Передплата 2024 «Добра кухня»

Кожен зможе взяти під опіку лева! Архітектурного...

ГАЛЕРЕЯ “РАВЛИК”, як відомо, підтримує багаторічний проект із дослідження усіх зображень левів, які є у місті. В результаті ентузіасти нарахували близько 4500 зображень левів. Побачила світ книга «Леви Львова», у якій, крім 1500 фотографій царів звірів, що прикрашають наші кам’яниці, є і впорядкована інформація про будівничих, архітекторів, скульпторів.

Але ентузіасти не зупиняються на досягнутому — створюють благодійний фонд для реставрації зруйнованих або частково пошкоджених левів. Серед цих 4,5 тисячі левів значна частина потребує серйозної реставрації. “Укладемо каталог, з якого усі охочі зможуть вибрати собі “підопічного” царя звірів, — розповів “Леополісу” Олег Мацех. — Каталог вже на стадії закінчення, іде процес реєстрації фонду. Це технічні питання, тому кожен охочий вже може починати вкладати кошти в реставраційну майстерню. Без затвердженого проекту реставрації неможливо здійснити саму реставрацію, тому фінансування проекту — це перший і необхідний етап. Коли львів’яни профінансують проекти реставрації, будемо мати чіткі суми, які потрібні на реставрацію кожного конкретного лева. Все узгоджено з управлінням охорони історичного середовища. Плануємо зробити “стіну пошани”, де напишемо інформацію про кожного львів’янина, який взяв “під опіку” архітектурного лева. Для здійснення цього проекту ми вибрали Державну проектну майстерню — аби не було суперечок, чи правильна реставрація, чи ні, і щоб не було підозри, що хтось хоче на цьому заробити. Тому виготовлення проекту обійдеться трохи дорожче, але все буде чесно і відкрито”.

Андрій Мацех разом із ресторатором Андрієм Худо власним прикладом вирішили заохотити небайдужих львів’ян, взяли “під опіку” Венеційського крилатого лева, який прикрашає фасад кам’яниці на площі Ринок, 14. Скульптура у плачевному стані, лев має пошкоджене крило.

Схожі новини