Передплата 2024 «Добра кухня»

Мундіаль у Росії накриє допінгова хмара?

Скандал із російською допінг-системою настільки масштабний, що цілком може торкнутися й футболу.

Рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) про відлучення російських спортсменів від зимової Олімпіади-2018 у південнокорейському Пхенчхані президент РФ Путін сприйняв на диво миролюбно.

“Придворні” шавки чекали реакції господаря на пропозицію МОК, який дозволив виступити на Іграх лише окремим росіянам - тим, що не мають допінгових проблем, під олімпійським прапором і у формі з написом “Олімпійський атлет із Росії”. Може, Путін скаже, що це приниження нації? І оголосить російських спортсменів, що погодяться виступити у Пхенчхані, зрадниками батьківщини? Заявить, що російське ТБ Олімпіаду не транслюватиме? Але ж ні - “жодної блокади оголошувати не будемо”. І також “не будемо перешкоджати нашим олімпійцям брати участь, якщо хтось із них захоче виступити особисто”.

Нагадаємо, МОК назвав російську допінгову програму (державну!) “систематичною маніпуляцією антидопінговими правилами під керівництвом міністерства спорту РФ” і “безпрецедентною атакою на цілісність Олімпійських ігор і спорту”. Звинувачення настільки серйозні, що Путін не хоче “дражнити гусей”. Доказів особистої участі президента РФ у допінговій програмі МОК не знайшов, але ж усі розуміють: без прямої вказівки згори ніякий Мутко з мінспорту навіть пальцем не поворухнув би... А по-друге, улітку Росія прийматиме фінальний турнір чемпіонату світу з футболу. Якщо Кремль і далі заїдатиметься з МОК, міжнародні голоси про допінг у російській футбольній збірній зазвучать гучніше.

За словами директора Інституту національних антидопінгових агенцій Джозефа де Пенсьє, повідомлення про допінг у російському футболі “ФІФА має розслідувати терміново й добросовісно, інакше вони ризикують, що Мундіаль-2018 у РФ накриє велика хмара”... Звичайно, корумпована з ніг до голови ФІФА - це не МОК. На нещодавній церемонії жеребкування Мундіалю президент ФІФА Джанні Інфантино настільки хотів сподобатися Путіну, що назвав Росію миролюбною державою... Водночас, скандал із російською допінг-системою настільки масштабний, що цілком може торкнутися й футболу.

 

Схожі новини