Передплата 2024 ВЗ

Німецькі втрати й українські “акробати”

Нещодавній трюк “акробатів” із парламентської коаліції — замах (на щастя, невдалий) на незалежність НАБУ й САП — додав аргументів тим скептикам у ЄС, які говорять приблизно так: «Втрачаємо через санкції мільярди, а Україна, заради якої це все затіяли, не хоче боротися з корупцією...»

Авторитетне німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung оприлюднило цікаву статистику. Інститут світової економіки у Кілі підрахував: найбільших втрат через накладені на РФ санкції США і Євросоюзу та контрсанкції, запроваджені Кремлем у відповідь, зазнає Німеччина. "Серед країн Заходу втрати Німеччини у торгівлі становлять 40%, - констатували експерти з Кіля. - Водночас інші великі геополітичні гравці, такі як Велика Британія (7,9%), Франція (4,1%), США (0,6%), втратили набагато менше". У цілому держави Заходи втратили через обмеження торгівлі з РФ 37,5 мільярда євро. 90 % цих грошей - втрати держав ЄС, це 33,75 мільярда. Німецька доля становить 40 % цієї суми, тобто 13,5 мільярда євро.

Великому кораблю - велике плавання. Німеччина, економічний локомотив Європейського Союзу, є також його політичним лідером. Роль федерального канцлера Ангели Меркель у тому, що ЄС регулярно продовжує антиросійські санкції, є ключовою. При цьому не секрет, що “капітани” великого німецького бізнесу, розчаровані зменшенням бундес-експорту до Росії, постійно тиснуть на німецький уряд, закликаючи до скасування санкцій, бодай часткового. Активним пропагандистом таких ідей є колишній канцлер і теперішній співробітник “Газпрому” Шредер. Він зберіг вплив у соціал-демократичній партії, яка донедавна була коаліційним партнером християнських демократів (і напевно, буде). Витримувати тиск орієнтованого на РФ великого німецького бізнесу Меркель непросто...

За таких умов Україна не має права давати прихильникам зняття санкцій з РФ додаткові козирі - у вигляді відсутності справжніх реформ. Головною з яких на нинішньому етапі є забезпечення незалежної і ефективної роботи новостворених антикорупційних органів. Без сумніву, нещодавній трюк “акробатів” із парламентської коаліції — замах (на щастя, невдалий) на незалежність НАБУ й САП — додав аргументів тим скептикам у ЄС, які говорять приблизно так: “Втрачаємо через санкції мільярди, а Україна, заради якої це все затіяли, не хоче боротися з корупцією... То може, відновимо повноцінну торгівлю з Путіним?”.

 

Схожі новини