Передплата 2024 ВЗ

Макрон нічого не забув. Але у нього знову вибори...

Чи може візит Путіна вплинути на позицію Парижа у “нормандській” четвірці? Сумнівно. Під час виборчої кампанії Макрон казав, зокрема, про зміцнення німецько-французької співпраці. Тож можна сподіватися, що у “нормандському” форматі позиції Меркель і Макрона також будуть максимально близькими.

Раптовий візит Путіна до Франції багатьох українців заскочив. “І якого це милого Макрон, який нещодавно з таким блиском виграв президентські вибори, приймає у Парижі оце непорозуміння? - запитують обурені симпатики французького лідера. - Після того, як Путін фактично відкрито підтримував суперницю Макрона, націоналістку Ле Пен, господар Єлисейського палацу мав би триматися від президента РФ подалі. Принаймні, протягом певного часу, аби продемонструвати, що Макрон нічого не забув”.

Упевнений, що Макрон усе пам'ятає. І можливо, не став би зараз гостити у себе Путіна, якби не “третій і четвертий тур президентських виборів”. Так у Франції жартома називають перший і другий тур виборів парламентських, які відбудуться 11 і 18 червня. Для президента Макрона парламентські вибори дуже важливі: якщо не матиме у Національних зборах “своєї” більшості, то матиме великі проблеми з реалізацією своєї передвиборчої програми. За партію Макрона “Вперед, республіко”, кажуть соціологи, проголосують близько 29 % виборців. Очевидно, для створення більшості цій партії потрібні будуть союзники. Не думаю, що це буде ультраправий Національний фронт Ле Пен або ультраліва партія Меланшона... Напевно, коаліцію Макрон творитиме з консервативною партією “Республіканці”. Частина її верхівки (як-от кандидат від “Республіканців” на президентських виборах Фійон) виступає за співпрацю з путінською Росією. Тож додаткова напруга по лінії Макрон - Путін могла б ускладнити формування в парламенті сильної пропрезидентської коаліції... Загалом, історично так склалося, що Франція - русофільська країна. Відмова Макрона від зустрічі з Путіним не додала би його партії голосів на виборах.

Формальний привід для візиту Путіна - відкриття у Версалі виставки про Петра І, присвяченої 300-річчю французько-російських дипломатичних відносин. Тож російські ЗМІ трублять, що Путін поїхав до Парижа “прорубати вікно в Європу”... Справді, одне зі завдань Москви - продемонструвати росіянам, що ніякої міжнародної ізоляції Путіна немає, що його й надалі радо приймають на Заході. Подейкують, марнославний господар Кремля найбільше потерпає саме через те, що його виперли з “Великої вісімки”… Попутно Путін намагається “промацати” Макрона. Може, сподівається, що 39-річний президент заковтне якусь із підготовлених на Луб'янці “наживок”. Досвідчена Меркель Путіна знає надто добре, її він уже не “розведе”. Путіну нічого не залишається, як спробувати “охмурити” Макрона... Загалом, Путіну, який насправді “ставив” не на Ле Пен, а на Фійона (якби той не “спалився” на корупційних оборудках, цілком міг би стати президентом), конче потрібно “навести мости” з Макроном і в такий спосіб “врятувати Францію”.

Чи може візит Путіна вплинути на позицію Парижа у “нормандській” четвірці? Сумнівно. Макрон перед візитом був налаштований досить войовничо, казав, що у розмові з Путіним буде вимогливим. Мовляв, говорити з Росією необхідно, хоча б із огляду на вирішення сирійської проблеми, - але про жодні поступки Кремлю на українському напрямку не йдеться. Під час виборчої кампанії Макрон казав, зокрема, про зміцнення німецько-французької співпраці. Тож у “нормандському” форматі позиції Меркель і Макрона будуть максимально близькими. Макрон також, чи не перший серед західних лідерів останнім часом, згадував про європейські цінності. Відтак не мав би йти на якісь підкилимні домовленості з людиною, мета якої - розвалити Європейський Союз...

Схожі новини