Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Канцлера німці не міняють. Інша справа - урядова коаліція

Крім лідерства партії Меркель (ХДС), травневі земельні вибори у Німеччині засвідчили ще одну тенденцію. А саме - відродження Вільної демократичної партії (ВДП). Ліберали, судячи з настроїв німецьких виборців, мають непогані шанси потрапити в бундестаг. Якщо так станеться, у німецькому парламенті може утворитися нова коаліція - у складі ХДС/ХСС, ВДП і “зелених”.

Напередодні осінніх виборів до бундестагу федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель продовжує зміцнювати свої позиції: її Християнсько-демократичний союз (ХДС) здобув перемогу на виборах до парламенту землі Північний Рейн - Вестфалія. За ХДС проголосували 33 % виборців, за Соціал-демократичну партію (СДПН) - 31,2 %. Саме представник ХДС очолить тепер земельний уряд. Порівняно з виборами до ландтагу цієї землі 2012 року, соціал-демократи втратили вісім відсотків голосів, а християнські демократи понад сім відсотків додали. Позиції СДПН у цьому промисловому, “червоному” регіоні є традиційно сильними, тож поразка соціал-демократів є особливо дошкульною.

Це вже друга поспіль перемога партії Меркель на земельних виборах: на початку травня ХДС переміг у землі Шлезвіг-Гольштейн, обійшовши соціал-демократів на п'ять відсотків голосів. Можна говорити про певну тенденцію: СДПН, кандидатом на пост канцлера від якої є екс-голова Європарламенту Мартін Шульц, виборців потроху втрачає, а ХДС, що висунув у канцлери Ангелу Меркель, навпаки, здобуває.

Вибори у землі Північний Рейн - Вестфалія, що є найбільш населеною у ФРН, часто називають генеральною репетицією виборів у бундестаг. Цю репетицію партія Меркель провела краще, ніж її головний конкурент, тож у вересні фаворитом виборів у бундестаг буде очолюваний Меркель блок ХДС/ХСС (баварський Християнсько-соціальний союз є політичним партнером ХДС).

Крім лідерства ХДС, травневі земельні вибори засвідчили ще одну тенденцію. А саме - відродження Вільної демократичної партії (ВДП). Ліберали пройшли до обох ландтагів, причому у землі Північний Рейн - Вестфалія здобули 12,6 % голосів, покращивши свої показники, порівняно з виборами 2012-го, майже вдвічі. ВДП, судячи з настроїв німецьких виборців, має непогані шанси потрапити в бундестаг. Якщо так станеться, у німецькому парламенті може утворитися нова коаліція - у складі ХДС/ХСС, ВДП і “зелених” (останні хоч і зі скрипом, але до федерального парламенту пройти повинні).

Посада глави зовнішньополітичного відомства дістається у ФРН лідеру “молодшого” коаліційного партнера. У теперішній “великій” коаліції МЗС очолюють представники соціал-демократів. І Франк-Вальтер Штайнмаєр, і Зігмар Габріель намагаються враховувати інтереси Кремля. Ангела Меркель, своєю чергою, повністю ігнорувати побажання коаліційного партнера не може... У коаліції ж у складі ХДС/ХСС, ВДП і “зелених”, якби така утворилася, посада глави МЗС дісталася би, ймовірно, лібералам. Для України це було би дуже добре, оскільки ВДП ставиться до російської агресії в Криму й на Донбасі набагато принциповіше, ніж схильні прислухатися до Москви соціал-демократи. Зрештою, і “зелені”, попри певні розбіжності з партією Меркель, принципову позицію канцлера на українському напрямку підтримують.

 

Схожі новини