Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хіба що тюльпанів голландцям не продаємо...

За вісім місяців 2017 року Нідерланди за обсягами імпорту нашої агропродукції вийшли на перше місце в ЄС - 762,8 мільйона доларів.

Пам'ятаєте, скільки палиць у колеса воза української євроінтеграції вставили Нідерланди? Через референдум, на якому голландці висловили своє невдоволення Угодою про асоціацію з ЄС, цей документ повністю набув чинності тільки 1 вересня цього року... Утім, Країна тюльпанів потроху виправляється. А саме - активно купує продукцію українського аграрного сектору, яка одержала доступ на величезний ринок Євросоюзу саме завдяки Угоді про асоціацію.

Як розповіла заступник міністра аграрної політики й продовольства України Ольга Трофімцева, за вісім місяців 2017 року Нідерланди за обсягами імпорту нашої агропродукції вийшли на перше місце в ЄС - 762,8 мільйона доларів. (Більше від голландців українського продовольства купують лише індійці та єгиптяни). А загалом, за словами Трофімцевої, наш аграрний експорт до Євросоюзу збільшився з початку року на 37,3% і становив 3,6 мільярда “зелених”, тобто 35,2 % усього аграрного експорту України.

Як повідомила днями на Київському міжнародному економічному форумі заступник міністра економічного розвитку й торгівлі Наталія Микольська, Україна нині входить до першої десятки експортерів харчової продукції до ЄС. "Нам часто дорікають, ніби ми стаємо експортером лише сировини. Але це не так, - цитує Микольську “Економічна правда”. - Ми стали ключовим експортером до ЄС соняшникової олії — хіба це сировина? Ми стали другим постачальником в ЄС вершкового масла, поступаючись лише Новій Зеландії, яка тут є світовим лідером... Зростання нашого харчового експорту вже зробило Україну гарантом харчової безпеки Європейського Союзу. Українські компанії стають у ланцюжки доданої вартості, поставляючи на територію ЄС запчастини або інші складові... Експорт готової продукції з України в країни ЄС збільшився на 18,4%... Зростання поставок відбувається за багатьма групами товарів, включаючи котли, машини, апарати, механічні пристрої, меблі, одяг, вироби з чорних металів, продукцію первинної переробки харчової промисловості".

Як тут не пригадати “страшилки” російських “експертів” на кшталт Глазьєва, які передрікали: якщо Україна підпише з ЄС Угоду про асоціацію, то через утрату російського ринку зазнає економічного краху... Чимало наших виробників, зокрема, в аграрному секторі, швидко перебудувалися й нарощують продажі в Європу. І не лише туди: за перші шість місяців 2017 року український експорт у Канаду збільшився, порівняно з першим півріччям 2016-го, на 76,3%. "Угода про зону вільної торгівлі з Канадою почала впливати на наші економічні взаємини ще до того, як повністю набула чинності, - пояснила Микольська. - Ми бачимо інтерес із боку канадських компаній до відкриття на території України виробництва товарів - із подальшим їх постачанням на ринки ЄС і Канади".

1 жовтня набули чинності торговельні преференції ЄС для України: передбачені Угодою про асоціацію безмитні квоти за багатьма товарними позиціями збільшено. Київ, звичайно, хотів би, аби цей перегляд квот був не останнім. “За деякими позиціями митні ставки сягають 10-15% - і це проблема, що негативно впливає на конкурентність української продукції, - заявила Микольська. - А за деякими позиціями ці мита ще більші”. Глава представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі, втім, радить зосередитися не на квотах, а на передбаченому Угодою впровадженні технічних стандартів ЄС. Тут Мінгареллі має рацію: із упровадженням стандартів, і загалом із виконанням Угоди про асоціацію Україна має великі проблеми. Верховна Рада повинна ухвалити купу передбачених Угодою законопроектів. Але не поспішає це робити...

 

Схожі новини