Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«На нас напали...»

Знаменитий  голлівудський оскароносний актор Морган Фрімен  оприлюднив у Ютубі сенсаційне відеозвернення. У ньому 80-річна зірка звинуватила Путіна у системних атаках на демократію у світі та закликала президента США захистити Америку від агресії Росії.

«На нас напали, - так інтригуюче починається двохвилинний ролик. - Ми ведемо війну. Уявляєте такий кіносценарій: колишній агент КДБ, розгніваний розпадом своєї батьківщини, планує помсту.  Використовуючи хаос, він  робить кар’єру у пострадянській Росії і стає президентом. Він встановлює авторитарний режим  і націлюється на свого заклятого ворога — США. Як справжній агент КДБ, таємно  використовує кібервійська, щоб атакувати демократичні режими у цілому світі. Він використовує соцмережі для поширення пропаганди  та брехливої інформації.  Він переконує  людей у демократичних суспільствах не вірити своїм ЗМІ, політикам і навіть сусідам.  І у нього виходить. Цей шпигун  — Володимир Путін. І це не кіносценарій».

Далі актор закликає президента США Дональда Трампа розповісти правду про російське втручання під час виборів та захистити демократію.

Схоже, це відеозвернення шокувало Путіна і його кліку. Принаймні перша реакція — розгубленість. Росіяни не звикли до того, що толерантні американці і європейці будуть називати речі своїми іменами. Як це так, великого Пу назвали звичайним “мстивим шпигуном”, який замахнувся на весь цивілізований світ! Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков на прохання прокоментувати вчинок Фрімена “відморозився”, сказав, що Кремль не надає значення цьому відеозверненню. А що  казати, коли казати нічого.

А ось навколокремлівські підлабузники відреагували у притаманному їм стилі — хамством.  Зовсім не юний російський режисер Станіслав Говорухін назвав Фрімана “старим ідіотом”. «Мені здається, це осіннє загострення. До цього серйозно не можна ставитися. Це ще й вік, що скажеш. Боронь Боже відповідати ідіоту. Це означає опускатися до його рівня. Це Пушкін ще радив: не сперечайся з дурнем», -  заявив Говорухін. З Говорухіним, до речі, в Росії давно вже ніхто не сперечається...

Відеозвернення Фрімена — знакова подія. Вона свідчить про те, що Путіну дурити світ стає  дедалі важче. Його “розкусили”  навіть ті, хто далекий від тонкощів геополітики. Вірити господарю Кремля можуть хіба що ті, хто “обманюватися радий”: це або так звані корисні ідіоти, або куплені з потрохами політики на кшталт Шредера.

Примітно, що різке відеозвернення голлівудського актора збіглося у часі з виступом президента Петра Порошенка на Генеральній асамблеї ООН. Петро Порошенко, по суті, говорив те саме, що і Морган Фрімен, тільки іншими словами: “Просто замисліться. Крадіжка землі іншого народу... викрадення людей... ведення прихованої війни... збиття цивільного літака... поширення брехні по всьому світу. Чи ця поведінка личить постійному члену Ради безпеки ООН?”

Путіна таки заганяють у кут. Вважається, що загнаний у кут щур стає більш агресивним і небезпечним. Але в куті його легше нейтралізовувати.

Схожі новини