Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Маленька Литва відважно боронить Україну

Новин про непрості відносини України з Угорщиною і Польщею у наших ЗМІ зараз дуже багато. На тлі усього цього негативу може здатися, що союзників у Східній і Центральній Європі у Києва вже не залишилося... Але це не так. На щастя, такий союзник є.

Український інтерес відважно боронить маленька Литва. Зокрема, група депутатів литовського Сейму звернулася до своїх колег із парламенту Угорщини. Це звернення ініціював колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, великий друг України. "Ми неприємно здивовані й навіть шоковані ультимативними заявами угорського уряду з погрозами заблокувати зближення України з ЄС або НАТО, - якщо Україна не змінить за побажанням Угорщини свій новий Закон про освіту”, - сказано, зокрема, у зверненні литовських парламентаріїв. (Як заявила під час візиту до штаб-квартири НАТО віце-прем’єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, офіційний Будапешт зараз “по суті блокує виконання тих речей, які були наперед заплановані між Україною і НАТО"). "Висунуті владою Угорщини ультиматуми Україні з погрозами країні геополітичними наслідками, з погрозами тим, що Угорщина блокуватиме зусилля України з інтеграції в ЄС" депутати литовського Сейму назвали “категорично неприйнятними”.

Це не єдина добра справа, яку робить для України Литва. Попри неготовність “старої” Європи давати гроші на реформи, які наблизять Київ до ЄС, Вільнюс уперто просуває в Євросоюзі ідею нового “плану Маршала”. У Литві його пропонують називати “європейським планом для України”. Кілька днів тому “європлан”, який передбачає надання нашій державі протягом 10 років аж 50 мільярдів євро (головно на розвиток малого та середнього бізнесу), глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс представив у Вільнюсі послам США, Канади, Японії і країн-членів Європейського Союзу. За словами Лінкявічюса, “європлан” - не лише фінансова допомога, а й "по суті наближення України до Євросоюзу за всіма можливими критеріями”. Наступного тижня пан Лінкявічюс планує обговорити “європлан для України” з комісаром ЄС із питань європейської політики сусідства Йоганнесом Ганом.

9 листопада міністр оборони Литви Раймундас Каробліс підтвердив: Вільнюс і надалі постачатиме Києву летальну зброю. Литовці надали нам, зокрема, 146 великокаліберних кулеметів. Ця зброя допомагає українським воїнам протистояти російській агресії.

Саме Литва, до речі, чи не найбільше з усіх країн-членів ЄС постраждала від антиросійських санкцій Євросоюзу. Точніше, від санкцій, які Путін запровадив у відповідь, закривши шлях на російський ринок харчам із ЄС. Литва продавала РФ багато молочної продукції, тож її виробники зазнали збитків. Але литовці, хоч живуть за мірками ЄС небагато, є переконаними прихильниками антиросійських санкцій.

Як віддячити нашим щирим литовським друзям за підтримку Україну? А просто візьміть і поїдьте до Литви, на відпочинок чи екскурсію. По-перше, там справді є на що подивитися. А по-друге, ваші гроші, залишені в Литві, бодай трохи підтримають її економіку. У складні часи справжні друзі повинні триматися разом.

Схожі новини