Передплата 2024 ВЗ

“Російський військовий контингент може залишитися в Білорусі"...

Якби це залежало тільки від Лукашенка, Київ міг би бути абсолютно впевненим: очікувати наступу з білоруського напрямку не варто. Але... Попри всю повноту влади, яку зосередив у своїх руках Лукашенко, певний розвиток ситуації у сусідній країні може становити для України військову загрозу.

Президенти України і Білорусі вже давно не говорили віч-на-віч, тож логічно, що Порошенко й Лукашенко використали роковини Чорнобильської трагедії для того, щоб поспілкуватися. По-перше, це справді велика біда обох наших народів, тож скоординувати зусилля щодо подолання наслідків цієї біди - зовсім не зайве. А по-друге, переговори з Києвом у “чорнобильському” форматі, сподівалися у Мінську, роздратують Москву значно менше, ніж офіційний чи навіть робочий візит. На Путіна, з яким Лукашенко нещодавно так-сяк помирився, президент Білорусі зважати мусить: глибока залежність білоруської економіки від вартості російських енергоносіїв нікуди не поділася.

“Я отримав тверде підтвердження й запевнення від президента Білорусі: ніхто й ніколи не зможе втягнути Білорусь у війну проти України", - розповів Порошенко. Лукашенко говорив в унісон: "Ми рідні люди. Можемо прийти до вас чи приїхати лише на тракторі — допомогти вам обробляти землю, якщо потрібно”.

Я особисто не маю жодних сумнівів у тому, що “бацька” говорив правду. Якби це залежало тільки від Лукашенка, Київ міг би бути абсолютно впевненим: очікувати наступу з білоруського напрямку не варто. Але... Попри всю повноту влади, яку зосередив у своїх руках Лукашенко, певний розвиток ситуації у сусідній країні може становити для України військову загрозу.

На 14-20 вересня заплановані російсько-білоруські військові навчання "Захід-2017". Як розповів нещодавно секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов, у стратегічних командно-штабних навчаннях "Захід-2017", які відбудуться на території Калінінградської області РФ і Білорусі, “у безпосередній близькості від України”, візьмуть участь близько 100 тисяч військових. “За оцінками військових фахівців, - попередив Турчинов, - кінцева мета цих навчань полягає у перевірці готовності російських військ проводити операції, від регіональних до широкомасштабних... в умовах скорочення часу на їх стратегічну підготовку. При підготовці до активної фази навчань "Захід-2017"... не можна виключати проведення російською стороною прихованих заходів із підготовки до стратегічної наступальної операції”. Про можливі збройні провокації з боку Росії під час навчань “ Захід-2017” попереджають також військові експерти Литви... “Є серйозні підстави вважати, що після активної фази навчань російський військовий контингент може залишитися в Білорусі"- наголосив Турчинов.

Якби так сталося, “бацька” став би заручником Путіна у своїй власній країні. Додайте до ста тисяч озброєних до зубів “зелених чоловічків” купу російських шпигунів, яких Кремль роками запихав у різні органи білоруської державної влади, і перспектива виходить для Лукашенка досить сумна. Навіть якщо формально залишиться президентом Білорусі, не факт, що зможе стримати російську армаду від атаки на Київ... Що робити Україні? Саме те, що вона робить: підтримувати якомога кращі відносини з білоруським президентом - і водночас серйозно готуватися до найгіршого з усіх можливих сценаріїв.

Скажете, російський наступ на Україну із території Білорусі - ненаукова фантастика? Свого часу нею здавалися українцям окупація Криму та війна на Донбасі...

 

Схожі новини