралійських спортсменок в 2000 році, в програму Олімпіади було включено і жіноче водне поло.

Для Шандора Тарича ці літні Олімпійські ігри 1936 року залишилися далеко позаду. Він емігрував, став архітектором. Зараз Ташич живе неподалік Лос-Анджелеса. Попередній найстаріший олімпійський чемпіон, італієць Аттіліо Павезі, помер у віці 100 років

3 серпня 2011 року в Буенос-Айресі, не доживши до свого 101-го дня народження 67 днів. У 1932 році на Х Літніх олімпійських іграх в Лос-Анджелесі Павезі, який виступав за збірну Італії, завоював дві золоті медалі. Він брав участь у змаганнях з велоспорту.Тоді Аттіліо переміг в індивідуальній та командній шосейних гонках. Як і Шандор Тарич, після Другої світової війни він емігрував. Доля закинула Павезі в Аргентину, де він ще тривалий час займався організацією велогонок.

Схожі новини