Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У ЄС переконані: антикорупційний суд Україні потрібен

Я би радив нашим “достойникам” прислухатися до порад європейських партнерів. Здається, після того, як ЄС надав Україні безвізовий режим, курс на зближення з євроспільнотою ніхто не скасовував?..

Бути чи не бути в Україні Вищому антикорупційному суду? Як не дивно, генеральний прокурор Юрій Луценко необхідності створення такого органу не бачить. За словами Луценка, з корупційними справами категорії А (тобто тими, у яких замішані найвищі посадовці) цілком може впоратися “спеціалізована палата суддів”. Створити її, на думку Луценка, можна у складі суду, який уже існує. Тобто суддів, які увійдуть до цієї “палати”, набиратимуть з тих, які вже працюють у суді? Як вони це роблять, ми всі бачимо. Така собі “спортивна риболовля”: піймали корупціонера-високопосадовця - трохи посварили - і відпустили...

Натомість директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник створення Антикорупційного суду підтримує. За словами Ситника, його суддів треба набрати за конкурсом, і саме вони повинні розглядати справи, які розслідує НАБУ. За словами Ситника, суддя, який слухає чимало інших справ, не може ефективно займатися такою масштабною справою, як, наприклад, корупційна схема колишнього народного депутата Олександра Онищенка. "Якщо призначати по цих справах засідання раз на місяць, при тому, що суддя не буде корумпований, ми результат побачимо через 10 років", - пояснює Ситник.

Попри аргументацію директора НАБУ,  законопроект № 6011 про створення Вищого антикорупційного суду на Комітеті Верховної Ради з питань правосуддя і правової політики не пройшов. "Є рішення зняти його з реєстрації, як такий, де суб'єкт подання не відповідає Конституції", - повідомив спікер парламенту Андрій Парубій. Каже, комітет вважає, що законопроект про створення нового суду може вносити виключно президент...

Тим часом у ЄС, куди ми начебто прагнемо, твердо переконані: антикорупційні суди обов'язково треба створити! "Вважаю, має розпочатися робота щодо створення антикорупційних судів - для того, щоб завершити реформування всієї системи цього спектру, - заявляв у вересні минулого року комісар ЄС із питань європейської політики сусідства й розширення Йоганнес Ган. - Закликаємо Верховну Раду якнайшвидше ухвалити необхідні законодавчі акти для створення антикорупційних судів, і закласти необхідну конкурентну процедуру добору суддів у цю структуру". А в березні цього року про антикорупційні суди нагадав Києву посол ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі. Вітаючи активність НАБУ і САП, Мінгареллі наголосив: "Боротьба з корупцією - головний виклик. Тож Україна потребує спеціалізованих антикорупційних судів".

Я би радив нашим “достойникам” прислухатися до порад європейських партнерів. Здається, після того, як ЄС надав Україні безвізовий режим, курс на зближення з євроспільнотою ніхто не скасовував?..

Схожі новини