Передплата 2024 «Добра кухня»

Жінки шахового короля

Уваги прекрасної статі Гаррі Каспарову не бракувало ніколи...

13 квітня видатному шахістові, багаторічному чемпіонові світу Гаррі Каспарову виповнилося 50 років. Очевидно, такій знаній публічній особі будуть присвячені сторінки різних видань. Одні згадуватимуть його блискучі перемоги і боротьбу з попередником на шаховому троні Анатолієм Карповим, інші — описуватимуть його політичну діяльність в опозиції сучасній російській владі. Колись десятий чемпіон світу Борис Спаський, в житті іронічний сибарит, сказав про Каспарова, що той, мовляв, хоче бути не тільки першим серед шахістів, але й чемпіоном у всіх галузях, якими він починає займатися. Борис Васильович вважав, що сказав щось дуже дотепне... А насправді він відобразив дійсність.

Справді, ставши чемпіоном світу з шахів, Каспаров потім прагнув досягти висот у російській політиці, у бізнесі, разом з фірмою ІВМ створив проект цілодобового шахового сервісу в Інтернеті, — тобто усюди хотів бути першим. Не відмовляв собі і здобувати жіночі серця, що якраз було не дуже важко, бо такий відомий і багатий чоловік, як Гаррі Каспаров, завжди був об’єктом пильної уваги жінок.

Привабливий емоційний південний юнак зростав у сім’ї, де правили жінки, а він як «наступник трону» користувався усіма правами принца. Батько Гаррі, Кім Мойсейович Вайнштейн, за професією був інженером-електриком (як і мама, Клара Шагенівна) і помер від раку легенів, маючи заледве 39 років, коли синові було лише 7 років. Тому його вихованням займалися бабуся, Сусанна Багдасарівна, і мама, які проходили разом з ним, клас за класом, усю шкільну програму. Мама й навчила сина мислити та викладати свої думки красиво і переконливо. Вона ж сформувала його художні смаки, навчила любити літературу й музику, цінувати справжнє мистецтво і захоплюватися красою. Хоча Гаррік зростав товариським хлопчиком, але друзів серед ровесників у нього не було — на дружбу бракувало часу. На уроки витрачав одну-дві години, а решту часу з’їдали шахи та книжки. Навіть футбол чи плавання були для нього суворо регламентованою дозою фізичних навантажень. Коли ж хлопець підріс, і природа вимагала спілкування з представницями прекрасної половини людства, Клара Шагенівна дуже уважно контролювала такого роду спілкування, даючи «добро» тільки на придатні, з її погляду, контакти. Гаррік ріс чемним сином і мамі не суперечив. Аж поки не захопився зрілою жінкою…

Таку науку проходить чимало молодих людей, і Гаррі не став винятком. 1984 року під час підготовки до першого матчу з Карповим 21-річний претендент до шахової корони заприятелював з акторами популярного московського театру «Современник», часто відвідував вистави та театральні вечірки. Про свій роман з відомою актрисою Мариною Нейоловою досить відверто розповів в автобіографічній книзі «Дитя перемін», що спочатку вийшла англійською мовою у Лондоні, а 1989 року — у Москві.

«…У цей період життя великий вплив на мене мала зустріч з Мариною Нейоловою. Наше знайомство тривало понад два роки, з того дивовижного вечора, коли я побачив її у ролі Маші у чеховських «Трьох сестрах». Марина добре розуміла мої проблеми, розуміла, у чому справжній зміст моєї боротьби за шахову корону, і її підтримка додавала мені сил. Марина надзвичайно начитана і освічена, володіла гострим розумом і почуттям гумору. Цілком можливо, що наш союз опирався і на відчуття нашої винятковості. Мені було цікавим її сприйняття світу, а їй, сподіваюсь, моє. Ми розуміли одне одного з півслова. Духовний зв’язок допоміг нам перекинути мостик між короткими і рідкісними зустрічами. Паузи між ними ми заповнювали тривалими телефонними розмовами, і цього мені на якийсь час вистачало — я заспокоювався і починав відчувати себе впевненіше. Однак наші професійні справи — відомої акторки і знаного спортсмена — розводили наші орбіти все далі і далі…1986 року я був дуже стурбований приготуваннями до матчу-реваншу з усіма втомлюючими обмеженнями, що витікали звідси. Я майже перестав бачитися з Мариною. Розлучення стало неминучим. Тому я був цілком певен, що дитина, яку вона носила, не могла бути моєю. Кожен з нас уже мав власне особисте життя. Я спробував викинути це з голови й зосередитися на шахах».

Марина тим і влаштовувала Гаррі, що не хотіла заміж. Та коли на обрії з’явилася майбутня дитина з жінкою, що була на 16 років старшою, можливо, під впливом мами молодий чемпіон пішов своєю «орбітою»... Марина народила доньку Ніку, якій тепер вже 26 років. Акторка вийшла заміж за дипломата Кирила Геворкяна і поїхала за ним до Парижа. Так і крутилася між Москвою, де робота, театр, друзі, та Парижем — де сім’я, дім, кохання. Коли дипломатична місія чоловіка закінчилася, родина повернулася в Росію.

Але КАСПАРОВ від розриву з Нейоловою довго не сумував. Він багато чого пізнав у стосунках з жінками — період старших дам закінчився. Того ж 1986 року він познайомився із випускницею філологічного факультету МДУ, дуже симпатичною і делікатною блондинкою Машею Араповою, яка працювала перекладачем і гідом для туристів-іноземців. Цього разу мама не мала жодних зауважень щодо чергового захоплення сина, і через якийсь час Маша стала дружиною Каспарова і невісткою Клари Шагенівни. Гармонійне сімейне життя тривало кілька років, молоді їздили разом майже на усі турніри і здавалося, що ідеальному подружжю нічого не загрожує. Маша народила доньку — це сталося у Гельсінках, де її батьки працювали у торговому представництві. Там стала тепер жити з малою дитиною і дружина Каспарова, який, перелітаючи з турніру на турнір, старався відвідувати по дорозі свою сім’ю в столиці Фінляндії. Доньку назвали Поліною, і чемпіон світу витрачав чимало грошей на оплату телефонних розмов, які він вів щоденно, розпитуючи про доньку.

Та Каспаров не був би собою, якби заспокоївся і став жити розміреним життям статечного сім’янина. Він якраз готувався до матчу з англійським гросмейстером Найджелом Шортом, коли в коло його зацікавлень потрапила чарівна француженка Вірджинія Мора, яка до того ж була непоганою шахісткою і навіть успішно виступала в турнірах. Шорт «зауважив» її раніше (а він був відомим «пожирачем» дамських сердець) і представив її своєму супернику. Молода шахістка припала до смаку й Каспарову, який вирішив обіграти Шорта не тільки за шахівницею... Очевидці стверджують, що йому це вдалося. Однак роман з чарівною француженкою, з якою Каспаров почав з’являтися у престижних місцях Парижа, виявився нетривким. Вірджинія покинула короля шахів, а Гаррі це болісно пережив, адже вперше жінка сама покинула його, чим вельми вразила його амбіцію. Тим часом котилося до фіналу й подружнє життя з Араповою. Кажуть, цьому посприяли й батьки Маші, які відкрили у Гельсінкі антикварний магазин, до якого Каспаров-зять мусив постійно «докладатися». Тож Гаррі Кімович розлюбив свою першу дружину, розлучився з нею. Процес розлучення, що тривав досить довго, приніс йому й великі збитки — він змушений був віддати екс-дружині помешкання у Нью-Йорку і великі відступні на виховання донечки.

У життя Каспарова на той час вже вступило нове кохання — цілком юна Юлія Вовк, якій тоді ледь минуло 18 років. Ось що він розповів про неї французькому журналу «Парі-матч»: «Я познайомився з нею у Ризі. Вона росіянка за походженням. Наші погляди на закритті турніру пам’яті екс-чемпіона світу Михайла Таля зустрілися абсолютно випадково. Але почуття, що спалахнуло, було взаємним. Я щасливий її бачити, чути, як наближаються до мене її кроки, ловити погляд. Це справжня «лав сторі». З нею я насолоджуюся життям. Мені було приємно подарувати Юлії перстень кольору води озера Байкал. Перстень такий голубий, як і очі кохання. Та найважливіше, що вона принесла мені найдорожчий у світі подарунок — сина.

Хлопчик народився у Москві 8 листопада 1996 року, і його назвали Вадимом. Уважний читач помітив, що імена своїм дітям Гаррі Каспаров дає без букви «р», пояснюючи це тим, що у його імені та прізвищі й так багато «ричання»...

А Юлія про свого старшого на 14 років чоловіка говорила так: «Він розумний, ніжний, відданий. Вміє привабити до себе. У ньому закладена величезна сила. За все це я й кохаю Гаррі».

Утім, коли чоловік має величезний досвід спілкування з красунями різного віку, його погляд неодмінно шукає нових вражень. Так в око Гаррі Каспарова потрапила нова молода жінка, тепер вже молодша на двадцять років Дарія Тарасова (на фото). Це трапилося у Санкт-Петербурзі, де Дарія навчалася у гуманітарному університеті. Дуже скоро студентка почала представлятися як нова дружина екс-чемпіона світу, хоча він ще перебував у черговому процесі розлучення. Наймолодша дружина народила ще одну дівчинку, яку назвали Аїдою.

13 квітня Гаррі Кімовичу Каспарову виповнилося 50 років. Він має чотирьох дітей від різних жінок і молоду привабливу дружину. Ніка (донька Нейолової) має 26 років і живе своїм життям. 20-річна Поліна (від Арапової) живе з мамою у Нью-Йорку. Сину Вадиму (від Вовк) вже 16 років — він московський школяр. А найменшій Аїді (від Тарасової) — тільки 6 років.

Цікаво було б знати, на якому «фронті» Гаррі Кімович Каспаров почував себе абсолютним переможцем: на шаховому, політичному чи дамському?