Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рік без Павла – рік німого слідства

Розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета: навіть підозрюваних досі немає.

Перед ходою до президентської Адміністрації і МВС активісти вшанували пам'ять Павла Шеремета на місці його загибелі.
Перед ходою до президентської Адміністрації і МВС активісти вшанували пам'ять Павла Шеремета на місці його загибелі.

Кивання на честь мундира, гучні заяви про взяття справи під особистий президентський контроль, стос версій (офіційних і неофіційних), а на виході — затяжна мовчанка. Більше, ніж сказали півроку тому, нічого, мовляв, додати не можемо. Таємниця слідства. Чим триваліша мовчанка, тим більше сумнівів, чи взагалі почуємо правду про замовників і виконавців цього гучного убивства. 

На роковини загибелі Павла Шеремета (20 липня) журналісти, громадські активісти і просто небайдужі зібралися біля місця, де обірвалося життя Павла.   Квіти, лампадки, світлі спогади - у пам’ять про загиблого. Плакати і білборди із написом «Хто вбив Павла?» - як нагадування про те, що за рік винуватці цього кричущого злочину не те що не покарані, а навіть не названі. 

Запитання, на яке досі немає відповіді, учасники акції «Рік без Павла» адресували президентові, який заявляв, що триматиме справу Шеремета під особистим контролем (на підходах до президентської Адміністрації активісти залишили трафаретні написи чорною фарбою), Міністерству внутрішніх справ, від представників якого сподівалися почути хоча б натяк на те, що слідство не  зависло у мертвій точці. Але почули вже заїжджене: підозрюваних у справі немає, решта — без коментарів. «Усе, що могло не нашкодити слідству, керівництво Нацполіції вже оприлюднило на великій прес-конференції 8 лютого. Відтоді слідство не дозволяє нам оприлюднювати додаткові відомості», — заявив речник МВС Артем Шевченко, який вийшов до учасників акції. З незасекреченого озвучив лише інформацію про те, як кваліфікували справу:  теракт чи убивство? З подачі прокуратури, загибель Павла Шеремета, каже, розслідують як убивство.           

Не встигли поминальні свічки згоріти, як під стіни МВС "висадили" комунальників аби прибрали лампадки і стерли з асфальту написи "Хто вбив Павла?"
Не встигли поминальні свічки згоріти, як під стіни МВС "висадили" комунальників аби прибрали лампадки і стерли з асфальту написи "Хто вбив Павла?"

Яку версію опрацьовують як основну? Схоже, зупинилися на тій, про яку говорив генпрокурор Юрій Луценко. «Розглядаємо всі версії, але ключовою є помста за професійну діяльність», - заявив свого часу очільник ГПУ. 

Що з «російським слідом», про який гучно заявляли після вбивства Павла Шеремета? За рік до цієї версії додалися припущення про ще два можливі сліди — білоруський (працюючи у Білорусі, Павло Шеремет отримав статус «бацьконеугодного») й український (дехто пі­дозрює, що «незручного» журналіста могли прибрати і з подачі українських замовників). У правоохоронних колах і політичному оточенні міністра Авакова кивають на те, що це, мовляв, - ворожа пропаганда. 

Ось що написав про це на своїй сторінці у Facebook нардеп і радник очільника МВС Антон Геращенко: «У мене немає сумнівів, що загибель Павла — результат дій російських спецслужб. Мета — дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні, зваливши вину за те, що сталося, на добровольців, поліцію, МВС, СБУ, за аналогією зі справою Гонгадзе. У день загибелі Павла російська пропаганда почала поширювати «фейк» про те, що за журналістом нібито стежив тодішній перший заступник голови Нац­поліції Вадим Троян. Цю неправду, без перевірки, підхопили провідні українські ЗМІ. Далі, за розрахунком кремлівських стратегів, мав початися «ефект доміно». Українці, за їхніми прогнозами, почали б вимагати відповідальності за вбивство Шеремета від влади, яка, на відміну від справи Гонгадзе, цього разу, не мала до цього стосунку... То тут, то там у мережах і філіях роспропаганди виринають публікації з натяками, що вбивство Павла організували чи то добровольці, чи правоохоронці. Вектор проглядається однозначно — повісити у громадській думці відповідальність за вбивство Павла на українських правоохоронців. Найкращою відповіддю на ці інформаційні провокації було б, звичайно, розкриття цього теракту і притягнення до відповідальності виконавців, організаторів, замовників. Але наразі у слідства немає конкретних імен. Після допитів тисяч свідків, аналізу телефонного трафіка, вивчення обставин злочину основною версією слідства є дії іноземних  спецслужб на території нашої держави». 

Геращенко говорить про теракт, речник МВС — про убивство. Може, для початку хоча б формулювання у своїх текстах погоджували? У чому пан Геращенко точно має рацію, то це у заявах про прискіпливу увагу до правоохоронних органів. Вона і без старань кремлівських стратегів залишатиметься. Не з Путіна ж про результати розслідування вбивства Павла Шеремета питати...   

Фото detector.media

і Світлани Крюкової 

Схожі новини