Передплата 2024 «Добре здоров’я»

56 % європейців упевнені: через 10 років Україна вступить у ЄС

Але найцікавіші цифри - щодо можливого приєднання України до НАТО. Його вже сьогодні (за умови відповідності Києва критеріям Альянсу) готові підтримати... 58 % жителів семи держав ЄC, у яких провели опитування.

Навіть найбільші українські єврооптимісти визнають: членом ЄС Україна зможе стати не раніше, ніж через 20 років. А у Брюсселі взагалі відмовляються говорити про українське членство. Деякі політики ЄС навіть про “європейські прагнення” України чути не хочуть, хоча в Угоді про асоціацію України і ЄС про ці “прагнення” сказано... Але, як з'ясувалося, люди, які живуть у країнах ЄС, оцінюють європейські перспективи Києва зі значно більшим ентузіазмом, ніж тамтешні політики.

Як свідчить опитування, проведене на замовлення YES (“Ялтинської європейської стратегії”) у семи державах ЄС, аж 56 % їх жителів упевнені: Україна стане членом Євросоюзу протягом найближчих 10 років! Ще 23 %, інформує “Дзеркало тижня”, вважають, що це станеться через 15-20 років. Тож у цілому аж 79 % опитаних європейців не мають сумніву, що протягом двох найближчих десятиліть Україна вступить у ЄС.

Ця дуже приємна для нас цифра не означає, що всі ці люди підтримують приєднання України до євроспільноти. Таких у ЄС нині 48%. Найбільше у Литві й Польщі, відповідно 68 % і 67 %, несподівано багато теж в Італії - 61 %. Найменше ж прихильників вступу України до ЄС у Нідерландах, лише 27 %. У Німеччині вступ України до ЄС підтримали 44 % громадян, у Великій Британії - 43 %, у Франції - 37 %.

Французи як головну причину свого небажання бачити Україну в ЄС назвали нашу бідність. Мовляв, іще одного “бідного родича”, ще й чималенького за розміром, євроспільнота не потягне... Німеччина має з Україною більший товарообіг, ніж Франція, тож переконаних в українській бідності на берегах Рейну трохи менше. А від британців, більшість яких проголосувала на референдумі за вихід із ЄС, у принципі важко очікувати оптимізму щодо будь-якого розширення євроспільности... Принаймні, наразі.

І все ж 48 % за - зовсім не погана цифра. Для порівняння: хоча Туреччина веде переговори щодо вступу до ЄС уже багато років, бачити Анкару в євроспільноті хочуть лише 21 % жителів Євросоюзу. Ця цифра є уроком і для України: відхід Києва від демократичних цінностей (якби, не дай Боже, стався), гарантовано закриє нам двері до Європи. Як закриває зараз їх Туреччині президента Ердогана...

Але найцікавіші результати - щодо можливого приєднання України до НАТО. Його вже сьогодні (за умови відповідності Києва критеріям Альянсу) готові підтримати... 58 % жителів семи держав, у яких провели опитування. Найбільші “українські” євроскептики, Нідерланди, Франція і Німеччина, дали по 49-50 % підтримки, британці - 60 %, італійці - 67 %, поляки - 76 %. Головний аргумент прихильників нашого членства в Альянсі такий: “Прийняти Україну - це стратегічний інтерес НАТО". Схоже, на Заході нарешті оцінили, яку роль відіграє Україна у стримуванні агресії путінської Росії... За даними останніх соцопитувань, більшість українців також підтримує вступ до Альянсу. Наші сусіди зі Східної і Центральної Європи спочатку вступали до НАТО, а потім - до Євросоюзу. Саме таким шляхом було би логічно пройти й Україні.

 

Схожі новини