Передплата 2024 «Добрий господар»

На мене витріщилися трійко вгодованих щурів

Після генерального прибирання зібрала кілька пакетів зі сміттям, вийшла вранці надвір, аби викинути непотріб у найближчі смітники.

Місто ще спало, на вулицях лише двірники та поодинокі працівники нічних змін. І раптом... Біля смітників на мене витріщились трійко вгодованих щурів. Тварини явно почувалися господарями смітників. Мене не злякалися, а ось у мене ледь ноги від переляку не підкосилися.

Живу у студентському гуртожитку, сміттєві баки розташовані під загальним балконом. Час від часу, особливо ввечері, чую, як з поверхів щось падає. У такий спосіб, прямо з вікна, ледачі студенти викидають сміття! У вільному польоті сміттєві пакети часто розриваються і падають на землю (студенти не завжди влучні), показуючи усі нутрощі. Залишки їжі, предмети особистої гігієни та конспекти розлітаються навколо смітників. Щурам навіть не потрібно розривати та копирсатися у сміттєвих пакетах: їжа щедро розкидана навколо баків.

З настанням літа та спеки таких хвостатих «сусідів» ставатиме дедалі більше. А вони неминуче принесуть зі собою хвороби та інфекції. Щури споконвіку були збудниками майже усіх епідемій, що колись «косили» людство. Зараз найчастіше від гризунів можна заразитися лептоспірозом, коли уражаються різні органи і системи. При контакті зі щуром можна отримати кишкову інфекцію, туляремію, сказ, токсоплазмоз. Медики радять, як це не банально, ретельно мити руки після викидання сміття і всіляко обмежувати своє перебування у зонах, де «збираються» гризуни. Тобто виїхати за межі міста?

Якщо побачили щура, обов’язково зателефонуйте до міського відділу дератизації.

Схожі новини