Передплата 2024 «Добрий господар»

Енергетична незалежність ЄС: не російські «потоки», а інвестиції у ГТС України

На новий американський закон про антиросійські санкції європейські лідери відреагували по-різному.

Президент Литви Даля Грибаускайте рішення заокеанських законодавців підтримала. “Принципова позиція Конгресу - серйозний сигнал для Росії, - наголосила Грибаускайте. - Потурання енергетичним проектам Кремля і його втручанню у внутрішню політику інших країн більше не буде». А ось у Берліні, Парижі та  Європейській комісії законопроект «Протидія противникам США через санкції», ухвалений Палатою представників майже одностайно, викликав занепокоєння.  

За словами речника німецького МЗС, застосування США санкцій проти РФ заради досягнення власних економічних цілей є неприпустимим. А міністр економіки ФРН стурбована тим, що американські санкції можуть перешкодити німецьким компаніям,  задіяним у проектах нових трубопроводів. “Законопроект... дозволить вживати заходів щодо європейських фізичних або юридичних осіб у зв’язку з ситуаціями, які не мають ніякого зв’язку зі США”, - обурилося МЗС Франції. І, нарешті, єврокомісари «висловили стурбованість можливим негативним впливом закону на енергетичну незалежність ЄС».

Американський законопроект передбачає, зокрема,  санкції для тих зареєстрованих у ЄС компаній, що братимуть участь у побудові нових російських газогонів, якими “Газпром” планує постачати до Європи газ. Йдеться насамперед про “Північний потік 2” - нову гілку газопроводу, прокладеного по дну Балтійського моря, яким Росія постачає газ до Німеччини. Чому ж “стара” Європа відреагувала на американський законопроект настільки гостро?

 У  загалом антиамериканській Франції завжди дуже ревно ставляться до будь-яких спроб Вашингтона “обмежити” французький суверенітет. Навіть якщо ці спроби є примарними... У Німеччині “на носі” вибори у бундестаг. МЗС і мінекономіки керують представники соціал-демократів, коаліційних партнерів і водночас головних суперників Християнсько-демократичного союзу Анґели Меркель на виборах. Критикуючи американський законопроект, ці міністри “передають привіт” великому німецькому бізнесу: дивіться, канцлер Меркель не зможе захистити вас від американців, ваших економічних конкурентів...

Звичайно, “досягнення власних економічних цілей” американський  санкційний законопроект передбачає. Президент Дональд Трамп не приховує, що хотів би збільшити експорт зрідженого газу до Європи. А якщо збудують “Північний потік 2”, місця для зрідженого газу з-за океану на ринку Старого світу буде менше... Утім, компенсувати ФРН можливі втрати від закриття російських газових проектів, у яких прагнуть взяти участь німецькі компанії, можуть ті ж США. Америка зможе запропонувати на свій зріджений газ конкурентну ціну... У Євросоюзі хочуть і надалі купувати не лише американський чи катарський, а й російський газ? Але “енергетичній незалежності ЄС”, про яку нагадала Єврокомісія, сприятимуть не нові російські “потоки”, а інвестиції у газотранспортну систему України. Бо це вона є найнадійнішим постачальником блакитного палива з РФ у Європу.

Схожі новини